Download Math 6 Entire Course 1 Answer Key

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the workof artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Euclidean geometry wikipedia , lookup

Transcript
Math 6: Entire Course, 25 Questions
Your score was 25/25=100%. You took 53 minutes, 45 seconds to complete the test.
1.
Beth, Mia and Trevor got their parents to drop them off at Thunder Lake so that they
could ride their bikes back home to Legal. They set out on three different routes, but all
planned to meet back at the school parking lot in town.
2. Based on the graph shown above, who was moving towards the school the fastest during
the first hour?
3. A) Beth
B) Mia
C) Trevor
D) All moved at the same speed
4. Correct. Your answer=A, Correct answer=A
5. Explanation:
6. The graph shows the total distance from which they started from the school on the
vertical axis. As the three students ride their bikes toward the school, we expect the
distance between each of them and the school to be DECREASING. This would look like
a DOWNWARD slope (from left to right) over time.
7. Since Beth's line has the steepest slope, and she is the closest to the school after the first
hour, we can conclude that she was moving the fastest towards their destination during
that initial period of time.
8. In Rob's cooler there are 3 cans of apple juice and 7 cans of orange juice. In Tony's cooler
there are 2 cans of orange juice and 3 cans of apple juice. If Rob and Tony each randomly
select a drink from their own cooler, who is more likely to select a can of apple juice?
A) Tony
B) Rob
C) Their chance of selecting a can of apple juice is the same
D) Both are more likely to select a can of orange juice
Correct. Your answer=A, Correct answer=A
Explanation:
Rob's likelihood of selecting a can of apple juice is 3 out 10, 0.3 or 30%. Tony's chances
are 3 out of 5, 0.6 or 60%. Therefore, Tony is more likely to select a can of apple juice
than Rob.
9. James wants to draw a triangle on a grid. He already finished two of the vertices as
shown below.
He needs your help in plotting the third vertex to complete the required triangle by
connecting all three vertices. Which of the following coordinates would not help him
completing his triangle?
A) (6, 5)
B) (9, 5)
C) (0, 5)
D) (5, 5)
Correct. Your answer=D, Correct answer=D
Explanation:
(5, 5) is the only point that would fall on the same straight line as the first two points. All
three points would then have the same first component of the ordered pairs (5), and three
points on one line can not form a triangle.
10. Angle A and Angle B combine to make up a right angle. If Angle A measures 40°, what
is the size of angle B?
A) 40°
B) 50°
C) 90°
D) 150°
Correct. Your answer=B, Correct answer=B
Explanation:
The sum of the angles making up a right angle must equal 90°, because a right angle
measures 90°. Therefore, 90° - 40° = 50°.
11. The height of a person is shown below:
Which of the following represents the approximate height of this person?
A)
B)
C)
D)
Correct. Your answer=C, Correct answer=C
Explanation:
The height of the person is almost 1 , which is equivalent to
.
12.
During the lunch hour bake sale for the school basketball team, 42 items were sold.
Bake Sale Items Sold
Item
Number Sold
Chocolate Chip Cookies
12
Brownies
6
Macaroons
9
Cinnamon Buns
7
Peanut Butter Cookies
8</TD< tr>
13. What is the ratio of the number of brownies to the total number of items sold during the
bake sale?
14. A) 8:1
B) 1:6
C) 1:8
D) 1:7
15. Correct. Your answer=D, Correct answer=D
16. A computer designer is trying to create a logo for a client using computer software as
shown below:
The client asked the designer for some modifications. He wants him to rotate the image
90° counter-clockwise around its center and then translate it 3 units downwards.
Which of the images below is the final version of the logo?
A)
B)
C)
D)
Correct. Your answer=B, Correct answer=B
Explanation:
17. Which of the following statements is false?
A) In a regular polygon, the sum of the internal angles is 360°
B) In a regular polygon, all sides are the same length
C) In a regular polygon, all angles are equal
D) A regular polygon has bilateral symmetry
Correct. Your answer=A, Correct answer=A
18. Stu has a drawer full of 13 socks. There are 5 brown socks, 6 blue socks and 2 green
socks.
