Download File

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the workof artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Neuropharmacology wikipedia , lookup

Transcript
JIPMER
2010
1.Vocalis Muscle is a part of
a)Thyroarytenoid
b)Cricoarytenoid
c)Transverse arytenoid
d)Posterior cricoarytenoid
Ans: a)Thyroarytenoid
2.Non granular fungal disease is
a)Cryptococcus
b)Blastomycosis
c)Candida
d)Not recalled
Ans: c)Candida
3.Adductor pollicis is supplied by
a)Superficial branch of ulnar nerve
b)deep branch of ulnar nerve
c)radial nerve
d)median nerve
Ans: b)deep branch of ulnar nerve
4.In a patient, highest visual morbidity is seen in
a)Nuclear cataract
b)Intumescent cataract
c)Posterior subcapsular
d)blank
Ans: c)Posterior subcapsular
5.After closed reduction of supracondylar fracture
of
humerus, flexion greater than 90 degree causes
disappearance of radial pulse. The next line of
management is
a)Conservative
b)Exploration for arterial rupture
c)Keep elbow at 90 in cast
d)Open reduction & internal fixation.
Ans: d)Open reduction & internal fixation.
6. 1 cm coin lesion seen on chest x ray right upper
lobe..FNAC shows adenocarcinoma.. management
a) excision and observation
b) excision and chemotherapy
c) neoadjuvant chemotherapy followed by excision
d) blank
Ans: a) excision and observation
7. Magnesium sulphate contraindicated in
a) placenta previa
b) pre eclampsia
c) epilepsy
d) myasthenia gravis
Ans: d) myasthenia gravis
8.Secondary brain injury seen in
a) Concussion
b) Diffuse axonal surgery
c) Depressed skul fracture
d) Intracrebral hematoma
Ans: d) Intracrebral hematoma
9.With primary and secondary prevention
approach,
which of the following is possible?
a) Control
b) Eradication
c) Elimination
d) Not recalled
Ans: a) Control
10.Joint between epiphysis and diaphysis?
a) Syndesmosis
b) Synchondrosis
c) Fibrous joint
d) Plain synovial joint
Ans: b) Synchondrosis
11.Plasma potassium conc. raised with
a) succinyl choline
b) atracurium
c) pancuronium
d) Not recalled
Ans: a) succinyl choline
12..beefy red bleeding ulcer ...
a)chancroid
b)syphilis
c)donovanosis
d)Not recalled
Ans: c)donovanosis
13.Dyslexia is associated with lesion @
a)frontal lobe
b)dominant parietal lobe
c)non dominant parietal lobe
d)temporal lobe
Ans: dominant parietal lobe
14.Most common cause of Pseudocyst?
Pancreatitis
trauma
cancer
Ans: Pancreatitis
15.Amount of calories need to be reduced by an
obese
person to lose 1/2kg in a week ?
150
250
500
Ans:500
16.Fishnet appearance in immunoflorescence is
seen in
a.pemphigus vulgaris
b.bullous pemphigoid
c.dermatitis herpetiformis
Ans: a.pemphigus vulgaris
17.which of these wil kill spores?
alcohol
phenol
chlorine
aldehyde
Ans: aldehyde
18.superficial inguinal ring is a defact in
a.EO aponeurosis
b.IO aponeurosis
c.transeversalis fascia
d.transversus abdominis
Ans: a.EO aponeurosis
19.60 yrs diabetic,swelling ankle joint ,xray shows
soft tissue swelling,loose bodies and bony
sclerosis.diagnosis is
a.OA
b.neuropathic joint
c.gouty arthritis
d.RA
Ans: b.neuropathic joint
20.Methotexate is an
a.antimetabolite
b.alkylating agent
c.antibiotic
Ans: a.antimetabolite
21.immune complex disease seen in which
hypersensitivity?
type 1
type 2
type 3
type 4
Ans: type 3
22.all are seen in dermatomyositis except
gottrons papules
shawl sign
calcinosis cutis
mechanic's hand
Ans: shawl sign
23.rieters disease is associated with
1.pseudomanas aeruignosa
2.staph aureus
3.strept pyogenes
4.chlamydia
Ans: 4.chlamydia
24.true abt t/t squamous cell cancer of anal canal
1.abdominoperineal resection
2.wide excision with chemotherapy
3.chemo n radiotherapy combined
Ans: 3.chemo n radiotherapy combined
25.all of the following are required for glycogen
phosphorylase iin glycogenolysis?
thiamine
riboflavin
FAD
THFA
Ans.the options are wrongly recalled
26.assessment of thyroid program effectiveness?
