Download Government Mid-Term Exam Practice Questions **Answers are on

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts
no text concepts found
Transcript
Government Mid-Term Exam Practice Questions **Answers are on the last page**
Check www.Perrylocal.org/Dolfi for answers. There will be a link on the front page
1. All of the following are purposes of creating the Articles of Confederation EXCEPT?
A. To provide for the common defense of the States
B. To allow the Federal Government to pay off war debt by taxing American citizens
C. To secure liberties for each state
D. To specify exactly what powers the new Federal Government would have and how it would be
organized.
2. Which of the following is NOT true of the new national government created by the Articles of
Confederation?
A. It consisted of a single/unicameral group called Congress
B. Each state could send between two and seven delegates to serve
C. Nine out of thirteen states had to vote in favor before anything could be passed
D. Larger states received more votes than smaller states
3. Which of the following powers did the Federal Government have under the Articles of Confederation?
A. The power to tax its citizens
B. The power to declare war
C. The power to enforce laws that it had passed
D. The power to change the Articles of Confederation with less than all 13 votes
4. Which of the following was a major goal of the delegates that met in Philadelphia during the summer
of 1787?
A. To give the national government the increased power that it needed to effectively govern
B. To give the state governments the increased power that each needed to effectively govern
C. To elect the first President of the United States
D. To determine a punishment for those involved in Shay’s Rebellion
5. Shortly after beginning work in the summer of 1787, the convention delegates made which significant
decision?
A. To keep the Articles of Confederation in place without major change and adjourn the meeting
B. To give each state the power to declare war
C. To do away with the Articles of Confederation completely and create a new Constitution
D. To add a Bill of Rights to the Articles of Confederation
E. That George Washington had the best hair of any delegate present at the convention
6. Larger states preferred this plan for organizing a new national government?
A. The Virginia Plan
B. The New Jersey Plan
C. The Great/Connecticut Compromise
D. The North Carolina Plan
E. The Cincinnati Bengals
7. Which of the following plans would southern states have supported to increase representation in the
House?
A. The Virginia Plan
B. The New Jersey Plan
C. The Great/Connecticut Compromise
D. 3/5 Compromise
E. The Northwest Ordinance
8. All of the following are weaknesses of the national government created by the Articles of
Confederation EXCEPT?
A. There is no dedicated executive branch to enforce the laws
B. Changes/amendments to the Articles required the approval of all 13 states, making it nearly
impossible to adapt or fix
C. Congress lacked a national taxing power
D. The Northwest Ordinance was passed in 1787, opening the way for settlement of the Northwest
Territory in the U.S. (What is now Michigan, Ohio, Indiana and other states)
9. Which of the following provisions of the Constitution most clearly reflects the principle of “consent of
the governed?”
A. Congress may exercise powers that are not specifically listed in the Constitution
B. The Constitution may be interpreted through custom
C. Power is divided between the federal and state governments
D. Voters can reject and replace representatives who serve them poorly
10. Article 2 of the Constitution outlines the qualifications and powers of?
A. The executive branch
B. The legislative branch
C. The judicial branch
D. Relations between the States
11. In this famous court case, the Supreme Court ruled that the Equal Protection Clause allowed for
separate but equal facilities based on race. This essentially legalized segregation/Jim Crow laws across
the southern United States?
A.
Brown vs. Board of Education
B.
Plessy vs. Ferguson
C.
Dred Scott vs. Sanford
D.
Dalton vs. Tomlin
12. Which of the following amendments EXPANDED the principle of popular sovereignty?
A.
11th
B.
15th
C.
16th
D.
22nd
E.
27th
13. This amendment was added during the Vietnam War to extend popular sovereignty to younger
Americans, some of whom were serving in combat?
A.
23
B.
24
C.
25
D.
26
E.
27
rd
th
th
th
st
14. These amendments extended civil rights to African Americans in the aftermath of the Civil War?
A.
11 , 12 , 13
B.
16 , 17 , 18 , 19
C.
15 , 17 , 19 , 23
D.
13 , 14 , 15
th
th
th
th
th
th
th
th
th
th
rd
th
th
th
15. Decided that the 14th Amendment right to equal protection under the law no longer allowed for
segregated school buildings under the idea of separate but equal?
A.
Dalton vs. Tomlin
B.
Plessy vs. Ferguson
C.
Dred Scott vs. Sanford
D.
Brown vs. Board of Education
16. Article I of the Constitution explains the powers of which branch of government?
A.
Executive
B.
Judicial
C.
Legislative
D.
Supreme Court
Answer Key
1. B (The Federal Government under the Articles lacked the power to tax)
2. D (Each state received an equal vote in Congress under the Articles)
3. B (The National Government could declare war, however it could not tax and did not have an
executive branch to execute the law. It took all 13 states in agreement to amend the Articles)
4. A
5. C
6. A
7. D
8. D
9. D
10. A
11. B
12. B
13. D
14. D
15. D
16. C