If the theoretical probability of Stu selecting a green sock is
, what would the
theoretical probability of his mother selecting a green sock be under the same conditions?
A)
B)
C)
D) 50%
Correct. Your answer=C, Correct answer=C
Explanation:
THEORETICAL PROBABILITY is the likelihood of getting a specific outcome, based
on THEORY (it is a value determined from the number of possible successes out of the
number of possible different outcomes). So, the theoretical probability of pulling out one
of the 2 green socks from the drawer of 13 socks is
. This probability is theoretical
and doesn't change because someone else is conducting the experiment.
19. What is 38 298 – 19 309?
A) 18 989
B) 18 889
C) 17 989
D) 17 889
Correct. Your answer=A, Correct answer=A
20.
21. Choose the ratio that represents the number of stars to the number of shapes in total?
22. A) 3 : 5
B) 3 : 8
C) 5 : 3
D) 8 : 3
23. Correct. Your answer=B, Correct answer=B
24. Explanation:
25. A ratio is a comparison of numbers or quantities that are measured in the same units.
26. This question asks for a comparison of the number of stars to the number of shapes in all.
This is a part-to-whole ratio which compares a part (number of stars) to the whole (total
number of shapes). The number of stars shown is 3, and the total number of shapes (stars
+ hearts) is 8, so the part-to-whole ratio of stars to shapes (stars : shapes) is 3 : 8.
27.
Ethan has a number of places he visits each week.
28. When Ethan bikes from home to school, it is best for him to travel
29. A) 6 km E and 3 km N
B) 3 km N and 4 km E
C) 3 km N and 6 km E
D) 6 km W and 3 km N
30. Correct. Your answer=D, Correct answer=D
31.
Danielle's parents are building a new house. When the framing was completed, the
picture below was taken.
32. What kind of angle is
EAD?
33. A) Right
B) Acute
C) Obtuse
D) Straight
34. Correct. Your answer=B, Correct answer=B
35. At the local supermarket, the weight of a bag of sugar is 2
kg.
How much is the weight of the sugar bag as an improper fraction?
A)
kg
B)
kg
C) kg
D)
kg
Correct. Your answer=B, Correct answer=B
Explanation:
2
is the same as
+ =
Also, you can calculate the numerator for the improper fraction by multiplying the whole
number (2) by the denominator (4), and then adding the numerator of the proper fraction
(1):
2 × 4 + 1 = 9, so we have
36.
.
Owen wanted to find the volume of a number of different objects. He began by filling a
graduated cylinder with 30 ml of water, and then adding three pennies.
37. The volume of water displaced by just one penny would be
38. A) 1.5 ml
B) 2.5 ml
C) 4.5 ml
D) 25.5 ml
39. Correct. Your answer=A, Correct answer=A
40. Which of the following expressions equals 190.89
A) 81.70 + 99.09
B) 81.80 + 99.09
C) 862.32 – 681.43
D) 872.32 – 681.43
Correct. Your answer=D, Correct answer=D
41. A flower is placed on a grid as follows:
To create the above flower design from a single petal, which of the following must
occur?
A) The petal must be rotated 90° clockwise 5 successive times.
B) The petal must be rotated 90° counter-clockwise 4 successive times.
C) The petal must be rotated 90° clockwise 4 successive times.
D) The petal must be rotated 90° clockwise 3 successive times.
Correct. Your answer=D, Correct answer=D
Explanation:
Starting with one petal, we need three 90° rotations to get the other three:
42.
John went to the grocery store to buy a pineapple with the $10.00 his Dad gave him.
While in the produce section, he discovered that pineapples were on sale for $1.50 per
100 grams. He used the scale to calculate the mass of the pineapple.