1 neonatal thyroid level
2 urinary thyroxin level
3.serum thyroxine level
Ans: 1 neonatal thyroid level
27.drug used by all route oral nasal IV
thiopent
diazepam
ketamine
Ans: Diazepam
28.drug used to prevent post op nausea and
vomiting?
propofol
etomidate
ketamine
thiopentone
Ans: Propofol (Etomidate causes post op nausea and
vomiting)
29.Anaesthetic drug produced haematological
problem
halothane
nitrous oxide
xenon
enflurane
Ans: nitrous oxide
30.which of the following not a glycoprotein?
FSH
LH
TSH
ADH
Ans: ADH
31.colour of urine in phenol poisoning?
red
green
yellow
blue
Ans: Green (it is due to oxidation of hydroquinone
and pyrocatechol)
32.a doctor leaves a swab in abdomen during
surgery. under which doctrine wil a criminal suit
be filed against
him?
criminal negligence
civil negligence
res ispa loquitor
vicarious liability
Ans: Res ipsa loquitor
33.a civil suit against a doctor must be filed
within
6 months
1 year
2 years
4 year
Ans: 2 years
34.disease produced due to cell wall fragility?
HS
PNH
G-6-P-D deficiency
Ans: HS
35.not present at birth?
malleus
incus
stapes
petrous temporal bone
Ans: petrous temporal bone
36.which of the following is given to prevent
bleeding
after IUCD
aspirin
progesterone only pill
combined oral pills
tranexamic acid
Ans: tranexamic acid
37.OCpills prevent all xcept
ca colon
ca endometrium
ca breast
Ans: ca breast
It protects from benign breast diseases & not from
ca
breast.
38.short head of biceps atttached to
coracoid process
supraglenoid tubercle
acromion process
bicipital groove
Ans: coracoid process
39.fracture of 1st metacarpal
a.boxer
b.barton
c.Bennett fracture
Ans: c.Bennett fracture
40.least common joint affected by ankylosing
spondylitis
temporomandibular joint
sacroiliac joint
hip joint
lumbar spine
Ans: Temporomandibular joint
41.Snuff box not formed by
ext pollicis longus
ext pollicis brevis
abd pollicis longus
abd pollicis brevis
Ans: abd pollicis brevis
42.primary amenorrhoea is seen in all except
a.kallman syndrome
b.rokitansky syndrome
c.ashermann syndrome
d.turner's syndrome
Ans: Asherman syn causes secondary amenorrhoea.
43.type of anemia in H.PYLORI infection?
a.sideroblastic
b.iron def.
c.macrocytic
d.normocytic
Ans: b.iron def.
44.Middle ear cavity is connected anteriorly to
a.nasal cavity
b.pharynx
c.mastoid antrum
d.mastoid air cells
Ans: b.pharynx
45.scarpa's fascia merges with
a.inguinal ligament
b.conjoint tendon
c.tensor fascia lata
d.-pubic creast
Ans: c.tensor fascia lata
46.not a branch of facial nerve?
chorda tympani
lingual nerve
greater superficial petrosal nerve
nerve to stapedius
Ans: Lingual nerve
47.chronic myeloproliferative disorder includes all
except
a.cml
b.polycy.vera
c.ess.thrombocytosis
d.myelodysplasia
Ans: d.myelodysplasia
48.not a content of adductor canal
femoral artery
femoral vein
saphenous nerve
Nerve to vastus lateralis
Ans: Nerve to vastus lateralis
49.True regarding Warthin's tumor
a.shows hot spot on tc scan
b.most common tr of minor salivary glands
c.most malignant tumor
d.treatment is radiotherapy
Ans: a.shows hot spot on tc scan
50.nerve supply of tensor facia lata?
sup gluteal nerve
inf gluteal nerve
n. to obturator internus
n.to rectus femoris
Ans: superior gluteal nerve
51.vitamin B12 and folic acid absorption occurs in
duodenum
jejunum
ileum
colon
Ans: Ileum
52.which amino acid undergoes hepatic
deamination?
alanine
glutamate
aspartate
glycine
Ans: Glutamate
53.uncommon tumor in vagina among the
following
mets from cervix
mets from endometrium
mets from choriocarcinoma
primary vaginal tumor
Ans: Primary vaginal tumour
54.tumor marker for dysgerminoma
LDH
CEA
ca 19
ca 125
Ans: LDH
55.sinus located in falx cerebelli
a) sigmoid sinus
b) straight sinus
c) occipital sinus
d) superior petrosal sinus
Ans: c) occipital sinus
57.muscle not supplied by ansa cervicalis?
