Download Chapter 12: Nervous Tissue - WKC Anatomy and Physiology

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Cytokinesis wikipedia, lookup

Cell culture wikipedia, lookup

Cell nucleus wikipedia, lookup

Cellular differentiation wikipedia, lookup

Cell membrane wikipedia, lookup

Mitosis wikipedia, lookup

Cell encapsulation wikipedia, lookup

Membrane potential wikipedia, lookup

Mechanosensitive channels wikipedia, lookup

Endomembrane system wikipedia, lookup

Amitosis wikipedia, lookup

Organ-on-a-chip wikipedia, lookup

List of types of proteins wikipedia, lookup

Action potential wikipedia, lookup

Node of Ranvier wikipedia, lookup

Chemical synapse wikipedia, lookup

Transcript
Nervous Tissues Practice Questions
1) Which of the following is NOT a function of the nervous system?
a)
b)
c)
d)
Sensory function
Integrative function
Motor function
All are functions of the nervous system
2) The motor portion of the autonomic nervous system can be divided into
a)
b)
c)
d)
e)
somatic and sympathetic divisions.
somatic and parasympathetic divisions.
enteric and somatic divisions.
sympathetic and parasympathetic divisions.
voluntary and involuntary divisions.
3) Which of the following types of cells display the property of electrical excitability?
a)
b)
c)
d)
Muscle cells
Neurons
All of these choices
None of these choices
4) Which of the following types of neurons is the most common type of neuron found in the
brain and spinal cord?
a)
b)
c)
d)
e)
bipolar neuron
multipolar neuron
unipolar neuron
nonpolar neuron
pseudounipolar
5) Which of following organelles is a common site of protein synthesis in neurons?
a)
b)
c)
d)
e)
mitochondria
nucleus
Nissl body
Golgi apparatus
nucleolus
6) With respect to neurons, the term “nerve fiber” refers to
a)
b)
c)
d)
e)
an axon.
a dendrite
neurofibrils.
nissl bodies
both axons and dendrites
7) This type of nervous tissue contains neuronal cell bodies, dendrites, unmyelinated axons, axon
terminals, and neuroglial cells.
a)
b)
c)
d)
e)
Gray matter
White matter
Nissl bodies
Ganglia
Nuclei
8) A polarized cell _____________________.
a)
b)
c)
d)
e)
has a charge imbalance across its membrane.
includes most cells of the body.
exhibits a membrane potential.
includes most cells of the body and exhibits a membrane potential.
All of these choices are correct.
9) During the resting state of a voltage-gated Na+ channel,
1. the inactivation gate is open.
2. the activation gate is closed.
3. the channel is permeable to Na+.
a)
b)
c)
d)
e)
1 only
2 only
3 only
both 1 and 2 are true.
all of these choices are true.
10) During this period, a second action potential can only be initiated by a larger than normal
stimulus
a)
b)
c)
d)
e)
Latent period
Absolute refractory period
Relative refractory period
All of these choices
None of these choices
11) Saltatory conduction
a)
b)
c)
d)
can occur in unmyelinated axons
happens due to an even distribution of voltage-gated Na+ channels
encodes only action potentials that are initiated in response to pain.
occurs in unmyelinated axons and happens due to even distribution of voltage-gated Na+
channels
e) occurs only in myelinated axons
12) In an action potential, the current that flows down the axon of a neuron is generated by the
movement of _____ across the membrane.
a)
b)
c)
d)
e)
electrons
protons
ions
free radicals
neutrons
13) Faster communication and synchronization are two advantages of
a)
b)
c)
d)
e)
chemical synapses
electrical synapses
ligand-gated channels
voltage-gated channels
mechanically-gated channels
14) An excitatory neurotransmitter _____ the postsynaptic membrane.
a)
b)
c)
d)
e)
depolarizes
repolarizes
hyperpolarizes
does not affect the polarity of
moves across channels in
15) When the summed total of postsynaptic potentials rises above threshold, creation of action
potentials occurs
a)
b)
c)
d)
e)
in the synaptic cleft.
in the dendrites.
at the trigger zone.
in the neuron nucleus.
in the neuroplasm.
16) A postsynaptic neuron responds to neurotransmitters released by a presynaptic neuron by
creating ___________.
a)
b)
c)
d)
e)
EPSPs
water-filled channels in its membrane
IPSPs
either EPSPs or IPSPs
All the choices are correct
Use the Neuron Diagram for the next two questions:
17) This part of a neuron contains the nucleus and
cytoplasm of the Schwann’s cell that has formed a myelin
sheath around the axon.
a)
b)
c)
d)
e)
C
D
E
F
G
18) In the diagram, where are axon terminals?
a)
b)
c)
d)
e)
F
G
H
I
None of these choices
19) Which of the neurons in the diagram is
considered to be a bipolar neuron?
a)
b)
c)
d)
e)
A
B
C
All of the neurons.
None of the neurons.
20) Which type of circuit is used to lengthen
the output signal in physiological processes
like regulation of the breathing pattern?
a)
b)
c)
d)
A
B
C
D
Use the diagram to the right for the next two questions:
21) Where is a node of Ranvier on the diagram?
a)
b)
c)
d)
e)
A
B
C
D
E
22) In the CNS, this structure is produced by
oligodendrocytes.
a)
b)
c)
d)
e)
A
B
C
D
E
Use the diagram for the next ______ questions:
23) Which of the labeled cells in the figure is NOT a
neuroglial cell?
a)
b)
c)
d)
e)
A
B
C
D
F
24) Which of the labeled cells in the diagram is a
neuroglial cell that removes debris and acts as a
phagocyte?
a)
b)
c)
d)
e)
A
B
C
D
F
25) Which of the labeled cells in the diagram is a neuroglial cell that produces and assists in the
circulation of cerebrospinal fluid?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) F
ANSWERS
1. D
2. D
3. C
4. B
5. C
6. E
7. A
8. E
9. D
10. C
11. E
12. C
13. B
14. A
15. C
16. D
17. C
18. C
19. D
20. C
21. B
22. E
23. C
24. B
25. E