Download Chapter (25): Excretion

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Biology wikipedia, lookup

Biochemistry wikipedia, lookup

Sex wikipedia, lookup

Homeostasis wikipedia, lookup

Cell theory wikipedia, lookup

Life wikipedia, lookup

Chimera (genetics) wikipedia, lookup

Human embryogenesis wikipedia, lookup

Vectors in gene therapy wikipedia, lookup

Human genetic resistance to malaria wikipedia, lookup

Genetics wikipedia, lookup

List of types of proteins wikipedia, lookup

Organ-on-a-chip wikipedia, lookup

Mitosis wikipedia, lookup

Developmental biology wikipedia, lookup

Introduction to genetics wikipedia, lookup

Sexual reproduction wikipedia, lookup

Transcript
Biology: Concepts and Connections, 6e (Campbell)
Test Bank (3) Part
(1)
Chapter (22): Gas Exchange
1)
‫فضالت التنفس‬
A waste product of respiration is
A) water.
B) electrons.
C) hydrogen peroxide.
D) carbon dioxide.
E) glucose.
Answer: D
‫ثاني أكسيد الكربون‬
2) When you exhale, you
‫عندما تزفر أنت‬
A) release oxygen and carbon dioxide.
B) exchange CO2 for O2.
C) take up oxygen and release carbon dioxide to the blood.
D) take up carbon dioxide and release oxygen.
E) remove CO2 from the body
‫إزالة‬CO2‫من الجسم‬
Answer: E
3) In the final phase of respiration, body cells .
A) release CO2 to red blood cells.
‫ وخاليا الجسم‬، ‫في المرحلة النهائية من التنفس‬
B) take up O2 from red blood cells.
C) increase in size to accommodate the reuptake of O2.
D) migrate to the circulatory system.
E) release CO and take up O .
2
2
‫االفراج‬CO2 ‫ ويستغرق‬O2.
Answer: E
4) The body structure where gas exchange occurs is called the
A) integumentary surface.
B) respiratory surface.
‫سطح الجهاز التنفسي‬
C) capillary surface.
D) exchange network.
E) capillary network.
Answer: B
‫بنية الجسم حيث يحدث تبادل الغازات يسمى‬
5) The organization of blood and water flow in a fish's gills increases the fish's ability to
‫تنظيم الدم و تدفق المياه في خياشيم األسماك واألسماك تزيد من قدرة على‬
‫استخراج األوكسجين من المياه‬
A) extract oxygen from the water
B) extract carbon dioxide from the water.
C) detect toxic materials in the water.
D) transport blood throughout the fish's body.
E) regulate fluid excretion from the body.
Answer: A
1
6) Which of the following statements about fish gills is true?
‫األسماك صحيح‬
A) They have a surface area that is much greater than the body surface.
‫أي العبارات التالية حول خياشيم‬
‫لديهم مساحة السطح الذي هو أكبر بكثير من سطح الجسم‬
B) They aid in reproduction.
C) Because of their efficiency, they only need a small surface area.
D) They have a poor blood supply.
E) Like lungs, they have an exhale/inhale function.
Answer: A
7) In the countercurrent exchange system of fish gills,
‫المعاكس نظام الصرف من خياشيم األسماك‬
A) blood and water flow in the same direction.
B) blood and water flow in opposite directions.
‫الدم وتدفق المياه في اتجاهين معاكسين‬
C) blood and water are separated by a thick polysaccharide barrier.
D) blood flow in the gills reverses direction with every heartbeat.
E) water flow over the gills reverses direction with every inhalation.
Answer: B
‫في التيار‬
8) The tracheal system of an insect is most like which of the following?
‫نظام القصبة الهوائية من حشرة مثل الذي هو أكثر من اإلجراءات التالية‬
A) the exhaust system of an automobile
B) the electrical wiring in a home
C) the air duct system in a building
D) a river system draining a large region
E) leaves on a tree
Answer: C
‫نظام االنبوب الهوائي في بناية‬
9) Evolutionary adaptations for survival on land produced tetra pods, which later evolved into
‫ والتي تطورت الحقا‬، ‫التكيفات التطورية للبقاء على األراضي أنتج رباعي االقدام‬
A) snakes and skinks.
B) amphibians, reptiles, and mammals
C) frogs and toads.
D) migratory birds.
E) humans.
Answer: B
‫البرمائيات والزواحف والثدييات‬
10) Which of the following options correctly lists the direction of carbon dioxide travel as it leaves the body?
‫أي من الخيارات التالية صحيح قوائم اتجاه ثاني أكسيد الكربون السفر ألنها تترك الجسم‬
A) alveoli, bronchioles, bronchi, trachea, pharynx, larynx
B) alveoli, bronchi, bronchioles, trachea, larynx, pharynx
C) alveoli, bronchioles, bronchi, trachea, larynx, pharynx
‫ القصبة الهوائية والحنجرة والبلعوم‬، ‫ شعيبات‬، ‫ القصيبات‬,‫الحويصالت الهوائية‬
D) alveoli, bronchi, bronchioles, trachea, pharynx, larynx
E) alveoli, trachea, bronchioles, bronchi, pharynx, larynx
Answer: C
11) Which of the following is a function of the nasal cavities in humans? ‫البشر‬
2
‫مما يلي هو وظيفة من الجيوب األنفية في‬
A)
B)
C)
D)
secreting enzymes for digestion
warming inhaled air
‫درجة حرارة الهواء المستنشق‬
secreting excess carbon dioxide into exhaled air
determining O2 content in inhaled air
‫ارتفاع‬
E) providing a tract for nerve distribution
Answer: B
12) What name is given to the sheet of muscle that helps move air in and out of the lungs?
‫ما هو االسم نظرا إلى ورقة من العضالت التي تساعد على تحريك الهواء داخل وخارج الرئتين‬
A) trachea
B) alveolus
C) larynx
D) Diaphragm
E) bronchus
Answer: D
‫الحجاب الحاجز‬
13) Within the lungs, gas exchange occurs across
A) Alveoli
. ‫الحويصالت الهوائية‬
B) tracheae.
C) bronchioles.
D) diaphragms.
E) bronchi.
Answer: A
‫ ويحدث تبادل الغاز عبر‬، ‫داخل الرئتين‬
14) The ________ is a passageway shared by both food and air.
‫أل________ هو عبارة عن ممر مشترك من قبل كل من الغذاء والهواء‬
A) alveolus
B) trachea
C) Pharynx
D) larynx
E) nasal cavity
Answer: C
‫البلعوم‬
15) Why do cigarette smokers cough more than nonsmokers?
‫لماذا سعال المدخنين اكثر من غير المدخنين‬
A) The tar in cigarette smoke tends to make alveoli stick together, and coughing separates them.
B) Cigarette smoke harms the cilia that normally move debris out of the lungs, and coughing is the
remaining way to clean the lungs.
.‫ والسعال هو الوسيلة المتبقية لتنظيف الرئتين‬، ‫دخان السجائر يضر أهداب أن تتحرك عادة الحطام خارج الرئتين‬
C) Cigarette smoking partially paralyzes the muscles in the lungs, resulting in an increased residual
volume, and coughing exchanges this "dead air."
D) Coughing stimulates blood flow to the lungs.
E) By raising the pressure in the lungs, coughing forces more oxygen into the blood.
Answer: B
16) Inhalation in humans is achieved by
A) contraction of muscles in the lungs.
B) contraction of the diaphragm.
‫استنشاق في البشر هو منجز من قبل‬
3
C) relaxation of the diaphragm and chest muscles.
D) relaxation of the diaphragm.
E) contraction of the diaphragm and chest muscles
Answer: E
. ‫الصدر‬
‫تقلص الحجاب الحاجز وعضالت‬
17) When you are breathing normally, exhalation results mainly from
‫ والنتائج أساسا من زفير‬، ‫عندما كنت في التنفس بشكل طبيعي‬
A)
B)
C)
D)
the contraction of muscles in the chest.
the contraction of the diaphragm.
the contraction of muscles in the lungs.
the relaxation of the chest muscles and diaphragm.
‫إرخاء عضالت الصدر والحجاب الحاجز‬
E) low pressure in the lungs.
Answer: D
18) Air leaving human lungs during exhalation contains
A) no oxygen.
B) no carbon dioxide.
C) mostly carbon dioxide and carbon monoxide.
D) carbon dioxide and unused oxygen.
‫الهواءالذي يترك رئتي االنسان خالل زفير يحتوي على‬
.‫ثاني أكسيد الكربون واألوكسجين غير المستخدم‬
E) one-half oxygen and one-half carbon dioxide.
Answer: D
‫ وترك الدم إلى الرئتين يذهب إلى‬، ‫في الثدييات‬
19) In a mammal, blood leaving the lungs goes to
A) the kidneys.
B) the heart
. ‫قلب‬
C) the limbs.
D) the liver.
E) the brain.
Answer: B
20) Oxygen moves from blood into the interstitial fluid and then to body cells because
‫األكسجين ينتقل من الدم إلى السائل الخاللي ومن ثم الى خاليا الجسم بسبب‬
A) it diffuses from a region of higher partial pressure to a region of lower partial pressure
. ‫انه ينتشر من منطقة أعلى من الضغط الجزئي لهذه المنطقة من انخفاض الضغط الجزئي‬
B) it diffuses from a region of lower partial pressure to a region of higher partial pressure.
C) it descends down an osmotic gradient, following the movement of water.
D) the cells of the body create molecular attractions that pull the oxygen to them.
E) oxygen diffuses from a higher to a lower pH.
Answer: A
‫االوكسجين ينقل في الغالب خالل الجسم‬
21) Oxygen is mostly transported through the body
A) dissolved in the blood.
B) dissolved in red blood cells.
C) bound to hemoglobin. ‫الهيموجلوبين‬
‫الى الهيموجلوبين‬
‫يتجه الى‬
‫يتجه‬
4
D) bound to dissolved iron.
E) bound to carbon.
Answer: C
22) The oxygen-carrying component in red blood cells is
A) carbon dioxide.
B) hemoglobin.
‫هيمو جلوبين‬
C) bicarbonate ions.
D) iron.
E) the cell membrane.
Answer: B
23) Most CO is transported to the lungs
2
A) dissolved in the plasma.
B) attached to hemoglobin.
C) as carbonic anhydrase.
D) as carboxyl.
E) as bicarbonate ions
.
Answer: E
‫حمل األكسجين مكونا في خاليا الدم الحمراء هو‬
‫الى الرئتين‬CO2 ‫ويتم نقل معظم‬
‫كايونات بيكربونات‬
24) In the capillaries of the body, oxygen released from hemoglobin first diffuses into the
‫ وأفرج عنه من األوكسجين الهيموجلوبين ينشر ألول مرة في‬، ‫في الشعيرات الدموية في الجسم‬
A) blood plasma
. ‫بالزما الدم‬
B) pulmonary veins.
C) pulmonary arteries.
D) interstitial fluid.
E) alveoli.
Answer: A
Chapter (23): Circulation
1) Which of the following statements regarding circulatory systems is true?
‫التي من العبارات التالية فيما يتعلق بنظم الدورة الدموية صحيح‬
A) The smallest blood vessels in the body are veins.
B) A circulatory system is necessary in any animal whose body is too large or too complex for vital
chemicals to reach all parts of the body by diffusion.
‫والدورة الدموية هو ضروري في أي حيوان جثته كبيرة جدا أو معقدة للغاية بالنسبة للمواد الكيميائية الحيوية للوصول إلى‬
‫جميع أجزاء الجسم عن طريق االنتشار‬
C) Red blood cells are too large to pass single file through capillaries.
D) Materials are exchanged directly between the blood and body cells.
E) The circulatory system transports gases and nutrients, but the lymphatic system transports metabolic