stylohyoid
sternothyroid
sternohyoid
omohyoid
Ans: Stylohyoid
58.inhibin secreted by
a) granulosa cell
b) theca cell
c) corpus leuteum
d) deciduas
Ans: a) granulosa cell
59.most common cause of spontaneous abortions
in first trimester
a) chromosomal anomalies
b) uterine anomalies
c) intrauterine infections
d)abruptio placenta
Ans: a) chromosomal anomalies
60. reverse splitting of S1 seen in?
severe MS
sever AS
sever PS
Ans: Severe MS
61.A question about CTEV??
narrow heel
cavus
increased dorsiflexion
forefoot adduction and supination..
Ans:Still searching
62.drug c.i in severe triglyceridemia
fibrates
simvastatin
niacin
cholestyramine
Ans: cholestyramine
63.lepidic cells are seen in
rhabdomyoma of heart
myxoma of heart
lepromatous leprosy
glioblastoma
Ans: myxoma of heart
64.schiller duval bodies seen in
endodermal sinus tumour
yolk sac tumour
brenner tumour
Ans: endodermal sinus tumour
65.wich is mc ovarian tumor seen in pregnancy
Dermoid tumor,
mucinouscystadenoma
serous cystadenoma
granulosa cell tumour
Ans: Dermoid tumour
66.mosaic pattern of lamellar bone is classically
seen in
pagets ds
osteoporosis
osteopetrosis
osteosarcoma
Ans: Pagets ds
67.most common cause of congenital
hypothyroidism
thyroid dysgenesis
maternal ab's
inborn errors of thyroid hormone defects
Ans: thyroid dysgenesis
68.most common site of ca stomach?
lesser curvature
greater curvature
antrum
fundus
Ans: antrum
69.gamma knife
cs 127
co 60
iridium 92
Ans: co 60
70.m.c cause of pseudopancreatic cyst?
pancreatitis
trauma
Pancreatic surgery
Pancreatic malignancy
Ans.A.Pancreatitis
71.pt with v.s.d develops pulmonary htn. which is
Not true?
cyanosis
initial resolution of symptoms
return of the ventricle to original size
Pruning of peripheral pulmonary arteries
Ans: return of the ventricle to original size
72.non motile clostridia
cl.tetanomorphum
cl.histolyticum
cl.septicum
cl perfringens
Ans: cl perfringens
All clostridia are motile except cl perfringenes
and cl
tetani type IV
73.sucralfate has got significant interaction with
phenoxy methyl penicillin
ciprofloxacin
phenytoin
digoxin
Ans: Digoxin
It causes reduced absorption of quinine,digoxin and
warfarin.
74.ivermectin is indicated in all except
ascaris
filariasis
malaria
oncocerciasis
Ans: malaria
75.dicrotic pulse is seen in
as with ar
hocm
dilated cardiomyopathy
Ans: dilated cardiomyopathy
76.all of the following are seen in cardiac
tamponade
except.
pulsus paradoxus
warm periphery
equal lt and rt atrial pressures
Ans: warm periphery
77.nocturnal angina with diaphoresis
ac severe MR
ac severe AR
ch severe MR
ch severe AR
Ans: ch severe AR
78.derivatives of urogenital sinus all except
bladder
ejaculatory duct
prostatic urethra
membranous urethra
Ans: ejaculatory duct
79.kerley b lines
pulmonary edema
pulmonary hypertension
bronchogenic ca
pleural effusion
Ans: pulmonary edema
80.hyaline membrane deposition is seen in
ARDS ,
Pul edema
CCF
bronchiectasis
Ans: ARDS
Hyaline membrane formation is seen in ARDS in
adults & in
newborns
81.ig A deposition in glomeruli is seen in
HSP
alports
mpgn
rpgn
Ans: HSP
82.cranial end of wolfian duct
epoophoron
paraepoophoron
gartner cyst
bartholin cyst
Ans: Epoophoron
83.brucellosis all except
d.o.c cephalosporin
Transmitted by taking milk
causes undulant fever
g (-)ve bacillus
Ans: DOC cephalosporin
DOC – IM Steptomycin + Doxycycline
84.tall t waves seen in
hyperkalemia
hypokal
hypocal
hypercal
Ans: hyperkalemia
85.hypocalcemia causes
QT prlongation
decreased qt interval
widening of qrs
prolonged pr interval
Ans: QT prolongation
86.scala tympani and vestibuli is drained by
aqueduct of cochlea
vestibular aqueduct
basilar membrane
Ans. Still searching
87.Gold standard test for pulmonary embolism...
