Download LSN0C6E - Green

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Transcript
SOLICITATION NO. FA4417-15-R-0027, Amendment 4, Attachment 1
PROJECT NO. FTEV Upgrade Fire Suppression Systems in Hangars 90700, 90229, 90225
QUESTIONS - ANSWERS 1-29
30 Jun 2015
Question 1: Is the training in section 26 05 00-3 3.02 required?
Answer 1: One day of on-site training will be required. Off-site training will not be required. Revised
specification section attached.
Question 2: Is the training in section 26-05 13-11 3.08 required?
Answer 2: One day of on-site training will be required. Off-site training will not be required. Revised
specification section attached.
Question 3: Is the training in section 28 31 00-9 3.26 required?
Answer 3: Since the Fire Alarm System is existing, no training is required.
Question 4: Is the training in section 21 13 18-11 3.08 required?
Answer 4: Yes.
Question 5: What is the wire size on the existing cable run on sheet E-1, notes
1 and 7 from PS to PJC?
Answer 5: The existing primary cable size is # 4/0.
Question 6: By calculating the conductor ampacity from what is shown, the
engineer seems to be calling out the use of Aluminum Conductors on the one- line riser on sheet E-6,
i.e. from transformer to the new switch boards and several of the feeder circuits on the North and
South. Please verify all as correct or verify Aluminum Conductors in the Specifications as OK to use?
The use of Aluminum Conductors is not in the Specifications and is not normally used on Base.
Answer 6: The feeder sizes are for copper conductors, and are sized to accommodate voltage drop due
to the long lengths of the feeders. Aluminum conductors will not be permitted.
Questions in regard to the Foam Releasing Systems:
Question 7: Foam System Matrix indicates to send a “Fire Pump Start Signal”, there is no indication
of this on the riser diagram or floor plans drawings please clarify or provide additional details as to
where this should be routed.
Answer 7: Fire pumps shall start by sensing drop in pressure in the supply pipe. Delete the
requirement for a pump start signal from the FSCP from the matrix.
Question 8: Previous Foam System projects required time delays and pre-release and post release
audible tones, is that required on this project?
Answer 8: No.
Question 9: What are the battery standby and alarm time requirements for the Foam System &
Deluge Control Panels?
Answer 9: The same as the fire alarm control panels. (24 hours)
Question 10: There seems to be a conflict between the ETL & Specs:
Page 1 of 4
ETL 02-15 – A1.3.5.3.1 Connect low-level optical detectors to the FSCP. Arrange for alarm
notification only; do not use optical detection to activate any fire suppression system.
Spec Section 21 13 18: 2.13.E – “With the exception of a manual foam release station the cross-zoning
of two optical flame detectors in the hangar bay is required to release the foam suppression system.”
Which is correct?
Answer 10: The specification is correct. (The ETL is being modified by AFCEC but the final version
has not been published yet.) To clarify: The only two ways to release the foam are (1) two optical
flame detectors sensing a flame OR (2) manual pull station.
Question 11: 21 13 18: 2.12.B- “In certain situations a redundant foam suppression control panel may
be needed, verify redundancy requirements with agency and mission.”
Are redundant controls required?
Answer 11: No.
Question 12: 21 13 18: 2.13 – Systems Components Addressable Devices. It is my understanding
that the devices (releasing stations, abort stations, heat detectors, etc) used with Det-Tronics EQP are
not addressable devices with the exception of the optical flame detectors. They would be conventional
devices connected individually back to an 8 point I/O module. I don’t believe paragraph A, B, C, & D
would apply this system, is that acceptable?
Answer 12: The Det-Tronics EQP is to be provided with the ASH module, which will allow for the
addressable devices from Apollo to be installed.
Question 13: 21 13 18: 2.15-A – Alarm/Strobes: “Provide blue beacons not less than 400cd
(208/120VAC) powered from the FSCP.”
21 13 18: 2.15-B – “Each Horn and strobe shall be continuously supervised.”
Typically visual notification appliance would be 24V DC powered and supervised from the FSCP.
The FSCP cannot supervise an AC notification appliance.
Please clarify this requirement?
Answer 13: The appliances should be 24V D.C.
Question 14: 21 13 18: 3.04.A.5 States all wiring for the system to be solid wires. – Det-Tronics uses
and recommends stranded wiring. Will this be allowed?
Answer 14: The stranded wire will be allowed for the Det-Tronics installation.
Question 15: 21 13 18: 3.04.F – all address modules will be integrated with the device. The DetTronics EQP system does not use devices with integrated addressable modules except for optical fire
detectors. They use an 8 Point I/O Controller, is this acceptable?
Answer 15: Yes
Question 16: 21 13 18: 3.04.D – All circuits shall be installed Class A. Will this apply to individual
devices wired directly back to the 8 point I/O modules?
Answer 16: Yes
Question 17: Building 90029- Clam Shell Deluge System- Is the control panel for this system to be
the same as specified in Spec Section 21 13 18?
Answer 17: Yes. Provide a Det-Tronics release panel for the Clam Shell system also.
