Download Sequences - CBE Project Server

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts
no text concepts found
Transcript
Number Sequences : Review
Multiple Choice
1. Given the sequence 2 , 8 , 14 , 20 , 26 , … What is the common difference ?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
2. Find the 41st term in the sequence whose general term is tn  3  4(n  1) .
a) 40
b) 157
c) 198
d) 221
3. What is the exponent on the x in simplified version of the expression (x -4 y2) -2 ?
a) -8
b) 8
c) -4
d) 4
4. Find the 11th term of the sequence tn = n(n - 6).
a) 55
b) 65
c) 75
5. Find the 8th term of the sequence tn = 1600 (0.5)n-1
a) 6.25
b) 8.5
c) 12.5
d) 85
d) 15.25
6. What is the next term in the geometric sequence -2 , 6 , -18 ,
a) 54
b) -54
c) 9
d) -9
7. Find the one arithmetic mean between -6 and 14.
a) 1
b) -4
c) 4
d) -8
8. What is the first term in the arithmetic sequence __ , 9 , __ , 33 , 45
a) -3
b) -1
c) 3
d) 6
9. What is the exponent on the b in the simplified version of (a3 b4)2 (a b5)2?
a) 5
b) 8
c) 9
d) 18
10. What is the common ratio in the sequence 12, -18, 27, ….
a)
2
3
b)
3
2
c) -
2
3
d) -
3
2
Numerical Response
Numerical Responses. An answer sheet for these questions is found on the bottom of this page.
Place the numbers and decimals in the blanks beginning at the left. Then color in the bubbles
underneath each blank. 1 mark each.
1. What is the number of the last term shown in the following arithmetic sequence?
-8 , 2 , 12 , 22 , 32 , 42 , 52, … , 162 .
2. Calculate the sum of the arithmetic sequence -7 , 1 , 9 , 17 , … 105 .
3. The initial price of a car was $24 000. It will depreciate at the rate of 20% per year. Calculate
the price of the car after 7 years. Round the answer to the nearest dollar.
4. Calculate the common ratio of the sequence 48 , 38.4 , 30.72 , 24.576 ? Round to the nearest
tenth.
3. The first term of an arithmetic sequence is 8. The sum of the first 4 terms is 98 and the sum of
the first 5 terms is 150. what is the common difference?
Written Response
Written Responses. Place your answers in the space provided.
1. Complete the spreadsheet for this loan payment.
Opening Balance
9 000
Rate
5%
5%
5%
5%
Interest
Payment
$2 100
$1 120
$1 250
$2 360
Closing Balance
2. Find the next three terms, the general term and the specified term for the following arithmetic
sequence.
-12, -20, -28, …
tn=
t 51 =
3. The general term for an arithmetic sequence is t n = 3n - 18. Find the sum of the first 66
terms.
4. The 1st term of an arithmetic sequence is 12 and the 9th term is 68. Find the sum of the first
18 terms.
5. Find the next three terms, the constant ratio and the specified term for the following
geometric sequences.
6, 18, 54, …
r=
t 18 =
6. Determine the seating capacity of an auditorium with 36 rows of seats, if there are 15 seats in
the first row, 18 seats in the second row, 21 seats in the third row, and so on.
Answers:
Multiple Choice : 1) c , 2) b , 3) b , 4) a , 5) c , 6) a , 7) c , 8) a , 9) d , 10) d
Numerical Response : 1) 18 , 2) 735 , 3) 6291 , 4) 0.8 , 5) 11
Written Response : 1) $3601.25 , 2) -412 , 3) 5445 , 4) 1287 , 5) 13122 , 6) 2430
Related documents