CT Angiography
ventilation perfusion scanning
MRI
chest x-ray
Ans: CT Angiography
88. left upper post part of peritoneal cavity
k/a
a.lesser sac
b. hepato renal pouch
c. upper end of supra colon ?
d. upper end of infr colon?
Ans. Still searching
89.what is not true about case fatality rate?
a. its a ratio
b. not use for acute cases
c.represent killing power of disease
d.useful epidemiological indicator
Ans:d. uesful epidemiological indicator
90. a drug wich is alpha agonist and orally
used produg used for autonomic insufficiency
and postural hypotension
a.metamphetamine
b. mitodrine
c. phenylephrine
d. verapamil
Ans.A.Mephenteramine
91.ac otitis media in chidren
str pneumoniae
strep pyogenes
staph aureus
h.influenza
Ans: Str pneumonia
92.l4-l5 disc prolapse
absent ankle jerk
absent knee jerk
absent abdominal reflex
Ans?
93.cachetin other name
tumor necrosis factor,
IL_1,
IL-12
Ans: TNF
Cachetin/TNF is one of the major products of
activated macrophages
94.determining factor for preload
end diastolic volume
contractility of heart
sympathetic innervation to heart
vascular resistance
Ans: end diastolic volume
95.not a branch of post cord of brachial plexus
long thoracic nerve
Axillary n ,
radial n
upper subscapular nerve
Ans: long thoracic nerve
96.max NaHCO3 loss occurs in
acetazolamide
frusemide
thiazide
spirinolactone
Ans: acetazolamide
97.not seen in thiazide diuretics
metabolic acidosis
hypercalcemia
glucose intolerance
hyperuricemia
Ans: metabolic acidosis
98.dyslipedimia not seen with
amprenavir
atazanavir
saquinavir
nelfinavir
Ans: atazanavir
99.during vigorous exercise respiration is limited
inorganic phosphates(Not Known clearly)
100.all are seen with cocaine except
seizures
mi
amantidine is the drug of choice
Ans: amantidine is the drug of choice
101.rheumatic chorea all are seen except
absent in sleep
occurs in 3-4th decade
lasts for 4 to 10 wks
resolves spontaneously
Ans: occurs at 3-4th decade
102.False about hartnup's disease
defect in neutral aminoacid transport
mental retardation is the common presentation
most children are asymptomatic
photosenitivity
Ans: mental retardation is the common
Presentation
103.photosensitivity is seen in
SLE
scleroderma
RA
gout
Ans: SLE
104.false regardin bronchiectasis
pts present with foul smelling and copiuos amt of
sputum
hemoptysis is the indication for surgery
when ds is b/l surgery is usually indicated
Ans: when ds is b/l surgery is usually indicated
105.string sign of cantor
crohn's ds
Ischemic bowel
irritable bowel syndrome
peptic ulcer disease
Ans: crohn’s ds
106. In which of the tubercular infection steroid
useda.
a. Lymphadenitis
b. Osteomylitis
c. Endobronchial TB
d. pulomary TB
Ans: c. Endobronchial t.
107. max limit of cardiothoracic ratio in chidren
below 2 yrs
a. 0.40
b. 0.45
c. 0.50
d. 0.55
Ans: d. 0.55
108. diaphyseal tumor among the following
a. chondromyxofibroma
b. giant cell tumor
c. chondroblastoma
d.ewing's sarcoma
Ans:d.ewing's sarcoma
109. bone to bone mets seen in
a. osteosarcoma
b.chondrosarcoma
c.ewing's sarcoma
d.enchondroma
Ans: c.ewing's sarcoma
110.changes not seen when during accomodation
to near reflex
a. increase in curvature of lens
b. contr of ciliary muscle
c. convergence of visual axis
d. dilation of pupils
Ans. d. dilation of pupils
111.most common malignant intraorbital tumor in
adults?