Page 2 of 4
Question 18: Building 90029 - There is a Clamshell manual pull station detail (FP-10) and the device
is show on the riser diagram, but I do not see it on the floor plan. Can you provide quantity and
locations?
Answer 18: The quantity is one. The pull station is shown on sheet FP-7, near note number 7, shown
as a solid black rectangle.
Question 19: Building 90029 - Does the Clamshell deluge system require audible or visual
annunciation?
Answer 19: Similar to the wet pipe sprinkler system – when the clam shell system is activated it sends
a signal to the fire alarm control panel (as noted in the Sequence of Operation on sheet FP-12). This
panel then sends out audible and visual annunciation. The clam shell system does not have its own
annunciation.
Question 20: Building 90225 - How high does the Class 1 Div. 1 atmosphere extend in the hangar?
Answer 20: The entire hangar from floor to roof.
Question 21: Ref: Mechanical - In building 90029, there are two sprinkler systems that are shut off
and out of service. Are there existing problems with these systems that we need to incorporate into our
pricing?
Answer 21: The contractor shall be providing a new riser for all systems. The piping and heads to
remain are functional. The contractor shall report any conditions that exist that preclude a complete
and working fire protection system after the project is complete. Existing problems with the parts of
the system to remain are not anticipated.
Question 22: Ref: Mechanical - Specification section 02 41 19 Part 1 1.01 Summary #7 states,
existing fire suppression system must remain active. Drawing G-1 Work Phasing Notes state, shut
down hanger bay for 100 days. Can we shut the fire system off for the 100 day work schedule?
Answer 22: Sheet G-1 is correct, the fire system can be shut down for 100 days. Specification section
02 41 19 is intended only for the portion of work in Hangar 90700 (Project FTEV 14-1057).
Question 23: Ref: Mechanical - Specifications state to conform to UFC 3-600-01. Section 21 13 00
Part 2 Piping Materials “B” #1 states to use Galvanized pipe and fittings. UFC 3-600-01 Section 42.3.2 states Galvanized piping is not permitted for use in wet, dry or pre-action systems. Please clarify.
Answer 23: Do not use galvanized piping.
Question 24: Ref: Mechanical - Building 90029 FP-3 Upper Level Note #1 states that piping shall be
cleaned and rinsed. Is this intended for the interior only or is it for both interior and exterior?
Answer 24: Interior only.
Question 25: Ref: Electrical - General note #1 on drawing E-2 states that circuit breakers, fuses,
switchboard, panelboard, conduit bushings, LB fittings and conduit nipples are to be turned over to the
electrical shop after demolition. Due to the sizes of some of the existing electrical gear they will need
to be dismantled and possibly cut up so they can be removed. Please clarify that this is acceptable.
Answer 25: The note requires that “switchboard and panelboard lugs” be turned over to the
Government. The switchboards and panelboards will be removed from the site and disposed of by the
Contractor.
Question 26: The 2012 IBC requires that Facilities within Site Class C through F, based on the
Page 3 of 4
Occupancy Category require “Seismic Restraint”. Are these Hangars located within one of these Site
Classes?
Answer 26: No.
Question 27: The Contract Documents state there will be liquated damages for exceeding the shutdown
period(s) of Hanger 90029 - 100 calendar days; Hanger 90700 - 30 calendar days; and Hanger 9025 100 calendar days. Can the Contractor perform any work inside the Hanger while aircraft and
Government operations are also in the Hanger(s), prior to the shutdown(s)? Or, must all work
within the hangar bay be completed during the shutdowns. For example, while the existing FA & FP
systems are still in operation and the Government is utilizing the hangar, can the contractor install
preliminary work (pipe, conduit, etc.) if such does not interfere with Government operations and
such does not affect the existing FP and FA system integrity?
Answer 27 As stated on the drawing cover sheet, the contractor can begin work on the hangars outside
of the shutdown time periods that does not affect the hangar bays or impact the mission. The
shutdown periods cannot begin until the contractor has all materials on-site. Work for Hangars 90029
and 90225, inside the hangar bays or work impacting the use of the hangars, cannot begin until the
shutdown periods has started. Work for Hangar 90700 outside of the shutdown period can be
accomplished with normal restrictions of operating in an active hangar bay.
Question 28: In regards to the answer to Questions #1 and #2 there is no training on these items
available that we know of, therefore the one day on-site training maybe impossible for the contractor to
provide. At this time, we do not know of any one equipment manufacturer that will or has the capacity
to do this training. And if there is such a thing please provide us at least 3-manufactures that can do
this.
Answer 28 Specifications have been updated to allow the contractor to provide the training using a
manufacturer representative or an individual trained by the manufacturer.
Question 29: Regarding Hangar 90700: Since existing conductors are to be reused, and with panel board
notes to coordinate, and with the gear they have going in, [manufacturer X, name omitted] footprint
will not meet footprint per plans.
Answer 29: New equipment will need to fit into footprint shown.
Page 4 of 4
Document related concepts

Fire-control system wikipedia, lookup