Download Solutions

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the workof artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts

Evolution of metal ions in biological systems wikipedia , lookup

Stability constants of complexes wikipedia , lookup

Spin crossover wikipedia , lookup

Ligand wikipedia , lookup

Jahn–Teller effect wikipedia , lookup

Bond valence method wikipedia , lookup

Metalloprotein wikipedia , lookup

Coordination complex wikipedia , lookup

Transcript
COORDINATION
COMPOUNDS
1. KCl.MgCl2.6H2O is a
a)
b)
c)
d)
Mixed salt
Double salt
Basic salt
C
Complex
l salt
l
Ans: b - Double salt
2. (NH4)2SO4FeSO46H2O is
a)
b)
c)
d)
Mohr’s salt
Al
Alum
Blue vitriol
Simple salt
Ans: a - Mohr’s salt
3.The number of ions furnished per
molecule of the complex [Ni(NH3)4]Cl2 is:
a)
b)
c)
d)
1
2
3
4
A
Ans:
c-3
4. Which of the following compound
will
ill furnish
f i h Fe
F +3 ions
i
i solution?
in
l i ?
a)
b))
c)
d)
[Fe(CN)6]3
Fe2((SO4)3
Fe(CN)6)4None of these
Ans: b - Fe2(SO4)3
5. In any ferric salt on adding potassium Ferro
a Prussian blue is obtained which is.
a)
b)
c)
d)
K3[Fe(CN)6]
K4[Fe(CN)6]
FeSO4. Fe4(CN)6
Fe4[Fe(CN)6 ] 3
Ans: d - Fe4[Fe(CN)6 ] 3
6. During the formation of potassium
ferricyanide which of the following acts
as electron acceptor?
a)
b)
c)
d)
Fe
F 2+
Fe
Fe3+
CN –
Ans: c - Fe3+
7. Haemoglobin is an
a)
b)
c))
d)
Iron (II) Complex
Cobalt (II) Complex
Magnesium
g
((II)) Complex
p
Chromium (II) Complex
Ans: a - Iron (II) Complex
8.Which among the following is neutral
ligands?
a)
b)
c))
d)
Chloro
Hydroxo
A
Ammine
i
Oxalato
Ans: c - Ammine
9.Which of the following ligands is
bidentate?
a))
b)
c)
d))
2
C2O42CH3C = N.
Br None of these
Ans: a - C2O42-
10. Ligands in a complex salt are:
10
a) Anions linked by co-ordinate bonds to
central metal atom or ion
b) Cat ions linked by co-ordinate bonds to a
central metal atom or ion
c) Molecules linked by co-ordinate bonds to a
central metal atom or ion
d) Ions or molecules linked by co-ordinate
bonds to a central metal atom or ion.
ion
Ans: d -Ions
Ions or molecules linked by co-ordinate
co ordinate
bonds to a central metal atom or ion.
11.A ligands can also be regarded as:
a)
b)
c)
d)
Lewis acid
Bronsted base
Lesis base
B
Bronsted
d acid
id
Ans: c - Lesis base
12. Which of the following complex will
ggive white pprecipitate
p
with barium
chloride solution?
a)
b)
c)
d)
[Cr(NH3)5Cl] SO4
[Cr(NH3)SO4]Cl
[Co(NH3)6]Br3
N
None
off these
h
Ans: a - [Cr(NH3)5Cl] SO4
13. Which of the following complexes
will be formed in the brown ring test for
nitrates?
a)
b)
c)
d)
FeSO4.NO
[F (H2O)5NO]2+
[Fe(H
[Fe(H2O)NO2]
None of these
Ans: a - FeSO4.NO
14. For a complex [Co(NH3)3Cl3] pick up
true statements :
a)
b)
c)
d)
The coordination number of cobalt is 6
The complex can show optical isomerism
The complex contains simple anions
The hybrid state of cobalt is dsp3
Ans: a -
The coordination number of cobalt is 6
15. In
15
I
th
the
co-ordination
di ti
compoundd
K4[Ni(CN)4] the oxidation state of nickel is:
a))
b)
c)
d)
–1
0
1
+2
Ans: b - 0
16. EAN of copper in[Cu (CN)4]2- is :
a)
b)
c)
d)
35
36
37
38
Ans: a - 35
17. The EAN rule is not obeyed by:
a)
b)
c)
d)
[Ni(CO)4]
K4[Fe(CN)6]
K3[Fe(CN)6]
[F (CO)5]
[Fe(CO)
Ans: c - K3[Fe(CN)6]
18.Which of the following complex
involves d2sp3 hybridization?
a)
b)
c))
d)
[FeF6]3[Fe(CN)6]3[C (NH3)6]3+
[Cr(NH
[Co(NH3)6]3+
Ans: b - [Fe(CN)6]3-
19. In Ni (CO)4 the nickel atom is ……..
Hybridized.
Hybridized
a)
b)
c))
d)
Sp2
Sp3
d 3
dsp
Sp3d
Ans: b - Spp3
20. The IUPAC name of [Ni(CO)4] is :
a)
b)
c)
d)
Tetracarbonyl nickel (II)
Tetracarbonyl nickel (0)
Tetracarbonyl nickelate (II)
Tt
Tetracarbonyl
b
l nickelate
i k l t (0)
Ans: b - Tetracarbonyl nickel (0)
21. K4[Fe(CN)6] is called :
a)
b)
c)
d)
Potassium hexa cyanoferrate (II)
Potassium feericyanide
Potassium hexa cyanoferrate (III)
P
Prussain
i blue
bl
Ans: a - Potassium hexa cyanoferrate (II)
22. The number of unpaired electrons
ppresent in [Cr(NH
( 3)6]3+ an octahedral
complex is:
a)
b)
c)
d)
2
3
4
5
Ans: b - 3
Chemical Bonding – 2
1.