a. malignant melanoma choroid
b. retinoblastoma
c.haemangioma
d.rhabdomyosarcoma
Ans: a. malignant melanoma choroids
112.false about pathological myopia
a. ass with cataract
b. ass with retinal degenaration
c. shallow ant chamber
d.large eyeball
Ans: c. shallow ant chamber
113.topical glucocorticoids in eyes causes
a. cataract
b,glaucoma
c.uveitis
d.corneal anaesthesia
Ans: b,glaucoma
114.characteristic of diabetic papillopathy
bulging optic disc with telengiectatic vessels
multiple hemorrhagic spots
optic disc pallor
cupping of optic disc
Ans: bulging optic disc with telengiectatic vessels
115.vasectomy leads to A/E
scrotal hematoma
infection
decreased libido
anti spermin antibody
Ans: decreased libido
116.Basophilic inclusion Bodies Seen In –
a. Adeno Virus ,
b. Herpes.
c.Measles
d.pox viruses
Ans: a. Adeno Virus
117.Which drug doesn’t causes neutropenia
methotrexate
ranitidine
carbamazepine
phenothiazines
Ans: methotrexate
118.Which cell doesn’t take part in atherogenesis
a..Neutrophil
b. Platelet
c. Monocyte
d. smooth muscle
Ans: b.platelet
119.Which Type Of Cell is not Increased By
Steroid
a. Rbc
b. Platelets
c. Monocyte
d. Netrophil
Ans: d.neutrophil
120. hpv vaccine employs all except?
a. 6,
b. 11,
c. 16,
d. 32
Ans: d. 32
121. thyroid binding proteins is increased by
a. androgens
b. estrogens
c. asparginase
d. glucocorticoids
Ans: b. estrogens
122.Which Is Not A Risk Factor For Hcc
a.Focal nodular hyperplasia
b.hepatic adenoma
c.OCP
d.hep B
Ans: a. Focal nodular hyperplasia
123.not true regarding inhaled glucocorticoids
and beta2 agonists
a. glucocorticoids are superior to beta 2 agonists
for
symptomatic relief
b.beta 2 agonists are available as both lo9ng and
short acting
preparations
c.glucocorticoids are used in management of acute
severe
asthma.
d.combination of inhaled steroids and inhaled beta2
agonists
can be used in treatment of asthma.
Ans: a. glucocorticoids are superior to beta 2
agonists for symptomatic relief
124.primary ammnorhea not seen in?
a. Asherman synd,
b.kallman synd
c.turner's syndrome
d.testicular feminisation
Ans: a. Asherman synd,
125.Staphylococal toxic shock syndrome toxin is..
a. Superantigen
b.erythrogenic toxin
c.endotoxin
d.heat labile toxin
Ans: a. Superantigen
126.best tt for relieving pain during intrapartum
a.neuraxial block
b.topical anaesthesia
c.local anaesthesia
d.GA
Ans. a.neuraxial block
127.True about delirium
a.it is behavioral change due to alteration in
cerebral
metabolism
b.not associated with alcohol withdrawal
c.treatment is with analgesics
d.it is a progressive condition
Ans: a.it is behavioral change due to alteration in
cerebral metabolism
128.In starvation last change seen
a.depletion of buccal fat
b.depletion of subcutaneous fat
c.loss of appetite
d.pedal edema
Ans. a.depletion of buccal fat
129.For the short time of starvation which organ
doesntuse ketone bodies
a. brain
b.heart
c.muscles (skeletal)
d.kidney
Ans. Brain
130.sample of spinal cord preseved in...
a.oleander poisoning
b.war gases
c.Strychnine poisoning
d.arsenic poisoning
Ans: c.Strychnine poisoning
131.vesthbulo-ocular reflex mediated by
a.neocerebellum
b.flocculonodular lobe
c.spinocerbellum
d.neocortex
Ans: b.flocculonodular lobe
132.not seen in hypervitaminosis A
a. alopecia
b. polyurea
c. pseudotumor cerebri
d. Hyperostosis
Ans: b. polyurea
133.wernicke psychosis is due to
a.alcohol dependency
b.thiamine deficiency
c.pyridoxine deficiency
d.opium toxicity
Ans: b.thiamine deficiency
134.wernicke hemianopic pupil is seen in lesion of
a. optic radiation
b. optic tract
c. optic chiasma
d. afferent tract
Ans: b. optic tract
135.ATRA (all trans retinoic acid) is used in the
treatment of
a.ALL
b.CML
c.M4 AML
d.acute promyelocytic leukaemia
Ans: d.acute promyelocytic leukaemia
AML-M3
136.vitilgo is most commonly ass with
a. diabetes mellitus
b. addisons ds
c. hypothyroidism
d. diabetes insipidus
Ans: c. hypothyroidism
137.not true regarding poems syndrome
a. multiple osteolytic lesion are seen
b.associated with neuropathy
c.plasma cell dyscrasia
d.treated with steroids
Ans: a. multiple osteolytic lesion are seen
138.spider leg appearence is seen in
a. adult polycystic kidney ds ,
b.cong multicystic kidney ds
c.uretocoele
d.horse shoe kidney
Ans: a. adult polycystic kidney ds
139.EBV causes all except
a. kaposi sarcoma ,
b.infectious monocytosis
c.burkit lymphoma
d.Duncan's disease
Ans: a. kaposi sarcoma
140. marker for peroxisomes
a. glutamate dhase
b. glu 6 phosphatase
c. 5' nucleotidase
d. uric acid oxidase
Ans: d. uric acid oxidase
141. most common complication of mumps in
children?