wastes.
Answer: B
2) Which of the following is a function of the circulatory system?
A) maintaining an optimal red blood cell count
5
‫مما يلي هو من وظائف جهاز الدورة الدموية‬
B) transporting nerve impulses throughout the body
C) governing nutrient concentration in the blood
D) transporting nutrients to body cells
E) mounting a response to invading microorganisms
Answer: D
‫نقل المواد الغذائية إلى خاليا الجسم‬
3) The two basic types of circulatory systems that have evolved over time are
‫نوعين من النظم األساسية في الدورة الدموية والتي تطورت بمرور الوقت هي‬
A) flat and circular.
B) open and closed. .‫المفتوح والمغلق‬
C) transverse and repetitive.
D) horizontal and vertical.
E) single and double.
Answer: B
4) Which of the following is characteristic of the circulatory system of arthropods?
‫مما يلي هو سمة مميزة للنظام الدورة الدموية من المفصليات‬
A) lack of a heart
B) lack of blood
C) lack of blood vessels.
D) blood flowing out of the body
E) lack of distinction between blood and interstitial fluid
Answer: E
‫عدم التمييز بين الدم والسائل الخاللي‬
5) Which of the following animals has a single circuit of blood flow and two heart chambers?
‫وهو من الحيوانات التالية لديها دائرة واحدة من تدفق الدم واثنين من حجرات القلب‬
A) salamander
B) salmon
C) snake
D) swan
E) squirrel
Answer: B
‫سمك السلمون‬
6) Which of the following animals has a three-chambered heart?
A) snake
‫ثعبان‬
B) crocodile
C) human
D) cow
E) bird
Answer: A
‫وهو من الحيوانات التالية لديه ثالث حجرات القلب‬
7) Which of the following is a likely advantage of a three-chambered heart?
‫مما يلي هو ميزة المحتمل لمدة ثالث حجرات القلب‬
A) greater separation of oxygenated and deoxygenated blood
B) greater blood pressure
C) the ability to divert deoxygenated blood away from the lungs when diving underwater
6
‫القدرة على تحويل الدم غير المؤكسج بعيدا من الرئتين عند الغوص تحت الماء‬
D) the ability to generate more body heat than a mammal
E) greater mixing of blood in the ventricle
Answer: C
8) Which of the following statements about mammalian circulatory systems is false?
‫أي العبارات التالية حول نظم الدورة الدموية في الثدييات هي كاذبة‬
A)
B)
C)
D)
E)
The pulmonary circuit carries blood between the heart and the lungs.
The systemic circuit carries blood between the heart and the rest of the body.
Mammals have two atria and two ventricles in their hearts.
A mammal uses about ten times as much oxygen as a lizard of the same size.
The left side of a mammal's heart sends blood to the lungs.
‫في الجانب األيسر من حيوان ثديي قلب يرسل الدم إلى الرئتين‬
Answer: E
9) In mammals, blood returning from the head will pass through the ________ just before entering the right
atrium
.‫ ويعود الدم من الرأس وسوف تمر عبر ________ فقط قبل الدخول في األذين األيمن‬، ‫في الثدييات‬
A) right ventricle
B) left atrium
C) superior vena cava ‫الوريد‬
D) inferior vena cava
E) aorta
Answer: C
‫متفوقة وريد‬
10) In mammals, which of the following vessels transports oxygenated blood from the lung back to the heart?
‫ والتي من السفن التالية ينقل الدم المؤكسج من الرئتين إلى القلب‬، ‫في الثدييات‬
A) pulmonary artery
B) pulmonary vein
C) aorta
D) vena cava
E) coronary artery
Answer: B
‫الوريد الرئوي‬
11) Oxygen-poor blood is carried from the heart of a mammal to the lungs via the
‫االوكسجين في فقر الدم ويتم من قلب حيوان ثديي إلى الرئتين عن طريق‬
.‫الشرايين الرئوية‬
A) pulmonary arteries
B) pulmonary veins.
C) venae cavae.
D) aorta.
E) coronary veins.
Answer: A
7
‫أ‬
12) Blood is pumped from the heart to the lungs by the
A) pulmonary artery.
B) left atrium.
C) right atrium.
D) left ventricle.
E) right ventricle.
‫البطين األيمن‬
Answer: E
‫يتم ضخ الدم من القلب إلى الرئتين من قبل‬
13) From the left ventricle, oxygen-rich blood flows through the
‫ واألكسجين تدفق الدم الغني من خالل‬، ‫من البطين األيسر‬
A) superior vena cava.
B) inferior vena cava.
C) aorta.
.‫األورطى‬
D) pulmonary artery.
E) pulmonary vein.
Answer: C
.‫أكبر األوعية الدموية في الجسم البشري هي‬
14) The largest blood vessel in the human body is the
A) superior vena cava.
B) vena cava.
C) arteria maxima.
D) aorta.
‫األبهر‬
E) pulmonary artery.
Answer: D
15) Cardiac output is defined as the volume of blood pumped by a(n) ________ each time it contracts.
‫القلب الناتج يعرف حجم يضخ الدم (ن) ________ كل مرة العقودأويتقلص‬
A) heart
B) atrium
C) aorta
D) atrioventricular valve
E) Ventricle
‫البطين‬
Answer: E
16) Using a stethoscope, you listen to a beating heart and hear "lub-dup, lub-dup." These sounds are created
by
‫ التشحيم مع الحزب‬، ‫ كنت استمع الى قلب ينبض ويسمع "التشحيم مع الحزب الديمقراطي الوحدوي‬، ‫باستخدام سماعة الطبيب‬
‫ هذه األصوات هي التي أنشأتها‬."‫الديمقراطي الوحدوي‬
A) muscles in the left ventricle.
B) blood flowing through the aorta.
C) muscles in the right atrium.
D) blood pressure differentials from chamber to chamber.
E) valves in the heart closing.
‫في إغالق صمامات القلب‬
Answer: E
17) The location of the heart's pacemaker is a specialized region of cardiac muscle called the
‫موقع القلب في تنظيم ضربات القلب هو المنطقة المتخصصة في عضلة القلب يسمى‬
8
A) atrioventricular node.
B) sinoatrial node
.‫األذينية‬
C) Purkinje fibers.
D) heart center of the brain.
E) aorta.
Answer: B
‫العقدة الجيبية‬
18) The main function of the AV node is to
‫ ل‬Av ‫وتتمثل الوظيفة الرئيسية لعقدة‬
A) initiate the heartbeat.
B) set the rhythm of the heartbeat.
C) relay the signal for the heart to contract from the right ventricle to the right atrium.
D) relay the signal for the heart to contract from the right heart to the left heart.
E) relay a signal for the ventricles to contract.
‫تقوية اشارة للبطينات للتقلص‬
Answer: E
19) Myocardial infarction, also called a heart attack, ‫ وتسمى أيضا نوبة قلبية‬، ‫احتشاء عضلة القلب‬
A) is caused by excessive blood pressure in the heart.
B) actually causes no permanent damage to the heart.
C) is the result of angina pectoris.
D) is unrelated to cigarette smoking.
E) results from the death of cardiac muscle cells. ‫النتائج من موت خاليا عضلة القلب‬
Answer: E
20) Arteries are distinguished from veins based on all of the following features except
‫تتميز الشرايين واألوردة على أساس كل من الميزات التالية عدا‬
A) the direction of blood flow relative to the heart.
B) the structure of their walls.
C) the amount of oxygen present in the blood.
D) the blood pressure.
E) the number of red blood cells.
Answer: C
21) Which blood vessels have the thinnest walls?
A) arteries
B) arterioles
C) veins
D) venules
E) Capillaries
‫الشعيرات الدموية‬
Answer: E
.‫كمية األوكسجين الموجودة في الدم‬
‫التي األوعية الدموية لديهم جدران نحيفة‬
‫ والتي األوعية الدموية لها الصمامات‬، ‫في البشر‬
22) In humans, which blood vessels have valves?
A) arteries in the neck
B) arterioles
C) capillaries
D) venules
E) Veins
‫األوردة‬
Answer: E
9
21) As blood moves away from the heart, the relative size and number of blood vessels ________, the blood
pressure ________, and the velocity of blood flow ________.
‫ في ضغط الدم وسرعة‬،________ ،________ ‫ والحجم النسبي وعدد من األوعية الدموية‬، ‫كما ينتقل الدم بعيدا عن القلب‬
.________ ‫تدفق الدم‬
A) decreases . . . drops. . . slows
‫ يبطئ‬. . .‫ قطرات‬. . .‫النقصان‬
B) decreases. . . increases . . . increases
C) decreases. . . drops . . . increases
D) increases. . . increases. . . increases
E) increases. . . drops . . . slows
Answer: A
22) In which of the following human blood vessels is the blood pressure lowest?
‫في أي من االوعية الدموية االنسانية التالية هو أدنى ضغط الدم‬
A) arteries in the head
B) arterioles in the legs
C) capillaries in the feet
D) the aorta
E) veins in the head
Answer: E
‫األوردة في الرأس‬
23) Which kind of vessel has the lowest blood velocity?
A) artery
B) arteriole
C) capillary
‫شعيرة دموية‬
D) venule
E) vein
Answer: C
24) The liquid part of blood is called
A) water.
B) plasma. .
‫البالزما‬
‫وهو نوع من شريان لديها أدنى الدم السرعة‬
‫الجزء السائل من الدم يسمى‬
C) serum.
D) extrastitial fluid.
E) anionic fluid.
Answer: B
25) Cells make up about what percentage of total blood volume?
‫الخاليا يشكلون نحو ما هي النسبة المئوية من مجموع حجم الدم‬
A) 10%
B) 25%
C) 45%
D) 65%
E) 80%
Answer: C
10
26) Blood proteins are involved in all of the following activities except
‫بروتينات الدم وتشارك في جميع األنشطة التالية عدا‬
A) fighting infection.
B) maintaining osmotic balance.
C) acting as buffers.
D) maintaining salinity. ‫نسبة الملوحة‬
E) blood clotting.
Answer: D
‫الحفاظ على‬
27) Which of these statements about erythrocytes is true?
‫صحيح‬
A) The main function of erythrocytes is to carry nutrients.
B) Erythrocytes are shaped like biconcave disks.
‫ثنائي التقعر‬
C) Each erythrocyte contains about 250 million molecules of iron.
D) Erythrocytes in adult humans have nuclei.
E) Oxygen is transported on the surface of leukocytes.
Answer: B
28) What is the most common cause of anemia?
A) vitamin deficiency
B) low blood pressure
C) iron deficiency
‫نقص الحديد‬
D) inefficient hemoglobin production
E) bone marrow cancer
Answer: C
‫وهو من هذه البيانات عن الكريات الحمراء‬
‫الكريات الحمراء هي على شكل أقراص‬
‫ما هو السبب األكثر شيوعا لفقر الدم‬
29) Blood clots are formed by platelets and the plasma protein
‫جلطات الدم والصفائح الدموية التي شكلتها وبروتين البالزما‬
A) thrombin.
B) sealin.
C) hemophilin.
D) Fibrinogen
E) thrombus.
Answer: D
.‫الفيزيولوجية‬
30) Which of the following statements about blood clotting is true? ‫العبارات التالية عن تخثر الدم هو الصحيح؟‬
A) The first response to an injury is dilation of the damaged blood vessels.
B) During the clotting response, platelets rapidly congregate in the interstitial fluid.
C) Fibrin is enzymatically converted to fibrinogen.
D) Threads of fibrin trap blood cells and platelets. ‫تحصر خيوط الفيبرين خاليا الدم والصفائح الدموية‬
E) Chemicals released by platelets prevent cell division in smooth muscle and connective tissues.