The M.O theory was developed mainly by :
a)
b)
c)
d)
Linus Pauling
Hilbrand
Pauli Hund & Mulliken
Ans: d ‐ Hund & Mulliken
2 Main axis of a diatomic molecule is Z.
2.
Z
Atomic orbital Px and Py overlap to
form which of the following orbital?
a)
b)
c)
d)
σ molecular orbital
σ * molecular orbital
π molecular orbital
No bond will be formed
Ans: c - π molecular orbital
3 What is not true about anti bonding orbital?
3.
a) It contributes to the destability of bond
b) It is formed as a result of constructive
interference.
c) Anode always appears in between the nuclei of
the atom involved in the bonding.
d) Its
It energy is
i always
l
l
lower
th the
than
th energy off the
th
participating orbital.
Ans: d - Its energy is always lower than the energy
of the pparticipating
p g orbital
4 Combination of two AO
4.
AO’ss lead to the formation
of :
a)
b)
c)
d)
Two MO’s
One MO
Three MO’s
Four Mo’s
Mo s
Ans: a - Two MO
MO’ss
5. Which of the following theory provide
explanation about paramagnetic nature of
oxygen?
a)
b)
c)
d)
Electronic theory of valence
Valence bond theory
Molecular orbital theory
All of these.
Ans: c - Molecular orbital theory
6. The orbital configuration of a certain homo
nuclear species is σ 1s2 σ
σ* 1s2 σ 2s2 σ
σ*2s2 π2pz1.
The bond order will be :
a)
b)
c)
d)
½
2
3
0
Ans:
a - ½
7. Which combination of atomic orbital is not
allowed according to MO theory?
a)
b)
c)
d)
Px – Px
Px – Py
Py – Py
Pz – Pz
A
Ans:
b - Px – Py
8. According to LCAO method, the combination
of two AO’s of different atoms results in the
formation of :
a)
b)
c)
d)
A single MO
Two MO’s
Three MO’s
Hybrid MO’s
Ans:
b - Two MO’s
9. Half of the difference between the number of
electrons is bonding and anti-bonding MO’s
is called:
a)
b)
c)
d)
Molecular order
Bond order
Electronic order
Bonding capacity
Ans: b - Bond order
10. In a homo nuclear molecule, higher the
bond order, larger will be :
a)
b)
c)
d)
Bond length
Bond strength
Para magnetism
Ionic character
Ans:
b - Bond strength
11. Which of the following is non-existent
y
accordingg to molecular orbital theory?
a))
b)
c))
d)
H2
O2
He2
O2+
Ans: c - He2
12. What is the correct sequence of bond order?
a)
b))
c)
d))
O2+ > O2‐ > O2
O2 > O2‐ >O2+
O2+ > O2 > O2‐
O2‐ > O2+ > O2
Ans.: C - O2+ > O2 > O2‐
13. The number of anti bonding electron pairs
y is:
in O22- ion on the basis of MO theory
a))
b)
c))
d)
Ans:
4
3
2
5
a - 4
14. Which orbital has highest energy out of the
g?
following
a))
b)
c))
d)
σ * 1S
σ 2px
σ 2s
π * 2py
A
Ans:
d
- π * 2p
2 y
15. The bond order in hydrogen molecule is :
a)
b))
c)
d))
1
2
3
4
Ans:
a - 1
16. Oxygen molecule is paramagnetic because :
a) Bonding electrons are more than anti bonding
electrons.
b) It
I contains
i unpaired
i d electrons.
l
c) Bonding electrons are less than anti bonding
electrons
l t
d) Bonding electrons are equal to anti bonding
electrons.
electrons
Ans: b - It contains unpaired electrons.
electrons
17. Which of the following species is not
diamagnetic?
a)
b)
c)
d)
N2
F2
Li2
O2
Ans: d - O2
18. Which of the following molecules has
unpaired electrons in anti bonding molecular
orbital?
a)
b)
c)
d)
O2
N2
C2
B2
Ans:
a - O2
19. The metallic luster is attributed to :
a) High density of metals
b)) Chemical inertness of metals
c) Polishing agent applied to the surface of
metals
d) The presence of free mobile valence
electrons.
Ans: d - The presence of free mobile valence
electrons.
l t
20. Malleability
20
M ll bili land
l d ductility
d ili off metals
l can be
b
accounted due to :
a) Presence of mobile electrons
b) Crystalline
C t lli structure
t t
i metals
in
t l
c) The capacity of the layers of metal ions to
slide
lid one over the
th other.
th
d) The interaction of electrons with metals
i
ions
i the
in
th lattice.
l tti
A
Ans:
a - Presence
P
off mobile
bil electrons
l t
21. Which of the following is not true about
metallic conductor?
a)) There is no transfer of matter.
b) There is no resistance to flow of
electricity.
y
c) There is no chemical change.
d)) Conductance is byy electrons.
Ans:
a - There is no transfer of matter.