a.Meningoencephalitis
b.orchitis
c.arthralgia
d.otitis media
Ans: b.orchitis
142. post polio deformity of hip
a.adduction,flexion
b. abduction,flexion,external rotation
c.abduction,flexion,internal rotation
d.adduction,flexion,internal rotation
Ans: b. abduction,flexion,external rotation
143. all except are features plummer vinson
syndrome
a.hypertrophy of oral mucosa
b.postcricoid esophageal webs
c.female predeliction
d.association with esophageal carcinoma
Ans: a.hypertrophy of oral mucosa
144. PUVA treatment is not used in
a.melasma,
b.psoriasis,
c.cutaneous lymphoma
d.vitiligo
Ans: a.melasma
145. leukonychia is seen in
a.hypoalbuminemia ,
b.Fe def anemia
c.chronic renal
d.melanoma
Ans: a.hypoalbuminemia
146. In starvation last change seen
a.depletion of buccal fat
b.depletion of subcutaneous fat
c.loss of appetite
d.pedal edema
Ans: a.depletion of buccal fat
147. drug used for treatment of hypercricemia in
excess
producers
a.colcichine
b.probenecid
c.allopurinol
d.furosemide
Ans: c.allopurinol
148. drug not acting on cell wall
a.dactinomycin
b.bacitracin
c.fosfomycin
d.penicillin
Ans: a.dactinomycin
149. m.c cause of death in 1-4 years of age in
developing countries
malnutrition
diarrheal ds
respiratory infection
prematurity
Ans: diarrheal ds
150. pincer grasp is seen at
5-6 months
7-8 months
9-11 months
>12 month
Ans: 9-11 months
151. cremastric reflex afferent is
genitofemoral n
femoral n.
Obturator n
Ilioinguinal n
Ans: genitofemoral n
152. not a content of adductor canal
femoral v
femoral a
saphanous n
n to vastus lateralis
Ans: n to vastus lateralis
153. Treatment of incisional hernia asoc with least
recurrence
Kelly’s procedure
intraperitoneal mesh
intramuscular mesh
Ans: intraperitoneal mesh
154. Most common gene abnormal in Follicular ca
thyroid.
1.H RAS..
2.K RAS..
3. N RAS..
4..NTRK1
Ans: 3. N RAS
155. parkland formula
%of burn area*body wt*8
%of burn area*body wt/4
%of burn area/(body wt*4)
%of burn area*body wt*4
Ans: %of burn area*body wt/4
156. First sinus to develop in a growing fetus
Maxillary
Frontal
Ethmoid
Sphenoid
Ans: Maxillary
157. which is more common in a paper mill
worker
bagassosis,
byssinosis
silicosis
aasbestosis
Ans: bagassosis
158.which of the following denotes “no of live
births/no of females 15-45 in population” denotes
a.gfr
b.tfr
c.nrr
d.asfr
Ans: a.gfr
TFR=sum of age-specific fertility rate (15-49
years)
159.Decreased erythropoietin levels are seen in
advanced
Liver diseases
Lung ds
Cardiac disease
renal failure
Ans: renal failure (renal failure>liver ds)
160.feature of tb otitis media
Painful purulent dischage
Single,central perforation
Ear ossicles never involved
mutliple perforations of tm
Ans: mutliple perforations of tm
161.which is true regarding treatment of
meningioma
a.surgery and observation
b.preop chemo and surgery
c.surgery and postop radio
d.removal of dura
Ans: c.surgery and postop radio
162.kartagener's syndrome includes all except
a.situs inversus
b.cong.bronchiectasis
c.cong.emphysema
d.ciliary dysfunction
Ans: c.cong.emphysema
"Kartagener's syndrome accounts for 20% of all
cases of congenital bronchiectasis
163.decrease in BP causes
a.inhibits vasoconstictor center
b.disinhibits vasoconstrictor center
c.decrease in heart rate
d.peripheral vasodilatation
Ans: b.disinhibits vasoconstrictor center
165. insulin acts through all except
a.tyrosine kinase receptor
b.membrane na-k atpase