Answer: D
‫التي من‬
Chapter (25): Excretion
1) Animals that maintain internal body temperature using heat generated by their own metabolism are
called
‫الحيوانات التي تحافظ على درجة حرارة الجسم الداخلية باستخدام الحرارة المتولدة عن عملية األيض لديهم خاصة تسمى‬
11
A) endotherms. ‫الحرارة‬
B) aerophiles.
C) thermoregulators.
D) hibernators.
E) dormants.
Answer: A
‫ثابت‬
2) It is a cool winter evening, and you are feeling a little chilled. To warm yourself up, you sip some warm tea.
As you swallow, you can feel the tea warm your mouth and throat. This tea is warming you up by the
process of
‫ يمكنك أن‬، ‫ كما كنت ابتالع‬.‫ عليك بعض رشفة شاي دافئة‬، ‫ لتدفئة نفسك‬.‫ وكنت تشعر قليال برود‬، ‫فهو بارد في الشتاء المساء‬
.‫ هذا هو االحتباس الحراري لك الشاي بنسبة عملية‬.‫تشعر الشاي الدافئة الفم والحلق‬
A) convection. .‫الحراري‬
B) induction.
C) conduction.
D) evaporation.
E) radiation.
Answer: A
3) Which of the following processes involves heat exchange between an animal and its environment?
‫التي من العمليات التالية يتضمن التبادل الحراري بين الحيوان وبيئته؟‬
A) irradiation
B) exchange conduction
C) suppuration
D) induction
E) Evaporation
Answer: E
‫التبخر‬
4) Which of the following physiological responses occurs in the human body when it becomes overheated?
‫التي من االستجابات الفسيولوجية التالية يحدث في جسم االنسان عندما يصبح محموما؟‬
A) slowing of the heart rate
B) constriction of blood vessels in the skin
C) contraction of muscles
D) increased blood flow to the skin
E) retention of water
Answer: D
‫زيادة تدفق الدم إلى الجلد‬
5) To enhance heat loss, humans sweat, an adaptation known as
.‫ للتكيف المعروفة‬، ‫ وعرق البشر‬، ‫لتعزيز فقدان الحرارة‬
A) a behavioral response.
B) evaporative cooling. .‫التبخر‬
C) the maintenance principle.
D) internal evaporation.
E) homeostasis.
Answer: B
‫تبريد‬
6) Marine animals that have body fluids with a solute concentration equal to that of the surrounding seawater
12
are
‫الحيوانات البحرية التي سوائل الجسم مع تركيز المذاب مساوية لمياه البحر المحيطة بها‬
A) osmoregulators.
B) osmoconformers.
C) osmoinformers.
D) hypertonic.
E) hypotonic.
Answer: B
7) Which of the following statements regarding freshwater fish is true?
‫أي العبارات التالية بشأن أسماك المياه العذبة هو الصحيح؟‬
A) Freshwater fish frequently drink to obtain salt ions.
B) Freshwater fish use their gills to actively take up salt ions.
‫أسماك المياه العذبة تستخدم الخياشيم لاليونات بنشاط‬
‫تناول الملح‬
C) Freshwater fish lose water through their gills by osmosis.
D) Freshwater fish do not produce urine.
E) Freshwater fish cannot directly exchange water with the environment by osmosis.
Answer: B
8) To conserve precious salts, freshwater fish
A) produce small amounts of urine.
B) significantly dilute their urine. ‫ملحوظ‬
C) do not take up water.
D) drink through their gills.
E) eliminate water by osmosis.
Answer: B
‫ وأسماك المياه العذبة‬، ‫للحفاظ على األمالح الثمينة‬
‫يخفف بولهم بشكل‬
9) Which of the following statements regarding saltwater fish is true?
‫أي العبارات التالية المتعلقة األسماك في المياه المالحة هو الصحيح؟‬
A) Saltwater fish frequently dilute their body fluids.
B) The concentration of solutes in the internal fluids of saltwater fish is much lower than in the
surrounding water. ‫المواد المذابة في السوائل الداخلية لألسماك المياه المالحة هي أقل بكثير مما كانت عليه في‬
‫تركيز‬
.‫المياه المحيطة بها‬
C) The concentration of solutes in the internal fluids of saltwater fish is higher than in the surrounding
environment.
D) Saltwater fish produce large amounts of diluted urine.
E) Saltwater fish must visit freshwater streams and rivers entering the ocean to maintain the correct
concentration of solutes in their internal fluids.
Answer: B
10) Which of the following by-products of metabolism is most toxic? ‫سمية؟‬
A) carbon monoxide
B) ammonia
‫آمونيا‬
C) urea
D) carbonic acid
E) lactic acid
Answer: B
‫مما يلي من المنتجات األيض هو األكثر‬
11) Which of the following kinds of animals excrete their nitrogenous waste entirely as ammonia?
13
‫وهو من‬
‫األنواع التالية من الحيوانات تفرز نفاياتها النيتروجينية تماما كما األمونيا‬
A) birds
B) tropical insects
C) fish
‫األسماك‬
D) garden snails
E) insects
Answer: C
12) What is the advantage of excreting nitrogenous waste in the form of ammonia?
‫ما هي الميزة على اخراج النفايات النتروجينية في شكل األمونيا؟‬
A) Ammonia is less toxic than uric acid.
B) Ammonia is less soluble than uric acid.
C) Ammonia excretion conserves energy.
‫األمونيا إفراز حفظ الطاقة‬
D) Ammonia does not diffuse across cell membranes.
E) Ammonia contains more nitrogen atoms per molecule than uric acid.
Answer: C
13) The land animals that evolved from earlier aquatic forms had to change their mechanisms for excreting
nitrogenous wastes because
‫الحيوانات البرية التي تطورت في وقت سابق من األشكال المائية قد تغير من آليات الخراج النفايات النتروجينية بسبب‬
A)
B)
C)
D)
land animals concurrently developed a more efficient reproduction system.
land animals found better food sources.
aquatic animals metabolized fewer amino acids than land animals.
land animals had a more difficult time with water balance than aquatic species since water was not
always available on land.
‫الحيوانات البرية وقتا أكثر صعوبة مع توازن المياه من األنواع المائية منذ المياه لم تكن متوفرة دائما على األرض‬
E) aquatic animals did not have as much protein in their diets as did land animals.
Answer: D
14) Natural selection is nature's mechanism for selecting characteristics that best adapt the animal to its
environment. Mammals have evolved a sophisticated mechanism for eliminating nitrogenous wastes that
involves ‫ الثدييات تطورت آلية‬.‫االنتقاء الطبيعي هو طبيعة وآلية الختيار أفضل الخصائص التي تكيف الحيوانات في بيئتها‬
‫متطورة للقضاء على النفايات النتروجينية التي تنطوي‬
A) secretion through cell membranes.
B) forming urea and storing it in concentrated solution
C) producing uric acid and excreting it with feces.
D) recycling urea and using it as an energy source.
E) converting ammonia to urea in the pancreas.
Answer: B
. ‫تتركز‬
‫تشكيل اليوريا وتخزينها في حل‬
15) Birds, like other animals, must eliminate ammonia or urea, and do so by converting them to
‫ والقيام بذلك عن طريق تحويلها إلى‬، ‫ ويجب القضاء عليها أو اليوريا واألمونيا‬، ‫ مثلها مثل غيرها من الحيوانات‬، ‫الطيور‬
A)
B)
C)
D)
E)
amino acids.
ammonium ions.
lactic acid.
sodium chloride.
uric acid
. ‫اليوريك‬
‫حمض‬
14
Answer: E
16) Which of the following is a function of the excretory system? ‫اإلفراز‬
A) detoxification
B) blood maintenance
C) elimination of undigested foods
D) maintenance of water balance
‫الحفاظ على توازن الماء‬
E) production of urea
Answer: D
17) What is the name of the functional unit of the kidney? ‫الكلى؟‬
A) renal unit
B) Bowman's capsule
C) nephron
‫النيفرون‬
D) glomerulus
E) tubule
Answer: C
‫مما يلي هو من وظائف النظام‬
‫ما هو اسم وحدة وظيفية في‬
18) Through which of the following structures does urine leave the bladder?
‫من خالل أي من الهياكل التالية ال تترك البول من المثانة؟‬
A) ureter
B) Urethra
‫اإلحليل‬
C) renal artery
D) renal medulla
E) distal convoluted tubule
Answer: B
19) Which of the following statements regarding the urinary system is true?
‫أي العبارات التالية المتعلقة الجهاز البولي‬
‫هو الصحيح؟‬
A) Bowman's capsule envelops the glomerulus. ‫تغلف كبسولة بومان‬
B) Most glomeruli are located in the renal medulla.
C) The functional unit of the kidney is the renal cortex.
D) The urinary bladder receives ammonia for excretion.
E) The urethra is responsible for transporting urea from the kidney to the urinary bladder.
Answer: A
20) Which of the following options correctly lists the structures in the kidney in the order in which fluid flows
‫خاللها‬
through them? ‫ها؟‬
‫من خالل‬
‫السوائل من‬
‫تدفق السوائل‬
‫الذي تدفق‬
‫الترتيب الذي‬
‫في الترتيب‬
‫الكلى في‬
‫في الكلى‬
‫الهياكل في‬
‫قوائم الهياكل‬
‫صحيح قوائم‬
‫التالية صحيح‬
‫رات التالية‬
‫الخيارات‬
‫من الخيا‬
‫أي من‬
‫أي‬
A) proximal tubule, Bowman's capsule, loop of Henle, distal tubule, glomerulus
B) Bowman's capsule, proximal tubule, loop of Henle, distal tubule, glomerulus
C) Bowman's capsule, glomerulus, proximal tubule, loop of Henle, distal tubule
D) glomerulus, Bowman's capsule, proximal tubule, loop of Henle, distal tubule
‫ البعيدة أنبوب صغير‬،
‫ القريبة األنبوب الصغير حلقة من‬، ‫كبسولة بومان‬, ‫كتلة مكببة‬
,
E) glomerulus, proximal tubule, distal tubule, Bowman's capsule, loop of Henle
Answer: D
15
21) During filtration in the glomerulus, which of the following will enter Bowman's capsule from the
bloodstream? ‫الترشيح في‬
A) ammonia
B) nucleic acids
C) lymphocytes
D) plasma proteins
E) water
Answer: E
‫خالل‬glomerulus‫ مما يلي ستدخل بومان كبسولة من مجرى الدم؟‬،
‫ماء‬
22) The first step in the formation of urine is the
‫الخطوة األولى في تكوين البول هو‬
A) secretion of hydrogen ions into the kidney tubules.
B) reabsorption of poisons by the kidney tubules.
C) formation of filtrate that accumulates in Bowman's capsule. ‫في كبسولة بومان‬
D) secretion of urea into the renal pelvis.
E) reabsorption of nutrients by Bowman's capsule.
Answer: C
23) Urine flows from the collecting duct into the
A) ureter.
B) urethra.
C) renal pelvis.
.‫حوض الكلى‬
‫تشكيل الترشيح الذي يتراكم‬
‫يتدفق البول من قناة الجمع الى‬
D) distal tubule.
E) proximal tubule.
Answer: C
24) The overall process that refines the filtrate and ultimately returns water and valuable solutes to the blood is
known as ‫العملية الشاملة التي تقوم بتكرير الترشيح وبالتالي العوائد والمياه والمواد المذابة قيما في الدم كما هو معروف‬
A) reabsorption
‫اعادة امتصاص‬
B) excretion.
C) collection.
D) filtration.
E) purification.
Answer: A
25) Secretion is the movement of substances such as glucose, amino acids, ions, and vitamins from the ________
into the ________.
