Download Classical Greece - My Teacher Site

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Mytilenean revolt wikipedia, lookup

First Peloponnesian War wikipedia, lookup

Transcript
Assessment
Questions 9-18
9. Why was sea travel important to early Greeks?
Answer: Mountains made travel by land difficult.
10. Why did the Greeks develop myths?
Answer: to explain mysteries of nature and human
behavior and teach cultural values.
11. What were the two most powerful city-states in early
Greece?
Answer: Athens and Sparta
12. What were the consequences of the Persian Wars?
Answer: City-states formed the Delian League; Athens
became the dominant city-state, a flourishing of
creativity in Athens.
13. What were Pericles’ three goals for Athens?
Answer: strengthen Athenian democracy, maintain and
expand the Athenian empire, glorify Athens.
14. Who were the three renowned philosophers of the
Golden Age?
Answer: Socrates, Plato, Aristotle
15. Why was Greece so easily conquered by Macedonia?
Answer: Greek city-states were weakened and divided
after the Peloponnesian War. Philip II had a powerful
army and used brilliant military tactics.
16. What was the full extent of Alexander’s empire after
his death?
Answer: Greece in the West, Macedonia in the North,
India in the East, Egypt in the South
17. What four cultural influences blended to form
Hellenistic culture?
Answer: Greek, Persian, Indian, Egyptian
18. What are some of the scientific achievements of the
Hellenistic period?
Answer: Eratosthenes estimated the Earth’s size,
hypothesized motions of bodies in the solar system;
Euclid organized findings of Greek geometry;
Archimedes discovered laws governing simple
machines.