c.inducing hexokinase activity
d.inhibiting lipolysis
Ans: c.inducing hexokinase activity
166.ca cervix with inv of upper 1/3 vagina but
not the parametrium is
a.stage IIA
b.IIIA,
c.IIB
d.IVB
Ans: a.stage IIA
167. bladder injury is most common after
a.abd.hysterectomy
b.vag.hysterectomy
c.lap.hysterectomy
Ans. c.lap.hysterectomy
168. acute emphysematous cholecystitis is caused
by
a.pseudomonas
b.clostridium
c.e.coli
d.klebsiella
Ans: b.clostridium
169. which is an enzyme inhibiter
griseofulvin
phenytoin
rifampicin
disulfiram
Ans: disulfiram
170. which occurs in phase 1 reaction
methylation,
hydration,
conjugation
glucuronidation
Ans: hydration
171. cleft lip is repaired at
2-3month
4-5m,
1 year
7-8 months
Ans: 4-5m,
172.Level of tracheostomy determined by
Cricoid cartilage,
1st tracheal ring,
2nd tracheal ring
Thyroid cartilage
Ans: Cricoid cartilage
173. bone destruction due to increased
osteolysis is
osteoporosis
osteopetrosis
Osteomalacia
Mets from ca prostrate
Ans: osteoporosis
175. tractional retinal detqchment cause?
Proliferative diabetic retinopathy
Choroidal melanoma
Retinoblastoma
Pathological myopia
Ans: Proliferative diabetic retinopathy
176. hypercalcemia is caused by all except
a.breast ca
b.sarcoidosis
c.milk alkali syndrome
d.frusemide
Ans: d.frusemide
177. acetyl co a carboxylase is stimulated by
Thymine pyrophosphate
Pyridoxal phosphate
Niacin
Biotin
Ans: Biotin
Since Biotin is responsible for Carboxylation
reaction..
178. superior mesentric artery syndrome –causes
are all except?
Sudden loss of wt
Long mesentry
highly attached lig. of traitz
seat belt injury
Ans: long mesentry,
179. not a branch of ophthalmic artery
sup orbital,
supra trochlear,
sup. Temporal
ethmoidal artery
Ans: sup. Temporal
180.Clue cells are seen in
Bact vaginosis,
candida,
trich.
Aspergillosis
Ans: Bact vaginosis
181.grey colour teeth yellow flurosence
Tetracycline
Porphyria
Sulphonamides
Chloramphenicol
Ans: Tetracycline
182. function of ubiquitin
Destruction of intracellular protein
Endocytosis
Takes part in apoptosis
Plays an important role in acute inflammation
Ans: Takes part in apoptosis
183.mc site of fracture of mandible
Neck of mandible,
Condyle of mandible
Angle of mandible
Body of mandible
Ans: Condyle of mandible
184. m/c cause of acute otitis media in children
Strept pyogen,
strept pneumonia
staph
h.influenza
Ans: strept pneumonia
185. lady with prolactinoma n bitemporal
heminopia –mc
cause?
Pituitary Microadenoma,
Macroadenoma
CAH
CA breast with mets to pituitary
Ans: Macroadenoma
186. h pylori causes all except
MALT lymphoma
Gastric adeno CA
Type A gastritis
Type B gastritis.
Ans: Type A gastritis
187. most common esophageal motility disorder
Achalasia,
DES,
inapprapiate esophageal contraction
schatzki ring
Ans: Achalasia
"Achalasia is the most common esophageal motility
disorder,with 0.5 new cases per 100000 population
per year"
188. testesterone secreted by
setoli cells
leydig cells
granulose cells
adrenal medulla
Ans: leydig cells
189. one of the following is receptor defectHuntington’s disease
Leber’s hereditary optic neuropathy
familial Hypercholesterolemia
niemann pck disease
Ans: familial Hypercholesterolemia
190. rntcp target level
80%detection n 85% cure
70%detection 85% cure
50%cure rate and 50% detection
100% cure rate and 100% detection
Ans.b.The target level is actually 70% detection &
85% cure rate..