.________ ‫ والفيتامينات من ________ في‬، ‫ واأليونات‬، ‫هو إفراز لحركة المواد مثل الجلوكوز واألحماض األمينية‬
A) nephron tubule . . . glomerulus
B) filtrate . . . blood
C) glomerulus . . . nephron tubule
D) blood . . . filtrate
‫ رشح‬. .
E) urinary bladder . . . outside
Answer: D
.‫دم‬
26) During production of urine, a major function of the kidney is ‫هي‬
A) water conservation.
‫المحافظة على المياه‬
B) amino acid production.
16
‫ والمهمة الرئيسية لهذه الكلية‬، ‫خالل إنتاج البول‬
C) osmosis.
D) detoxification.
E) uric acid production.
Answer: A
27) Water moves out of filtrate in the nephron tubule into the interstitial fluid by
‫يتحرك الماء من الترشيح في أنبوب صغير النيفرون في السائل الخاللي من قبل‬
A) reabsorption.
B) capillary action.
C) refinement.
D) secretion.
E) osmosis.
Answer: E
‫التناضح‬
28) What is the function of the antidiuretic hormone?
A) to increase urination
B) to increase water reabsorption
‫المياه‬
C) to stimulate sodium reabsorption
D) to decrease endocrine function
E) to modulate urine production
Answer: B
‫ما هي وظيفة هذا الهرمون المضاد؟‬
‫لزيادة استيعاب‬
29) ADH acts on
‫يتصرف‬ADH ‫بناء عليه‬
A) the collecting duct.
‫قناة الجمع‬
B) the loop of Henle.
C) the proximal tubule.
D) the distal tubule.
E) Bowman's capsule.
Answer: A
30) The dialyzing solution used during kidney dialysis functions much like a fluid associated with a nephron.
What is the fluid? ‫الحل‬dialyzing ‫ ما‬.‫المستخدمة أثناء الغسيل الكلوي وظائف مثل الكثير من السوائل المرتبطة النيفرون‬
‫هو السائل؟‬
A) interstitial fluid
‫السائل الخاللي‬
B) the filtrate in the proximal tubule
C) the filtrate in the Loop of Henle
D) the filtrate in the distal tubule
E) the filtrate in the collecting duct
Answer: A
31) In a dialysis machine, wastes are removed from blood plasma by a process of
‫التي يتم إزالتها من بالزما الدم من خالل عملية‬
A) filtration and reabsorption.
B) diffusion.
C) reabsorption and diffusion.
D) absorption.
E) absorption and reabsorption.
Answer: B
‫نشر‬
17
‫ والنفايات‬، ‫في جهاز غسيل الكلى‬
Reproduction
Chapters
(27 + 31):32) The male organ of a flower is the
A) style.
B) stigma.
C) stamen.
D) sepal.
E) carpel.
Answer: C
‫العضو الذكري للزهرة هو‬
‫السداة‬
33) In a showy flower such as a magnolia or rose, the flower parts that play the main role in attracting the notice
of animal pollinators are the ‫ وقطع الزهرة التي تلعب الدور الرئيسي في جذب‬، ‫في زهرة مبهرجة مثل ماغنوليا أو ارتفعت‬
‫إشعار الملقحات الحيوانية هي‬
A) Petals
B) stamens.
C) sepals.
D) fruits.
E) stigmas.
Answer: A
.
‫بتالت‬
34) Before it opens up into full blossom, the outer green layer of a rosebud consists of the leaflike
‫ والطبقة الخضراء الخارجية من البرعم تشمل الورقي‬، ‫قبل أن يفتح أبوابه في إزهار كامل‬
A) sepals.
‫كأسية‬
B) stamen.
C) ovary.
D) stigma.
E) petals.
Answer: A
35) Flowers bear seeds that develop from ovules housed in protective chambers called
‫تحمل بذور الزهور التي تتطور من البويضات الموجودة في الغرف وقائية تسمى‬
A) cones.
B) stamens.
C) sepals.
D) ovaries.
E) antheridia.
Answer: D
‫المبيض‬
36) How many chromosomes are there in a maize egg cell nucleus as compared to a maize pollen cell nucleus?
‫كيف هناك العديد من الكروموسومات في نواة الذرة خلية بويضة بالمقارنة مع الذرة نواة خلية حبة اللقاح؟‬
A)
B)
C)
D)
half as many
twice as many
the same number
‫نفس العدد‬
half as many or the same number, depending on whether the pollen cell has divided to produce sperm
or not
E) twice as many or the same number, depending on which of the egg nuclei is considered
Answer: C
18
37) In a flowering plant, sperm are produced by meiosis in the
‫ هي من إنتاج الحيوانات المنوية في‬، ‫في نبات مزهر‬
‫االنقسام‬
A) petals.
B) ovaries.
C) sepals.
D) anthers.
E) stigma.
Answer: D
38) Which of the following flower parts produces female gametophytes?
‫التي من األجزاء التالية زهرة تنتج‬
gametophytes‫أنثى؟‬
A) anthers
B) petals
C) ovules
D) stigmas
E) sepals
Answer: C
‫بويضات‬
Topic: 31.10
Skill: Factual Recall
39) How does the sperm of an angiosperm reach the egg?
‫كيف يمكن للنبتة كاسية البذور والحيوانات المنوية من الوصول‬
‫إلى البويضة؟‬
A) via the pollen tube that grows from the pollen grain through the carpel tissues to the ovule
‫عبر أنبوب اللقاح الذي ينمو من حبوب اللقاح عن طريق األنسجة الكربلة إلى بويضة‬
B) via the pollen tube that grows from the ovule to reach the pollen grain on the stigma
C) usually via an insect, which places sperm in the ovary while probing for nectar
D) by actively swimming down through the style to the egg
E) via raindrops or a dew film that allows the sperm to swim from the male plant to the female plant
Answer: A
Topic: 31.10
Skill: Factual Recall
40) In angiosperms, the process of ________ ensures that the endosperm will develop only in ovules containing a
fertilized egg.
.‫ فإن عملية ________ يضمن أن السويداء سوف تتطور إال في بويضات تحتوي البويضة المخصبة‬، ‫في كاسيات البذور‬
A) cytogenesis
B) meiosis
C) mitosis
D) double fertilization
E) cytokinesis
Answer: D
41) A seed develops from a(n)
A) pollen grain.
B) fruit.
C) ovary.
D) ovule.
.‫بويضة‬
‫التلقيح المزدوج‬
)‫ويطور من البذور (ن‬
E) sporophyte.
19
Answer: D
:
42) The "halves" of an individual peanut, which represent its cotyledons, develop from the fertilized zygote and
are composed of
‫ وتطوير من اقحة ملقحة وتتكون من‬، ‫ والتي تمثل والنبتات‬، ‫نصفي "" من الفول السوداني الفردية‬
A) triploid endosperm cells.
B) haploid endosperm cells.
C) diploid embryo sporophyte cells.
‫خاليا الجنين‬sporophyte‫مضاعفا‬
D) diploid maternal sporophyte cells.
E) diploid gametophyte cells.
Answer: C
43) How many chromosomes are there in a maize embryo cell nucleus as compared to a maize endosperm cell
nucleus? ‫كيف هناك العديد من الكروموسومات في نواة الذرة خلية الجنين بالمقارنة مع الذرة نواة الخلية السويداء؟‬
A) half as many
B) two-thirds as many
‫الثلثين كما كثير‬
C) the same number
D) a third again as many
E) twice as many
Answer: B
44) While cleaning out the attic, you find a packet of seeds that your grandmother gathered from her garden.
You plant them outside, and some of them sprout. What was the condition of these germinating seeds while
they were in the attic?
‫ ما‬.‫ وبعضهم برعم‬، ‫ كنت مصنع لها في الخارج‬.‫ وتجد علبة من البذور التي تم جمعها من جدتك حديقتها‬، ‫في حين تنظيف العلية‬
‫ بينما كانوا في العلية؟‬، ‫هو الشرط من هذه البذور في اإلنبات‬
A) The endosperm cells were dead; the embryo cells were alive but inactive.
B) They were dead, but the embryo cells revived in response to water.
C) They were alive and very metabolically active.
D) They were turgid because of lack of water.
E) They were alive but dormant.
‫كانوا على قيد الحياة ولكنها نائمة‬
Answer: E
45) Which of the following is a function of fruits?
‫الفواكه؟‬
A) production of food for the developing embryo
B) pollen dispersal
C) seed dispersal
‫نثر البذور‬
D) attracting pollinators
E) production of ovules
Answer: C
‫مما يلي هو وظيفة من‬
46) A mature ovary, specialized as a vessel that houses and protects seeds, is a
‫ هو‬، ‫كانت السفينة التي تحمي المنازل والبذور‬
A)
B)
C)
D)
fruit.
seed.
ovule.
cotyledon.
‫الفاكهة‬
20
‫ والمتخصصة كما‬، ‫والمبيض ناضجة‬
E) seed coat.
Answer: A
47) Which of the following structures is the first to emerge from a germinating dicot seed?
‫ نبات ذو الفلقتين؟‬، ‫التي من الهياكل التالية هي االولى للخروج من البذور في اإلنبات‬
A) the embryonic shoot hook
B) cotyledons
C) the embryonic root
D) the shoot sheath
E) root hairs
Answer: C
‫جذر الجنينية‬
48) Which of the following statements about germination is false?
‫أي العبارات التالية حول اإلنبات فهو باطل؟‬
A) The germination of a seed represents the beginning of life.
‫إنبات البذور يمثل بداية الحياة‬
B) Germination usually begins when a seed takes up water.
C) A hydrated seed expands, rupturing its seed coat.
D) Germination usually takes place after a period of dormancy.
E) The embryonic root of a germinating seed extends down into the soil.
Answer: A
49) What happens to the cotyledons of pea and maize seeds?
‫وبذور الذرة؟‬
A) They remain in the soil and decompose.
‫ وتحلله‬، ‫أنها تبقى في التربة‬
B) They form a protective sheath around the developing root system.
C) They surround the base of the shoot to provide additional strength.
D) They form the ovule of the next generation of plants.
E) They immediately begin to use the sun's energy in photosynthesis.
Answer: A
‫ما يحدث لاللنبتات من البازال‬
50) Which of the following plant parts commonly contributes to asexual reproduction?
‫التي من األجزاء التالية‬
‫المصنع عادة يساهم في التوالد الالجنسي؟‬
A) seeds
B) roots
C) flowers
D) fruits
E) ovules
Answer: B
‫جذور‬
51) The genetically identical organisms that result from asexual reproduction are called
، ‫الكائنات متطابقة وراثيا‬
‫التي تنجم عن التوالد الالجنسي تسمى‬
A) clones.
B) seeds.
C) seedlings.
D) rootlets.
E) gametophytes.
Answer: A
‫استنساخ‬
52) Which of the following statements best characterizes asexual reproduction?
21
‫التي من العبارات التالية أفضل يميز‬
‫التكاثر‬
‫الالجنسي؟‬
A) It allows animals that do not move around to produce offspring without finding mates.
B) It allows an animal to produce many offspring quickly.
C) It saves the time and energy required to produce gametes.
D) It produces genetically uniform populations.
‫انها تنتج وراثيا موحدة السكان‬
E) It allows a population to expand quickly to exploit available resources.
Answer: D
53) Fission is an asexual process
‫االنشطار هو عملية مخصي‬
A) that allows regeneration of lost body parts.
B) that occurs in individuals that live in isolated areas.
C) in which a parent separates into two or more individuals.
‫في أحد الوالدين الذي يفصل في اثنين أو أكثر من األفراد‬
D) in which a parent fragments into several pieces.
E) that is advantageous to individuals that produce gametes.
Answer: C
54) Which of the following statements regarding sexual reproduction is true?
‫أي العبارات التالية بشأن التكاثر الجنسي هو الصحيح؟‬