Legend
?g
75 g
50 g
43. What would it cost for one pineapple?
44. A) $1.50
B) $4.25
C) $6.38
D) $12.75
45. Correct. Your answer=C, Correct answer=C
46.
One day Miss MacDougall was reading about a new product called Peabutter. She read
that it tasted like peanut butter, but was manufactured from peas, rather than peanuts.
Since she had a few students who were allergic to peanuts, she organized a field trip to
visit the factory. Mr. Joe St. Denis, the owner of the factory, gave her class a tour and
answered all their questions.
47.
The 21 students that visited the Peabutter factory were each given a single ticket
numbered in order starting from 101. After the tour, Mr. St. Denis gave a jar of Peabutter
to all those students who had an even numbered ticket.
48. How many samples of Peabutter did Mr. St. Denis give away in total?
49. A) 11
B) 10
C) 12
D) 14
50. Correct. Your answer=B, Correct answer=B
51.
Computers Purchased
52. What repetitive pattern does this line graph show?
53. A) a decrease of two thousand, followed by an increase of one thousand
B) an increase of one thousand, followed by a decrease of two thousand
C) an increase of two thousand, followed by a decrease of two thousand
D) an increase of two thousand, followed by a decrease of one thousand
54. Correct. Your answer=D, Correct answer=D
55.
During the holidays, Jorge's father brought home a very large ham. The label on the ham
stated that the ham had a mass of 15.815 kg.
56. What would be the mass of the ham if rounded to the nearest kg?
57. A) 1 kg
B) 15 kg
C) 15.8 kg
D) 16 kg
58. Correct. Your answer=D, Correct answer=D
59. Grant is conducting a survey to determine if smoking causes lung cancer. Which of the
following would allow Grant to collect the best data?
A) Survey patients with lung cancer to see if they smoked
B) Survey teenage smokers to see if they have lung cancer
C) Look at smokers at the mall to see if they look sick
D) Ask tobacco companies if smoking is safe
Correct. Your answer=A, Correct answer=A
Explanation:
Teenage smokers will probably not experience the full negative effects of smoking until
they are much older, so they are not a good sample population for this investigation.
Trying to determine if smokers "look" sick is too subjective and would not yield accurate
results. Tobacco companies are biased because they profit from the sale of tobacco and
can not be counted on to provide objective information. Therefore, answer A would allow
Grant to collect the best data.
60. Which choice below does NOT describe a triangle:
A three sided figure with:
A) three acute interior angles.
B) interior angles measuring 120°, 50°, and 10°.
C) two obtuse interior angles and one acute interior angle.
D) one right interior angle, and the other two interior angles having equal values.
Correct. Your answer=C, Correct answer=C
Explanation:
A triangle is a polygon with three straight sides, three vertices, and interior angles that
add up to 180°. An obtuse angle is an angle with a measure greater than 90°. A triangle
could not have two obtuse interior angles, as the sum of the interior angles would then be
greater than 180°.
61. Rounded to the nearest whole number, 16.59 is
A) 17
B) 16
C) 16.6
D) 18
Correct. Your answer=A, Correct answer=A
62.
Justine is struggling to finish her dinner since her mother has once again served her a
huge pile of Brussels sprouts. Justine is anxious to finish dinner so she can go meet her
friends outside, but her mother says that she must eat 75% of her remaining sprouts
before she can be excused.
63. How many sprouts must Justine eat?
64. Correct. Your answer=12, Correct answer=12
65. Explanation:
66. The question is asking you to calculate 75% of the number of sprouts on Justine's plate. A
percent is the number of parts per 100. It can also be thought of as a part-to-whole ratio
where the 'whole' is equal to 100 units.
67. If Justine had 100 units of sprouts on her plate, her mother would want her to eat 75 of
them,
, which can be reduced to
.
68. In reality, Justine has 16 sprouts left on her plate so =
.
69. To increase 4 to 16, you must multiply by four, so the numerator also must be multiplied
by four to give 12.
70. Justine needs to eat 12 of her sprouts before she can be excused from the table.