191. advanced life support.drugs used except
ca
vasopressin
nor adrenaline
amiodarone
Ans: vasopressin
192. mc site for fertilisation
Isthumus ,
ampulla,
cornua
interstitium
Ans: ampulla
193. which is not a selective cox2 inhibitor
Valdecoxib
reofecoxib
celecoxib
Piroxicam
Ans: Piroxicam
194.regarding typhoid fever true xcept
Mostly affect 3-4th decades
Man is the only reservoir
Can cause perforation of intestine
Rose spots seen in 2nd week of illness
Ans: Mostly affect 3-4th decades
195.fungal spores formed by condensation of
hyphal elements
Arthrospore,
Conidiospore
Basidiospores
Ascospores
Ans: Arthrospore
196.rotator cuff injury –which is true?
Active abd affected more than passive
Passive >active abd
Both active and passive abduction equally affected
Doesn’t affect abduction
Ans: Active abd affected more than passive
197.which is responsible for depolarisation of
cochlea
a. potassium influx
b.sodium influx
c.potassium efflux
d.sodium influx
Ans: a. potassium influx
198. drug used in alzheimers disease
Physostigmine
Neostigmine
Rivastigmine
Edrophonium
Ans: Rivastigmine
199.cyclic trend of influenza is mainly due to?
antigenic drift
antigenic shift
Von Magnus phenomenon
High herd immunity
Ans: antigenic drift
200. av nodal delay is due to
Secondary to SA nodal delay
AV node is refractory to fast impulses
Low rhytmicity of AV node
Junctional fibres of the AV node are very small in
size.
Ans: Junctional fibres of the AV node are very
small in Size
201. clergymans knee –
Infrapatellar bursitis
Suprapatellar bursitis
Prepatellar bursitis
Ischial bursitis
Ans: Infrapatellar bursitis
202. not an epithelial tumour?
a.serous cystadenoma
b.clear cell carcinoma
c.mucinous cystadenoma
d.hilus cell tumour
Ans: d.hilus cell tumour
203. in sicle cell anaemic crisis a/e
Bone pain
Can cause dactylitis
increased spleen size
acute lung syndrome
Ans: increased spleen size
Autosplenectomy is seen in sickle cell anemia.
204. child with recurrent fracture + wormian
bones
a.osteogenesis imperfecta
b.Down’s syndrome
c.cong. hypothyroidism
d.battered baby syndrome
Ans: a. osteogenesis imperfect
205. general public at risk due to a. uranium
b.thorium
c.radium
Ans: radium
206. Pitutary stalk damage-all of following can
occur except?
a.hypothyrodism
b.diabetes insipidus
c.hyperprolactinemia
d.cushing’s syndrome
Ans: d.cushing’s syndrome
207. menieere’s disease –true?
a. low freq SNHL
b.high freq SNHL
c.surgery is the only treatment available
d.more common in females
Ans: a. low freq SNHL
208. which is not an action of disulfuram
a. it inhibits phosphodiesterase
b.inhibits aldehyde dehydrogenase
c. The combination of naltrexone plus disulfiram
should be
avoided
d. The drug inhibits the metabolism of many other
therapeutic
agents, including phenytoin, oral
anticoagulant
ans:a. a. it inhibits phosphodiesterase
209. migratory thrombophelebites-mc cause?
Pancreatic ca
Prostrate ca
Bronchogenic ca
Breast ca
Ans: Pancreatic ca
210. ambylopia and blindness..which poisoning?
a.opioid poisoning
b.metanol
c.cocaine
d.aconite poisoning
Ans: b.metanol
211. dopamine-all are true except?
a.at low doses improves renal circulation
b.has positive inotropic action
c. it decreases blood flow in splanchnic
circulation
d.has action on both alpha and beta receptors
Ans: c. it decreases blood flow in splanchnic
Circulation
212. Example of killed virus vaccine
Hep B
japanese encephalitis
polio
yellow fever
Ans: japanese encephalitis
213. Amino acid which undergoes highest amount
of
deamination:
a)Alanine
b)Aspartate
c)Glutamate
d)Not recalled.
Ans: c)Glutamate
214. naloxone can antagonise all except
a.analgesia
b.constipation
c.vomitting
d.itching
Ans: Itching
215. mc tumor of appendix
a.adenocarcinoma
b.carcinoid
c.metastasis
d.adenoma
Ans: b.carcinoid
216.All are true components of Saint’s triad?
a.gall stones
b.renal stones
c.diverticulosis
d.hiatus hernia
Ans: b.renal stones
218.A mount of Fluid for maintanence in a child
<10kgs
a)1ml/kg/hr
b)2ml/kg/hr
c)5ml/kg/hr
d)10ml/kg/hr
Ans: c)5ml/kg/hr