A) Sexual reproduction creates an individual that is a genetic copy of one parent.
B) Sexual reproduction generates greater genetic variation than asexual reproduction.
.‫التكاثر الجنسي يولد المزيد من التنوع الجيني من التكاثر الالجنسي‬
C) Sexual reproduction allows animals to expand their populations faster than asexual reproduction.
D) Populations of organisms that reproduce through sexual reproduction generally have difficulty
adapting to changing environments.
E) Sexual reproduction produces 2n gametes.
Answer: B
55) Hermaphrodites are animals that
‫الخنثوات هي الحيوانات التي‬
A) possess both male and female reproductive systems.
‫الذكري واالنثوي‬
B) have the gonads of one sex but the external appearance of the other.
C) develop from unfertilized eggs.
D) must fertilize themselves.
E) have abnormal reproductive systems.
Answer: A
‫تمتلك كال الجهازي التناسلي‬
56) Reproductive systems with external fertilization are most common in
‫أجهزة تناسلية باإلخصاب الخارجي هي األكثر شيوعا في‬
A) terrestrial animals.
B) populations with many more males than females.
C) animals that are widely dispersed.
D) aquatic animals.
‫الحيوانات المائية‬
E) populations with many more females than males.
Answer: D
57) Which of the following statements about the reproductive system of human females is true?
‫أي العبارات التالية حول الجهاز التناسلي لإلناث اإلنسان هو الصحيح؟‬
A) In human females, eggs develop within the uterus.
22
B) The corpus luteum secretes progesterone, which helps maintain the uterine lining during pregnancy.
‫واإلحضار‬luteum‫ والذي يساعد في الحفاظ على بطانة الرحم خالل فترة الحمل‬، ‫يفرز البروجستيرون‬
C) After 9 months of development, an embryo is called a fetus.
D) The cervix is an important structure of sexual arousal.
E) The labia minora are a pair of thick, fatty ridges that protect the entire genital region.
Answer: B
58) After being produced in the testes, sperm mature further in a structure called the
‫ الحيوانات المنوية مزيد من النضج في بنية تسمى‬، ‫بعد أن يتم إنتاجها في الخصيتين‬
A) vas deferens.
B) epididymis.
C) prostate.
D) seminal vesicle.
E) bulbourethral gland.
Answer: B
‫البربخ‬
59) Which of the following statements regarding spermatogenesis and oogenesis is true?
‫أي العبارات التالية المتعلقة المنى وتكون البيضة صحيح؟‬
A) Meiosis in spermatogenesis produces two cells from one primary spermatocyte.
B) Meiosis in oogenesis produces one mature egg from one primary oocyte.
.‫االنقسام في تكون البيضة تنتج بيضة واحدة ناضجة من بويضة واحدة االبتدائي‬
C) Oogenesis begins at puberty.
D) Spermatogenesis begins at birth.
E) Oogenesis is not completed without stimulation by estrogen.
Answer: B
60) Menstruation
‫الحيض‬
A) is triggered by an LH surge.
B) is triggered by HCG.
C) is triggered by an increase in the levels of estrogen and progesterone.
D) coincides with the postovulatory phase of the ovarian cycle.
E) coincides with the beginning of the pre-ovulatory phase of the ovarian cycle.
.‫يتزامن مع بداية مرحلة ما قبل التبييض من دورة المبيض‬
Answer: E
61) In human females, the ovarian cycle begins when
‫ وعندما تبدأ دورة المبيض‬، ‫في إناث البشر‬
A) the levels of estrogen reach their maximum.
B) the hypothalamus increases its release of FSH and LH.
C) the hypothalamus stimulates the anterior pituitary to increase its output of FSH and LH.
‫الهايبوتالموس تحفز الغدة النخامية األمامية لزيادة انتاجها من الهرمون المنبه و‬LH.
D) the level of progesterone drops precipitously.
E) the levels of FSH and LH drop precipitously.
Answer: C
62) Which of the following hormones stimulates the growth of an ovarian follicle?
‫النمو من حويصالت المبايض؟‬
A) LH
23
‫وهو من الهرمونات التالية يحفز‬
B) FSH
C) estrogen
D) progesterone
E) releasing hormone
Answer: B
63) A decrease in ________ is followed by the gradual degradation of the corpus luteum.
‫وحدث انخفاض في ________ تبعتها التدهور التدريجي لل‬luteum‫اإلحضار‬
A) LH
B) FSH
C) estrogen
D) progesterone
E) releasing hormone
Answer: A
64) The function of a sperm cell's acrosome is to
‫وظيفة خلية المنوية بالوضع في لهو‬
A) carry the sperm's nucleus.
B) fuse with the jelly coat of the egg cell.
C) carry enzymes that are released to form a hole in the egg's jelly coat when the sperm encounters an egg.
‫حمل االنزيمات التي تم إصدارها في شكل حفرة في البويضة للمعطف هالم عند الحيوانات المنوية لقاءات بيضة‬
D) contain the fuel that powers the sperm.
E) carry the sperm's helical mitochondria.
Answer: C
65) Which of the following generates the ATP that is required for movement of the sperm's tail?
‫من التالي الذي يولد‬ATP‫هو مطلوب لحركة ذيل الحيوانات المنوية ؟‬
A) mitochondria in the neck and middle piece
‫الميتوكوندريا في الرقبة ومنتصف قطعة‬
B) mitochondria in the sperm head
C) mitochondria in the sperm tail
D) the sperm plasma membrane
E) the acrosome
Answer: A
66) Fertilization ‫اإلخصاب‬
A) joins two diploid sets of chromosomes.
B) activates development in the egg.
C) joins two haploid sets of chromosomes.
D) joins two haploid sets of chromosomes and activates development in the egg.
‫ينضم فرداني مجموعتين من‬
‫الكروموزومات وتنشيط التنمية في البيضة‬
E) joins two diploid sets of chromosomes and activates development in the egg.
Answer: D
67) Which of the following serves as an impenetrable barrier that prevents more than one sperm from fertilizing
an egg? ‫الحيوانات المنوية من تخصيب البويضة؟‬
A) the acrosome
B) the jelly coat of the egg
C) the sperm's plasma membrane
‫مما يلي يعتبر بمثابة حاجز منيع يمنع أكثر من‬
24
D) the fertilization envelope
E) the zygote's cytoplasm
Answer: D
‫اإلخصاب‬
‫المغلف اإلخصاب‬
‫المغلف‬
68) Which of the following events occurs first during embryonic development?
‫وهو من األحداث التالية يحدث أوال أثناء التطور الجنيني؟‬
A) gastrulation
B) neurulation
C) cleavage
D) implantation
E) aggregation
Answer: C
‫انقسام‬
69) Which of the following results from cleavage?
A) formation of the nervous system
B) formation of the digestive system
C) formation of the notochord
D) formation of more cells
‫أكثر‬
E) segmentation
Answer: D
‫وهو من النتائج التالية من االنقسام؟‬
‫تشكيل خاليا‬
70) Which of the following processes is most similar to the process of cleavage?
‫التي من العمليات التالية هي األكثر مشابهة لعملية االنقسام؟‬
‫تقطيع أوصال فطيرة في ثمانية أجزاء‬
A) slicing up a pie into eight pieces
B) stringing beads onto a string
C) inflating a balloon
D) stretching a rubber band
E) melting a stick of butter in a hot pan
Answer: A
71) The ectoderm is one of the embryonic tissue layers produced during gastrulation that forms the
‫وأدمة هي واحدة من طبقات األنسجة الجنينية أنتجت خالل‬gastrulation‫التي تشكل‬
A) embryonic digestive tract.
B) embryonic nervous system.
C) outer layer of the gastrula.
‫الخارجية لل‬
D) brain.
E) space between the ectoderm and endoderm.
Answer: C
‫الطبقة‬gastrula
72) What occurs during gastrulation?
‫ما يحدث أثناء‬gastrulation‫؟‬
A) A solid embryo is changed into a hollow morula.
B) A solid blastula is changed into a hollow embryo that has four tissue layers.
C) A hollow blastula is changed into a hollow embryo that has three tissue layers.
‫البيضة جوفاء يتم تغيير في مرحلة الجنين جوفاء الذي يحتوي على ثالث طبقات األنسجة‬
D) A neural tube is created by invagination of the ectoderm.
E) A notochord is created by invagination of the ectoderm.
Answer: C
25
‫ومرحلة من مراحل تطور‬
73) Which of the following structures develops from mesodermal tissue? ‫التي من الهياكل التالية من تطور النسيج األديم المتوسط‬
A) notochord
‫الحبل الظهري‬
B) lining of the digestive tract
C) skin
D) cornea and lens of the eye
E) nervous system
Answer: A
Chapters (8-11): Genetics
74) Which of the following statements regarding sexual and asexual reproduction is true?
‫التي من العبارات التالية فيما يتعلق بالصحة الجنسية والتكاثر الالجنسي هو الصحيح؟‬
A)
B)
C)
D)
Cell division only occurs after sexual reproduction.
Only offspring from asexual reproduction inherit traits from two parents.
Sexual reproduction typically includes the development of unfertilized eggs.
Sexual reproduction is more likely to increase genetic variation than is asexual reproduction.
‫التكاثر الجنسي هو أكثر عرضة لزيادة التنوع الجيني مما هو التوالد الالجنسي‬
E) Only asexual reproduction results from the union of a sperm and an egg.
Answer: D
75) Asexual reproduction requires ________ individual(s). ‫الفردية‬
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3
E) 4
Answer: B
________ ‫التكاثر الالجنسي يتطلب‬
76) With the exception of identical twins, siblings who have the same two biological parents are likely to look
similar, but not identical, to each other because they have ‫استثناء من التوائم المتماثلة واألشقاء واآلباء الذين لديهم نفس‬
‫ مع بعضها البعض ألن لديهم‬، ‫ ولكن لم تكن متطابقة‬، ‫البيولوجية اثنين من المرجح أن يكون مشابها‬
A) identical chromosomes, but different genes.
B) identical genes but different chromosomes.
C) the same combination of traits, but different genes.
D) only a 20% chance of sharing the same combination of genes.
E) a similar but not identical combination of genes.
‫مطابقة للجينات‬
Answer: E
‫تركيبة مشابهة وإن لم تكن‬
77) Which of the following statements regarding prokaryotes is false?
‫أي العبارات التالية المتعلقة بدائيات النوى فهو باطل؟‬
A) Prokaryotic chromosomes are more complex than those of eukaryotes.
‫بروكاريوتيك الكروموسومات هي أكثر‬
‫تعقيدا من تلك التي حقيقيات النوى‬
B) Most prokaryotes reproduce by binary fission.
C) Prokaryotic cells are generally smaller and simpler than eukaryotic cells.
D) In prokaryotes, daughter chromosomes are separated by an active movement away from each other
and the growth of a new plasma membrane between them.
E) Daughter prokaryotic chromosomes are separated by some sort of active movement away from each
other and the growth of new plasma membrane between them.
Answer: A
26
