Download Midterm exam sample problems

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Bootstrapping (statistics) wikipedia, lookup

Foundations of statistics wikipedia, lookup

Inductive probability wikipedia, lookup

Receiver operating characteristic wikipedia, lookup

History of statistics wikipedia, lookup

Transcript
Midterm exam sample problems
1. A fair coin is flipped 15 times. The probability of obtaining the expected number of
heads is:
(A) 15
(B) 0.15
(C) 0.1333
(D) 0.0667
(E) None of these
2. A population has μ = 83, σ = 3.25. Chebyshev’s theorem indicates that the
proportion of the population between 70 and 96 must be:
(A) At least 6.25%
(B) At most 6.25%
(C) At least 93.75%
(D) At most 93.75%
(E) None of these
3. The Poisson distribution differs from the binomial distribution in that:
(A) The Poisson distribution is discrete
(B) It cannot take negative values
(C) It is always symmetric
(D) All of these
(E) None of these
Problems 4 – 6 pertain to the following situation:
The Nova Scotia Lottery Commission considers developing a new scratch-off lottery
card to sell for $1. Each ticket will have probability 0.0001 of paying a $5000 prize,
probability 0.0049 of paying a $5 prize, and probability 0.0555 of resulting in a free ticket.
4. If you were to buy one of these tickets, what is your expected loss?
(A) $1
(B) $0.9395 (C) $0.4999 (D) $0.42 (E) None of these
5. What is the standard deviation of the outcome for this game?
(A) $2500 (B) $0.42 (C) $50
(D) 0
(E) None of these
6. If the Commission were to sell 10,000 such tickets, their expected result would be:
(A) To make $4,999 (B) To lose $4,999 (C) To make $4,200 (D) To lose $4,200
(E) None of these
7. Some positive constant number k is added to every element of a quantitative data
set. As a result,
(A) k is added to both the mean and the standard deviation
(B) k is added to the mean, but not to the standard deviation
(C) k is added to the standard deviation, but not the mean
(D) Neither the mean nor the standard deviation are changed.
(E) None of the above.
8. Obtaining a standard deviation of zero indicates that:
(A) There are the same number of values above and below the mean
(B) No values are equal to the mean
(C) Both of the above
(D) All values are equal
(E) No two values are equal
Problems 9 – 12 are based on the following situation:
A manufacturing line fills containers with orange juice. The actual volume of juice (“X”)
put into each container is normally distributed, with μ = 3780 mL, σ = 110 mL.
9. Find P(X ≤ 3700 mL).
(A) 0.7273
(B) 0.2673
(C) 0.2327
(D) 0.7327 (E) None of these
10. Find P(3740 mL ≤ X ≤ 4000 mL).
(A) 0.6178
(B) 0.3366
(C) 0.8366
(D) 0.9772 (E) None of these
11. Containers filled with less than 3600 mL of juice are rejected. If the manufacturing
line processes 200,000 containers per day, how many are expected to be rejected
for this reason?
(A) 4950
(B) 8990
(C)16,400
(D) 10,100
(E) None of these
12. Suppose that the 3600 mL threshhold for rejection is producing too many rejected
containers. What minimum volume should be chosen so that only 2.5% of
containers are rejected for being not full enough?
(A) 3996 mL (B) 3564 mL (C) 3706 mL (D) 3774 mL (E) None of these
13. If two events A and B are dependent, then:
(A) P(A|B) = P(A)
(B) P(B|A) = P(B)
(C) P(AB) = P(A)P(B)
(D) all of the above
(E) none of the above
14. Data consisting of values that are neither numeric nor ordered are called:
(A) Nominal (B) Ordinal (C) Continuous (D) Discrete (E) Numerate
Problems 15 – 18 pertain to the following situation:
Thirty percent of a very large population tests positive for a communicable disease.
Twelve individuals are chosen at random and tested.
15. How many are expected to test positive?
(A) 0.975
(B) 0.025
(C) 4
(D) 3.6
(E) None of these
16. What is the variance of the number who test positive?
(A) 1.59
(B) 1.90
(C) 1.98
(D) 2.52
(E) None of these
17. What is the probability that all twelve people test positive?
(A) 0.975
(B) 0.025
(C) 4
(D) 3.6
(E) None of these
18. What is the probability that the number of people who test positive is more than one,
but less than five?
(A) 1.0000 (B) 0.8683
(C) 0.6386
(D) 0.2397
(E) None of these
For problems 19 – 22, Z is a standard normal random variable.
19. Find P(Z ≤ 1.44).
(A) 0.4251
(B) 0.0749
(C) 0.4626
(D) 0.0000
(E) None of these
20. Find P(0 ≤ Z ≤ 1.44).
(A) 0.4251
(B) 0.0749
(C) 0.4626
(D) 0.0000
(E) None of these
21. Find P(-1.25 ≤ Z) .
(A) 0.8944
(B) 0.4472
(C) 0.3944
(D) 0.1056
(E) None of these
22. Find P(-2.46 ≤ Z ≤ -0.34).
(A) 0.3600
(B) -0.3600
(C) 0.1835
(D) 0.6331
(E) None of these
_________________________________________________________________
23. Which of the following represents a probability distribution?
(A) X
3
2
1
0
P(X)
.18
.23
1.11
-.52
(B) X
9
8
7
P(X)
1.34
.12
.88
(C) X
1
0
-1
P(X)
.11
.12
.77
(D) X
4
3
2
1
P(X)
.17
.34
.77
-.28
(E) None of these are valid probability distributions.
24. Every element of a quantitative data set is multiplied by some positive constant
number k. As a result,
(A) The mean and standard deviation are both multiplied by k.
(B) The mean is multiplied by k, but the standard deviation is unchanged.
(C) The mean is unchanged, but the standard deviation is multiplied by k.
(D) Neither the mean nor the standard deviation are changed.
(E) None of the above.
Problems 25 – 28 are based on the following frequency distribution of grades on
an exam:
score
frequency
60 - 69
4
70 - 79
19
80 - 89
23
90 - 99
11
25. The mean as estimated from this table is:
(A) 14.25
(B) 57
(C) 4656.50
(D) 81.69
(E) None of these
26. The relative frequency of the 80 – 89 class is:
(A) 0.4035 (B) 23
(C) 46
(D) 0.8070
(E) None of these
27. The standard deviation as estimated from this table is:
(A) 8.61
(B) 8.77 (C) 11.18
(D) 74.12
(E) None of these
28. The median score is in which class?
(A) 70 – 79
(B) 80 – 89
(C) 90 – 99
Answers:
1. (E)
2. (C)
3. (E)
4. (D)
5. (C)
6. (C)
7. (B)
8. (D)
9. (C)
10. (A)
11. (D)
12. (B)
13. (E)
14. (A)
15. (D)
16. (D)
17. (E)
18. (C)
19. (E)
20. (A)
21. (A)
22. (A)
23. (C)
24. (A)
25. (D)
26. (A)
27. (A)
28. (B)
(D) 74.5
(E) None of these