Download Answer

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Sedimentary rock wikipedia, lookup

Igneous rock wikipedia, lookup

Clastic rock wikipedia, lookup

Transcript
6th Grade
Science
Chapter 1-3
Interim
Assessment
Review
Questions
Review
Questions
1. T or F
Listen to or read instructions
carefully before attempting to do
anything.
Answer:
True
Review
Questions
2. Tor F Clean up broken glass around
your work station before you notify the
teacher.
Answer:
False
Review
Questions
3. Tor F Safety goggles should be worn
during lab to protect your eyes from hot
liquids or hazardous chemicals
Answer:
True
Review
Questions
4. Tor F Gems are rare minerals that can
be cut and polished.
Answer:
True
Review
Questions
5. T or F Organic rocks are plants and
animals that have died and then been
compressed and heated.
Answer:
True
Review
Questions
6. ____ is a process of understanding the world.
a. Science
c. A control
b. Technology
d. A constant
Answer:
Science
Review
Questions
7. A testable prediction about a possible solution
to a problem is called ____.
a. a conclusion
c. a hypothesis
b. an experiment
d. a variable
Answer:
A hypothesis
Review
Questions
8. When designing an experiment, the first step is
to ____.
a. analyzing the data c. state a hypothesis
b. list a procedure
d. state the problem
Answer:
state the problem
Review
Questions
9. The study of the cultural remains of ancient
people is ____.
a. technology
c. a control
b. a hypothesis
d. archaeology
Answer:
archaeology
Review
Questions
10. Computers, cameras, and radar are
examples of ____.
a. constants
c. technology
b. variables
d. experiments
Answer:
technology
Review
Questions
11. Recognizing a problem, making observations,
forming and then testing a hypothesis, and
analyzing data are all steps in ____.
a. an experiment
c. a scientific method
b. technology
d. an inference
Answer:
a scientific method
Review
Questions
12. Rocks are produced when magma or lava
cools and hardens are called _____?
a. igneous rocks
c. sedimentary rocks
b. metamorphic rocks d. all of the above
Answer:
igneous rocks
Review
Questions
13. What is rock made of?
a. Sedimentary rock that is heated
b. eroded to form metamorphic rock
c. Extrusive and Intrusive rock
d. Two or more minerals
Answer:
Two or more minerals
Review
Questions
14. Minerals form from ______.
a. volcanic activity
b. evaporation, precipitation, and lava
c. sedimentary rock
d. igneous rock
Answer:
evaporation, precipitation, and lava
Review
Questions
15. What is a mineral?
a. Inorganic natural substance
b. Organic natural substance
c. A substance 4.0 or more hardness
d. An extrusive substance
Answer:
Inorganic natural substance
Review
Questions
16. What kind of rocks are formed by
volcanic eruptions?
a. detrital
c. organic
b.foliated
d. extrusive
Answer:
extrusive
Review
Questions
17. A model that shows the process of how rocks
are changed from one type to another.
a. ore
c. rock cycle
b. crystal d. extrusive rock
Answer:
rock cycle
Review
Questions
18. A mineral that contains something (usually
metal) that can be useful and sold for a profit
a. ore
c. rock
b. crystal
d. gem
Answer:
ore
Review
Questions
19. What causes each type of rock in the rock
cycle to turn into sediments?
a. magma
b. heat and pressure
c. weathering and erosion
d. igneous rock
Answer:
weathering and erosion
Review
Questions
20. What are bowl shaped basins resulting from
glacial erosion on the side of a mountain
a. Moraines
c. Cirques
b. Hornes
d. Striations
Answer:
Cirques
Review
Questions
21. Trees that grow up straight but have a bent
trunk near their base show signs of
a. rockfalls
c. creep
b. mud flow
d. slump
Answer:
creep
Review
Questions
22. To reduce erosion of steep slopes, people can
____________.
a. plant vegetation
c. build walls
b. insert drainage
d. all of the above
Answer:
all of the above
Review
Questions
23. Which term refers to sediment that is
deposited by meltwater most often beyond the
end of a glacier?
a. loess
c. outwash
b. moraine
d. till
Answer:
outwash
Review
Questions
24. The picture above is a picture of
a. slump
c. mudflow
b. abrasion
d. loess
Answer:
slump
Review
Questions
25. In the picture above letter “B” is pointing
to
a. arete
c. hanging valley
b. cirque
d. horn
Answer:
horn
Review
Questions
26. A process that wears away surface materials
and moves them from one place to another
a. erosion
c. deflation
b. deposition
d. abrasion
Answer:
erosion
Review
Questions
27. The dropping of sediments
a. erosion
c. deflation
b. deposition d. abrasion
Answer:
deposition
Review
Questions
28. _____ is the result of wind blowing across
loose sediment, removing small particles and
leaving heavier material behind.
a. Erosion
c. Deflation
b. Deposition
d. Abrasion
Answer:
Deflation
Review
Questions
29. The polishing and pitting of rocks by
windblown particles.
a. erosion
c. deflation
b. deposition d. abrasion
Answer:
abrasion
Review
Questions
30. What are 3 properties of minerals?
1. _________ 2.__________ 3.__________
Answer:
hardness, luster, streak, color, taste, fracture, cleavage,
crystal, specific gravity, fluorescence, smell