78) Eukaryotic chromosomes differ from prokaryotic chromosomes in that they
‫حقيقية النواة الكروموسومات تختلف من الكروموزومات بروكاريوتيك في أنهم‬
A) are simpler.
B) are circular in structure.
C) include fewer proteins.
D) are copied immediately after cell division.
E) are housed in a membrane-enclosed nucleus.
Answer: E
‫يقيمون في غشاء المغلقة نواة‬
79) Which of the following helps maintain the structure of chromosomes and control the activity of genes?
‫من التالي الذي يساعد في الحفاظ على بنية الصبغيات والسيطرة على نشاط الجينات؟‬
A) the nuclear membrane
B) proteins
C) centromeres
D) ribosomes
E) lipids
Answer: B
‫البروتينات‬
80) Sister chromatids are
‫هي شقيقة‬chromatids
A) found right after a cell divides.
B) tightly linked together at a centromere.
‫مركزي‬
C) formed when chromatids separate during cell division.
D) made only of DNA.
E) unique to prokaryotes.
Answer: B
‫بإحكام ربطها معا في قسيم‬
81) Prior to mitosis, each chromosome of a eukaryotic cell consists of a pair of identical structures called
‫ كل كروموسوم من خلية حقيقية النواة تتكون من زوج من هياكل مماثلة دعا‬، ‫االنقسام الفتيلي‬
A)
B)
C)
D)
E)
chromatin.
sister chromosomes.
DNA transcripts.
nucleoli.
sister chromatids.
Answer: E
chromatids‫الشقيقة‬
82) Eukaryotic cells spend most of their cell cycle in which phase?
‫خاليا حقيقية النواة تنفق أكثر من دورة الخلية في أي مرحلة؟‬
A) interphase
‫بعصر‬
B) prophase
C) metaphase
D) anaphase
E) telophase
Answer: A
83) Which of the following occurs during interphase?
‫الذي يحدث ما يلي من أثناء بعصر؟‬
A) a reduction in the size of the nuclear membrane
B) duplication of the chromosomes
C) cytokinesis
D) cell growth and duplication of the chromosomes
‫واالزدواجية في الكروموسومات‬
E) separation of newly formed DNA to opposite ends of the cell
27
‫نمو الخاليا‬
Answer: D
84) The genetic material is duplicated during
A) the mitotic phase.
B) G1.
‫المادة الوراثية تتكرر خالل‬
‫المرحلة‬
C) the S phase.
D) G2
E) mitosis.
Answer: C
85) If the S phase were eliminated from the cell cycle, the daughter cells would
‫ فإن الخاليا الوليدة سوف‬، ‫إذا ألغيت المرحلة دإ من دورة الخلية‬
A) have half the genetic material found in the parent cell.
B) be genetically identical to each other.
C) be genetically identical to the parent cell.
D) synthesize the missing genetic material on their own.
E) continue to function without the normal amount of DNA.
Answer: A
‫لقد نصف المادة الوراثية الموجودة في الخلية األم‬
86) The process by which the cytoplasm of a eukaryotic cell divides to produce two cells is called
‫وهذه العملية التي السيتوبالزم من خلية حقيقية النواة يقسم النتاج خليتين يسمى‬
A) mitosis.
B) cytokinesis.
C) binary fission.
D) telophase.
E) spindle formation.
Answer: B
87) Looking into your microscope, you spot an unusual cell. Instead of the typical rounded cell shape, the cell
has a very narrow middle separating two bulging ends. It sort of looks like the number 8! Then you realize
that this cell is ‫ والخلية لها‬، ‫ بدال من الشكل النموذجي تقريب الخلية‬.‫ فإنك الفور خلية عادية‬، ‫يبحث في المجهر الخاص بك‬
‫! ثم كنت أدرك أن هذا هو الخلية‬8 ‫ فإنه يبدو وكأنه نوع من رقم‬.‫منتصف ضيقة جدا تفصل بين طرفي منتفخ‬
A) undergoing cytokinesis.
‫تمر حرائك خلوية‬
B) in the S phase of interphase.
C) in the G1 phase of interphase.
D) in the G2 phase of interphase.
E) about to undergo mitosis.
Answer: A
88) The phase of mitosis during which the nuclear envelope fragments and the nucleoli disappear is called
‫مرحلة االنقسام الفتيلي خاللها شظايا المغلف النووية وتختفي النويات يسمى‬
A) interphase.
B) prophase.
C) metaphase.
D) anaphase.
E) telophase.
Answer: B
‫الطور االول في انقسام الخلية‬
89) During which phase of mitosis do the chromosomes line up on a plane equidistant from the two spindle
poles? ‫خالل هذه المرحلة من االنقسام الفتيلي الكروموسومات تتراصف على يصل على تملس متساوية البعد من قطبي المغزل؟‬
28
A) interphase
B) prophase
C) metaphase
D) anaphase
E) telophase
Answer: C
‫الطورية‬
90) At the start of mitotic anaphase,
‫في بداية طور االنفصال قي إنقسام الخلية التفتلي‬
A) the centromeres of each chromosome come apart. ‫مركزي كروموسوم تأتي من كل جانب‬
‫و قسيم‬
B) sister chromatids fused.
C) the chromatid DNA replicates.
D) daughter chromosomes begin to move toward opposite poles of the cell.
E) equivalent and complete collections of chromosomes have reached the two poles.
Answer: A
91) During which phase of mitosis does the nuclear envelope re-form and the nucleoli reappear?
‫خالل هذه المرحلة من االنقسام الفتيلي ال النووي المغلف إعادة تشكيل والظهور النويات‬
A)
B)
C)
D)
E)
anaphase
metaphase
prophase
interphase
telophase
Answer: E
‫الطور االنتهائي قي إنقسام الخلية‬
92) Which of the following is a feature of plant cell division that distinguishes it from animal cell division?
‫من التالي الذي هو سمة من سمات الخاليا النباتية االنقسام الذي يميزه عن الحيوان انقسام الخلية؟‬
A) formation of a cell plate
‫تشكيل خلية تكتونيات الصفائح‬
B) formation of a cleavage furrow
C) lack of cytokinesis
D) production of four (rather than two) new cells per mitotic division
E) disappearance and subsequent reappearance of the nucleolus
Answer: A
93) Which of the following features likely accounts for the difference between plant and animal cell cytokinesis?
‫التي من الميزات التالية تفسر الفرق من المحتمل بين الخلية النباتية والحيوانية تكاثر خلوي‬
A) Animal cells lack the microfilaments required for forming a cleavage furrow.
B) Animal cells lack chloroplasts.
C) Plant cell division must maintain the integrity of the cell wall. ‫المحافظة على سالمة‬
‫انقسام الخلية النباتية ويجب‬
‫جدار الخلية‬
D) Plant cells have two sets of chromosomes; animal cells have one set of chromosomes.
E) Plant and animal cells do not have a common ancestor.
Answer: C
94) Two chromosomes in a nucleus that carry loci for the same traits in the same positions on the chromosome
but specify different versions of some traits constitute a pair of ‫اثنين من الكروموسومات في نواة التي تحمل لهذه‬
‫السمات نفسها في نفس المواقع على كروموسوم ولكن تحديد نسخ مختلفة من بعض الصفات تشكل زوج‬
A) homologous chromosomes.
‫الكروموسومات المتشابهة‬
B) heterologous chromosomes.
C) complementary chromosomes.
29
D) polyploid chromosomes.
E) parallel chromosomes.
Answer: A
95) A pair of male human sex chromosomes is most like ‫مثل‬
A) a pair of blue jeans.
B) a bride and groom.
.‫والعروس والعريس‬
‫زوج من الكروموزومات الذكور الجنس البشري هو أهم‬
C) a knife, fork, and spoon.
D) identical twins.
E) the letters of the alphabet.
Answer: B
96) Which of the following statements regarding mitosis and meiosis is false?
.‫أي العبارات التالية بخصوص االنقسام الفتيلي واالنقسام هو زائف‬
A) Meiosis only occurs in the ovaries and testes.
B) All sexual life cycles involve an alternation of diploid and haploid stages.
C) Mitosis produces daughter cells with half the number of chromosomes as the parent cell.
‫االنقسام الفتيلي تنتج الخاليا الوليدة مع نصف عدد الكروموسومات في الخلية األم‬
D) A normal human zygote has 46 chromosomes.
E) A haploid cell has half the chromosomes of a diploid cell.
Answer: C
97) Which of the following statements is false?
‫التي من العبارات التالية غير صحيحة‬
A) A typical body cell is called a somatic cell.
B) Gametes are haploid cells.
C) Somatic cells are diploid.
D) Gametes are made by mitosis.
‫األمشاج هي التي بذلتها االنقسام الفتيلي‬
E) A zygote is a fertilized egg.
Answer: D
98) During which stage of meiosis does the formation of tetrads occur?
‫خالل هذه المرحلة من االنقسام ال تشكيل تحدث أربعة‬
A) interphase I
B) prophase I
C) interphase II
D) prophase II
E) metaphase I
Answer: B
‫الطور األول قي إنقسام الخلية‬
99) Which of the following statements best represents the theory of pangenesis developed by Hippocrates?
‫التي من العبارات التالية يمثل أفضل نظرية شمولية التكوين التي وضعتها هيبوقراط‬
A) Pregnancy is a spontaneous event, and the characteristics of the offspring are determined by the gods.
B) Particles called pangenes, which originate in each part of an organism's body, collect in the sperm or
eggs and are passed on to the next generation. ‫ والتي تنشأ في كل جزء من‬، ‫جسيمات تسمى شمولية التكوين‬
‫ وجمع في الحيوانات المنوية او البيض ويتم تمريرها إلى الجيل القادم‬، ‫جسم الكائن الحي‬
C) Offspring inherit the traits of either the mother or the father, but not both.
D) Fertilization of plants is dependent on an animal.
E) Heritable traits are influenced by the environment and the behaviors of the parents.
Answer: B
100) Which of the following statements regarding hypotheses about inheritance is false?
‫أي العبارات التالية المتعلقة فرضيات حول الميراث فهو باطل؟‬
30
A) The theory of pangenesis incorrectly suggests that reproductive cells receive particles from somatic
cells.
B) Contrary to the theory of pangenesis, somatic cells do not influence eggs or sperm.
C) The blending hypothesis does not explain how traits that disappear in one generation can reappear in
later generations.
D) The blending hypothesis suggests that all of the traits of the offspring come from either the mother or
the father. ‫فرضية مزج يوحي بأن كل الصفات من نسل يأتي من أي األم أو األب‬
E) Aristotle suggested that inheritance is the potential to produce body features.
Answer: D
101) Mendel conducted his most memorable experiments on
A) peas.
‫البازالء‬
B) roses.
C) guinea pigs.
D) fruit flies.
E) clones.
Answer: A
‫أجرى مندل أكثر تجاربه البارزة على‬
102) Which of the following statements regarding genotypes and phenotypes is false?
‫أي العبارات التالية المتعلقة المورثات والظواهر هي كاذبة؟‬
A)
B)
C)
D)
The genetic makeup of an organism constitutes its genotype.
An organism with two different alleles for a single trait is said to be heterozygous for that trait.
Alleles are alternate forms of a gene.
ُ ‫التي يتم التعبير عنها بالكامل وورد في‬
An allele that is fully expressed is referred to as recessive. ‫م حتَنحح‬
E) The expressed physical traits of an organism are called its phenotype.
Answer: D
‫وأليل‬
103) the offspring of a cross between a black-eyed mendelien and an orange-eyed mendelien have black eyes.
This means that the allele for black eyes is ________ the allele for orange eyes.
‫ ابنا للعبور بين سوداء العينين‬mendelien ‫ وبرتقالية العينين‬mendelien ‫ وهذا يعني أن األليل للعيون‬.‫لهم عيون السود‬
.‫السود ________ في أليل للعيون البرتقال‬
A)
B)
C)
D)
codominant to
recessive to
more aggressive than
dominant to
E) better than
Answer: D
‫مورثة سائدة‬
104) All the offspring of a cross between a black-eyed mendelien and an orange-eyed mendelien have black eyes.
What is the expected phenotypic ratio of a cross between two orange-eyed mendeliens?
‫جميع ابنا للعبور بين سوداء العينين‬mendelien ‫ وبرتقالية العينين‬mendelien ‫ ما هي النسبة المتوقعة‬.‫لهم عيون السود‬
‫المظهري للعبور بين البلدين البرتقال العينين‬mendeliens
A) 3 black-eyed:1 orange-eyed
B) 0 black-eyed:1 orange-eyed
‫ البرتقال العينين‬1 : ‫ سوداء العينين‬0
C) 1 black-eyed:3 orange-eyed
D) 1 black-eyed:0 orange-eyed
E) 1 black-eyed:1 orange-eyed
Answer: B
105) A carrier of a genetic disorder who does not show symptoms is most likely to be ________ to transmit it to
offspring. .‫والناقل لالضطراب وراثي الذين ال تظهر عليهم اعراض هو األكثر احتماال أن يكون _____ إحالته إلى النسل‬
31
A) heterozygous for the trait and able
B) heterozygous for the trait and unable
C) homozygous for the trait and able
D) homozygous for the trait and unable
E) heterozygous for the trait and unlikely
Answer: A
‫متخالف لسمة وقادرا‬
106) Dr. Smith's parents have normal hearing. However, Dr. Smith has an inherited form of deafness. Deafness is
a recessive trait that is associated with the abnormal allele d. The normal allele at this locus, associated with
normal hearing, is D. Dr. Smith's parents could have which of the following genotypes?
‫ الصمم هو مقهورة أن يرتبط‬.‫ الدكتور سميث قد شكل الموروثة من الصمم‬، ‫ ومع ذلك‬.‫الدكتور سميث والدا السمع‬d ‫ أليل الشاذ‬.
‫ سميث الوالدين يمكن أن يكون أي من األنماط التالية؟‬.‫ هو الدكتور د‬، ‫ المرتبطة السمع‬، ‫وأليل الطبيعي في هذا المكان‬
A) DD and dd
B) dd and dd
C) Dd and Dd
D) DD and DD
E) Dd and DD
Answer: C
107) All the offspring of a cross between a red-flowered plant and a white-flowered plant have pink flowers. This
means that the allele for red flowers is ________ to the allele for white flowers.
‫ وهذا يعني أن ألليل الزهور‬.‫جميع األبناء من بين الصليب االحمر والنبات المزهر وبيضاء النبات المزهر وردي الزهور‬
‫الحمراء هي ________ إلى أليل للزهور بيضاء‬
A)
B)
C)
D)
dominant
codominant
pleiotropic
incompletely dominant
E) recessive
Answer: D
‫منقوصا مورثة سائدة‬
108) Imagine that beak color in a finch species is controlled by a single gene. You mate a finch homozygous for
orange (pigmented) beak with a finch homozygous for ivory (unpigmented) beak and get numerous
offspring, all of which have a pale, ivory-orange beak. This pattern of color expression is most likely to be an
example of
‫ كنت زميله لمتماثل عصفور اللبرتقالي (الصباغية) منقار‬.‫تخيل أن لون منقار عصفور في األنواع التي يسيطر عليها جين واحد‬
( ‫عصفور مع متماثل للحصول على العاج‬unpigmented ‫ والعاج‬، ‫ وكلها كان شاحب الوجه‬، ‫) منقار والحصول على ذرية عديدة‬
‫ هذا النمط من التعبير اللون هو األكثر احتماال أن يكون مثاال لل‬.‫ المنقار البرتقالي‬،
A) incomplete dominance.
‫هيمنة غير مكتملة‬
B) codominance.
C) pleiotropy.
D) polygenic inheritance.
E) crossing over.
Answer: A
109) Which of the following is an example of incomplete dominance in humans?
‫مما يلي هو مثال على سيطرة كاملة على البشر؟‬
A) sickle-cell disease
B) hypercholesterolemia
C) skin color
D) ABO blood groups
E) phenylketonuria
Answer: B
32
110) What is the normal complement of sex chromosomes in a human male?
‫هو طبيعي من الكروموسومات تكمل الجنس في الذكر اإلنساني‬
A) two X chromosomes
B) two Y chromosomes
C) two X chromosomes and one Y chromosome
D) one X chromosome and one Y chromosome
E) one Y chromosome
Answer: D
111) The sex chromosome complement of a normal human male is ‫الجنسي مكمال للرجل اإلنسان العادي هو‬
A) XO.
B) XX.
C) XY.
D) YY.
E) YO.
Answer: C
112) How many sex chromosomes are in a human gamete? ‫كم الكروموسومات الجنسية في األمشاج اإلنسان‬
A) one
B) two
C) three
D) four
E) five
Answer: A
113) How is sex determined in most ants and bees?
‫النمل والنحل‬
A) by the X-Y system
B) by the Z-W system
C) by the number of chromosomes
D) by the size of the sex chromosome
E) by the X-O system
Answer: C
114) Given the sex determination system in bees, we can expect that
‫الصبغي‬
‫كيف يتم تحديد الجنس في معظم‬
‫ ويمكننا أن نتوقع أن‬، ‫نظرا لنظام تحديد الجنس في النحل‬
A) female bees will produce eggs by meiosis, while male bees will produce sperm by mitosis.
‫ في حين ذكر النحل وانتاج الحيوانات المنوية من االنقسام الفتيلي‬، ‫إناث النحل وانتاج البيض من قبل االنقسام‬
B) female bees will produce eggs by mitosis, while male bees will produce sperm by meiosis.
C) male and female bees will produce sperm and eggs by meiosis.
D) male and female bees will produce sperm and eggs by mitosis.
E) female bees will produce eggs by meiosis, but male bees will not produce sperm.
Answer: A
115) The monomers of DNA and RNA are
‫ومونومرات من الحمض النووي ورنا هي‬
A) amino acids.
B) monosaccharides.
C) nucleotides.
‫النيوكليوتيدات‬
D) fatty acids.
E) nucleic acids.
Answer: C
116) Which of the following statements regarding DNA is false? ‫العبارات التالية المتعلقة الحمض النووي باطل؟‬
A) DNA uses the sugar deoxyribose.
B) DNA uses the nitrogenous base uracil. ‫الحمض النووي يستخدم قاعدة النيتروجينية يوراسيل‬
C) DNA is a nucleic acid.
D) One DNA molecule can include four different nucleotides in its structure.
33
‫أي‬
E) DNA molecules have a sugar-phosphate backbone.
Answer: B
117) Which of the following statements regarding RNA is false? ‫أي العبارات التالية المتعلقة‬RNA‫زائف‬
A) RNA uses the sugar dextrose. ‫رنا يستخدم الدكستروز السكر‬
B) RNA uses the nitrogenous base uracil.
C) RNA is a nucleic acid.
D) One RNA molecule can include four different nucleotides in its structure.
E) RNA molecules have a sugar-phosphate backbone.
Answer: A
118) The shape of a DNA molecule is most like ‫على شكل جزيئات الحمض النووي هو األكثر مثل‬
A) a set of railroad tracks.
B) a diamond ring.
C) a twisted rope ladder. .‫والملتوية حبل سلم‬
‫هو‬
D) a gold necklace.
E) the letter X.
Answer: C
119) Which of the following statements regarding a DNA double helix is always true?
.‫التي من العبارات التالية بخصوص الحلزوني المزدوج هو الحمض النووي صحيحا دائما‬
A) The amount of adenine is equal to the amount of uracil, and the amount of guanine is equal to the
amount of cytosine.
B) The amount of adenine is equal to the amount of thymine, and the amount of guanine is equal to the
amount of uracil.
C) The amount of adenine is equal to the amount of guanine, and the amount of thymine is equal to the
amount of cytosine.
D) The amount of adenine is equal to the amount of cytosine, and the amount of guanine is equal to the
amount of thymine.
E) The amount of adenine is equal to the amount of thymine, and the amount of guanine is equal to the
amount of cytosine. ‫ ومبلغ الغوانين تساوي مقدار السيتوزين‬، ‫كمية األدينين يساوي مبلغ الثايمين‬
Answer: E
120) DNA replication
.‫تكرار الحمض النووي‬
A) occurs through the addition of nucleotides to the end of the DNA molecule.
B) results in the formation of four new DNA strands.
C) produces two daughter DNA molecules that are complementary to each other.
D) uses each strand of a DNA molecule as a template for the creation of a new strand.
.‫يستخدم كل خصلة من جزيء الحمض النووي كقالب إلنشاء حبال جديدة‬
E) begins when two DNA molecules join together to exchange segments.
Answer: D
121) If one strand of DNA is CGGTAC, the corresponding strand would be
‫إذا ضفيرة واحدة من الحمض النووي و‬CGGTAC.‫ في المقابل سيكون حبال‬،
A) GCCTAG.
B) CGGTAC.
C) GCCAUC.
D) TAACGT.
E) GCCATG.
Answer: E
122) The copying mechanism of DNA is most like
‫آلية نسخ الحمض النووي هو األكثر شابه ذلك‬
A) using a photographic negative to make a positive image. .‫التصوير السلبي لتقديم صورة إيجابية‬
B) mixing flour, sugar, and water to make bread dough.
C) joining together links to make a chain.
34
‫باستخدام‬
D) carving a figure out of wood.
E) threading beads onto a string.
Answer: A
123) When one DNA molecule is copied to make two DNA molecules, the new DNA contains
.‫ وتحتوي على الحمض النووي الجديد‬، ‫جزيء واحد عندما يتم نسخ الحمض النووي لتقديم اثنين من جزيئات الحمض النووي‬
A) none of the parent DNA.
B) 25% of the parent DNA.
C) 50% of the parent DNA.
D) 75% of the parent DNA.
E) 100% of the parent DNA
Answer: C
124) Which of the following options best depicts the flow of information when a gene directs the synthesis of a
cellular component? .‫أي من الخيارات التالية أفضل تصور لتدفق المعلومات عندما الجين يوجه توليف مكون الخلوية‬
A) RNA → DNA → RNA → protein
B) DNA → RNA → protein
C) protein → RNA → DNA
D) DNA → amino acid → RNA → protein
E) DNA → tRNA → mRNA → protein
Answer: B
125) The transfer of genetic information from DNA to RNA is called
‫ونقل المعلومات الوراثية من الحمض النووي الى رنا يدعى‬
A) translation.
B) transcription.
C) initiation.
D) elongation.
E) promotion.
Answer: B
126) Experiments have demonstrated that the "words" of the genetic code (the units that specify amino acids) are
‫وقد أثبتت التجارب أن عبارة "" من الشفرة الوراثية (الوحدات التي تحدد األحماض األمينية) هي‬
A) single nucleotides.
B) two-nucleotide sequences.
C) three-nucleotide sequences.
‫متواليات نوكليوتيديا‬
D) nucleotide sequences of various lengths.
E) enzymes.
Answer: C
127) The directions for each amino acid in a polypeptide are indicated by a codon that consists of ________
nucleotide(s) in an RNA molecule.
‫توجيهات لكل من األحماض األمينية في ببتيد بالرمز تسلسل معلومات النظام الجيني والتي تتكون من ________ نوكليوتيديا‬
‫(ق) في جزيء الرنا‬
A) 5
B) 4
C) 3
D) 2
E) 1
Answer: C
128) We would expect that a 15-nucleotide sequence will direct the production of a polypeptide that consists of
‫ نوكليوتيديا تسلسل سيوجه إنتاج السالسل البروتينية التي تتكون من‬- 11 ‫فإننا نتوقع أن‬
A)
B)
C)
D)
E)
2 amino acids.
3 amino acids.
4 amino acids.
5 amino acids.
6 amino acids.
35
Answer: D
129) A base substitution mutation in a gene does not always result in a different protein. Which of the following
factors could account for this?
‫ وهو من العوامل التالية يمكن تفسرهذه؟‬.‫وهناك قاعدة استبدال تحور في الجينات ال يؤدي دائما في بروتين مختلفة‬
A) the fact that the mutation affects only the sequence of the protein's amino acids, so the protein stays the
same
B) the double-ring structure of adenine and guanine
C) a correcting mechanism that is part of the mRNA molecule
D) the fact that such mutations are usually accompanied by a complementary deletion
E) the fact that some amino acids are specified from more than one codon
‫حقيقة أن بعض األحماض األمينية هي المحدد من أكثر من تسلسل معلومات النظام الجيني‬
Answer: E
130) Any change in the nucleotide sequence of DNA is called ‫أي تغيير في تسلسل الحمض النووي نوكليوتيديا يسمى‬
A) a mutation.
‫طفرة‬
B) an advantage.
C) a codon.
D) a translation.
E) an anticodon.
Answer: A
131) Consider the following sentence: "The dog did not eat." Which of the following variations of this sentence is
most like a base substitution mutation?
‫ التي من الصيغ التالية من هذه الجملة هو أكثر مثل استبدال قاعدة الطفرة؟‬."‫ "إن الكلب ال يأكل‬: ‫النظر في الجملة التالية‬
A) The dog did not et.
B) The dog dog did not eat.
C) The did dog not eat.
D) The doe did not eat.
E) The dog did not.
Answer: D
132) A physical or chemical agent that changes the nucleotide sequence of DNA is called a(n)
)( ‫وقال وكيل الفيزيائي أو الكيميائي أن التغييرات تسلسل الحمض النووي نوكليوتيديا يسمى ن‬
A) reverse transcriptase.
B) terminator.
C) transposon.
D) mutagen.
‫المغير‬
E) anticodon.
Answer: D
133) The term "gene expression" refers to the
‫مصطلح "التعبير الجيني" ويشير إلى‬
A) fact that each individual of a species has a unique set of genes.
B) fact that individuals of the same species have different phenotypes.
C) process by which genetic information flows from genes to proteins.
.‫العملية التي من خاللها تدفق المعلومات الوراثية من الجينات إلى البروتينات‬
D) fact that certain genes are visible as dark stripes on a chromosome.
E) flow of information from parent to offspring.
Answer: C
134) A gene operon consists of
.‫متصلة مع بعضها يتكون من الجينات‬
A) a transcribed gene only.
B) a promoter only.
C) a regulatory gene only.
D) transcribed genes, an operator, and a promoter.
‫ والمروج‬،
E) transcribed genes, a promoter, and a regulatory gene.
Answer: D
36
‫وهناك جينات‬
‫ المشغل‬، ‫الجينات المتحولة‬
135) In a prokaryote, a group of genes with related functions, along with their associated control sequences,
defines ‫ ويحدد‬، ‫ مع تسلسلها التحكم المرتبطة بها‬، ‫ مجموعة من الجينات مع المهام ذات الصلة‬، ‫في نيماتودا‬
A) an allele.
B) an operon.
‫جينات متصلة مع بعضها‬
C) a locus.
D) a transposon.
E) a chromosome.
Answer: B
136) The lac operon in E. coli
‫جينات متصلة مع بعضها في أمريكا الالتينية والكاريبي في كوالي‬
A) prevents lactose-utilizing enzymes from being expressed when lactose is absent from the environment.
‫يمنع الالكتوز االستفادة من االنزيمات التي أعرب عنها عندما الالكتوز غائب عن البيئة‬
B) coordinates the production of tryptophan-utilizing enzymes when it is present.
C) allows the bacterium to resist antibiotics in the penicillin family.
D) regulates the rate of binary fission.
E) uses activators to initiate the production of enzymes that break down lactose.
Answer: A
137) Proteins that bind to DNA and turn on operons by making it easier for RNA polymerase to bind to a
‫التي تربط بين البروتينات والحمض النووي لتشغيل تسلسل من الدنا من قبل مما قد يسهل على رنا‬
‫بوليميريز ربط مروج تسمى‬
promoter are called
A) regulators.
B) inhibitors.
C) operators.
D) activators.
.‫تفعيل‬
E) repressors.
Answer: D
138) The lac operon of E. coli is ________ when the repressor is bound to lactose.
‫جينات متصلة مع بعضها في أمريكا‬
‫الالتينية والكاريبي من كوالي هو ________ عندما قامع منضما إلى الالكتوز‬
A) active
‫نشط‬
B) inactive
C) elongated
D) cloned
E) unregulated
Answer: A
139) The expression of the tryptophan operon is controlled by
‫التعبير عن جينات متصلة مع بعضها التربتوفان هي التي تسيطر عليها‬
A) a repressor that is active when it is alone.
B) a repressor that is inactive when it binds to lactose.
C) a repressor that is active when it binds to tryptophan.
D) an activator that turns the operon on by binding to DNA.
E) an activator that permanently deletes genes in the tryptophan operon.
Answer: C
140) Which of the following is likely to occur in E. coli cells that are grown in skim milk?
‫مما يلي من المرجح أن يحدث في خاليا كوالي التي نمت في الحليب الخالي من الدسم؟‬
A) The lac operon is shut off and the cells will not produce lactose-utilizing enzymes.
B) The trp repressor is activated and the cells will produce lactose-utilizing enzymes.
‫وقامع الحزب وتنشيط الخاليا سوف تنتج الالكتوز استخدام االنزيمات‬
C) The trp operon is turned on but the bacteria will not produce lactose-utilizing enzymes.
D) The trp operon and the lac operon are both switched off.
E) The trp operon and the lac operon are both switched on.
Answer: B
37
141) Enhancers are
‫والمصلحات‬
A) adjacent to the gene that they regulate.
B) required to turn on gene expression when transcription factors are in short supply.
C) the site on DNA to which activators bind.
‫الموقع على الحمض النووي التي تربط تفعيل‬
D) required to facilitate the binding of DNA polymerases.
E) the products of transcription factors.
Answer: C
142) Silencers are sites in DNA that
‫كواتم الصوت هي مواقع في أن الحمض النووي‬
A) bind RNA promoters to promote the start of transcription.
B) bind enhancers to promote the start of transcription.
C) bind repressor proteins to inhibit the start of transcription.
‫البروتينات قامع ربط تمنع بدء النسخ‬
D) bind activators to inhibit the start of transcription.
E) release mRNA.
Answer: C
143) Most differentiated cells retain
‫معظم الخاليا المتميزة تحتفظ‬
A) only a tiny fraction of their original set of genes.
B) only a tiny fraction of their original set of genes, but can regenerate lost genes as needed.
C) a complete set of their genes, but lose the ability to express most of those genes.
D) a complete set of their genes, and retain the ability to express those genes under certain circumstances.
‫ واالحتفاظ بالقدرة على التعبير عن تلك الجينات في ظل ظروف معينة‬، ‫مجموعة كاملة من جيناتهم‬
E) the ability to dedifferentiate, but then cannot return to their original differentiated state.
Answer: D
144) Why can some plants be cloned from a single cell? ‫لماذا ال يمكن استنساخ بعض النباتات يكون من خلية واحدة؟‬
A) Plant cells do not differentiate even when mature, so any cell can grow into an entire plant.
B) Plant cells can dedifferentiate and give rise to all of the specialized cells required to produce an entire
plant. ‫زرع خاليا‬dedifferentiate‫أن تؤدي إلى كافة الخاليا المتخصصة الالزمة إلنتاج مصنع كامل‬
C) Plant cells are able to retrieve genes lost to the environment during development.
D) Plant cells can produce genes to replace those lost during development.
E) Plant cells are capable of self-renewal by utilizing cellular components from adjacent cells .
Answer: B
‫ويمكن‬
145) The cloning of Dolly the sheep
‫استنساخ النعجة دوللي‬
A) demonstrated that the nuclei from differentiated mammalian cells can retain their full genetic potential.
‫يدل على أن من نوى خاليا الثدييات متمايزة يمكن االحتفاظ إمكاناتهم الجينية‬
B) demonstrated that differentiated cells contain only a fraction of their full genetic potential.
C) demonstrated, for the first time, that eggs are haploid and body cells are diploid.
D) revealed that cloned mammals most resemble the egg donor.
E) revealed that cloned mammals most resemble the sperm donor.
Answer: A
146) Cloning to produce embryonic stem cells is called
A) regenerative cloning.
B) transplantational cloning.
C) reproductive cloning.
D) therapeutic cloning.
‫االستنساخ العالجي‬
E) dedifferentiation.
Answer: D
38
‫االستنساخ النتاج خاليا جذعية جنينية يسمى‬
147) The type of recombinant bacteria most often used to mass-produce genes is
‫نوع من البكتيريا المترابط غالبا ما تستخدم لتنتج كميات كبيرة من الجينات هي‬
A) Pseudomonas aeruginosa.
B) Agrobacterium tumefaciens.
C) Escherichia coli.
D) Rhizobium.
E) Saccharomyces cerevisiae.
Answer: C
.‫كوالي‬
148) A transgenic animal is
‫والحيوانية المعدلة وراثيا هو‬
A) an animal that is the first of its kind to bear a particular allele.
B) an animal in which a genetic defect has been corrected using recombinant DNA therapy.
C) an animal containing a gene from a third "parent," which may even be another species.
‫ والتي ربما تكون آخر من األنواع‬، "‫حيوان تحتوي على جينات من ثلث "األم‬
D) an animal containing genes from both its parents.
E) an animal containing genes from three or more species.
Answer: C
149) Which of the following statements regarding genetically modified organisms is false?
‫أي العبارات التالية بشأن الكائنات المعدلة وراثيا هي كاذبة؟‬
A)
B)
C)
D)
Transgenic animals have been engineered to be pharmaceutical factories.
Golden rice is a transgenic plant that has been engineered to produce grains containing beta-carotene.
The majority of American soybean and cotton crops are genetically modified.
Genetic modification of plants increases the amount of tillage and use of chemical insecticides.
‫التعديل الوراثي للنباتات وتزيد كمية الحرث واستخدام المبيدات الحشرية الكيميائية‬
E) GM plants have received genes that make the plants more resistant to pests and herbicides.
Answer: D
39