Download Indicate the answer choice that best completes the statement or

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts
no text concepts found
Transcript
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
Write an algebraic expression for each verbal expression.
1. the difference of 10 and u
a. 10 + u
b. 10u
c. 10 ÷ u
d. 10 – u
Evaluate each expression.
2. 22 ÷ 11 • 9 – 32
a. –9
b. 12
c. 10
d. 9
Name the missing property used to evaluate the expression.
3. 2 + 6(9 – 32) – 2
a. Additive Inverse
b. Additive Identity
c. Multiplicative Property of Zero
d. Multiplicative Inverse
Find the solution of each equation if the replacement sets are
and b = {3, 3.5, 4, 4.5,
5}.
4.
a. 4
b. 2
c. 3
d. 3.5
Powered by Cognero
Page 1
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
5. Express {(4, 3), (–1, 4), (3, –2), (–2, 1)} as a mapping.
a.
b.
c.
d.
Describe what is happening in each graph.
6. The graph below represents the height of a tsunami as it travels across an ocean.
a. The longer it travels, the lower the tsunami becomes.
b. The tsunami decreases in height over time.
c. The longer it travels, the higher the tsunami becomes.
d. There is no relationship between the height of the tsunami and time.
Powered by Cognero
Page 2
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
If f(x) = 2x – 6 and g(x) = x – 2x 2, find each value.
7. f(2)
a. –6
b. –2
c. 2
d. 6
Use the graph.
8. Interpret the y-intercept of the graph.
a. 0 bracelets cost about $30.
b. 1 dozen bracelets cost about $30.
c. 28 dozen bracelets cost $0.
d. Each dozen bracelets costs about $5.
Solve each problem by working backward.
9. Three is added to a number, and then the sum is multiplied by 4. The result is 16. Find the number.
a. 4
b. 1
c. 16
d. –4
Solve each equation. Check your solution.
10.
a. 48
b. –48
c. 72
d. –72
Powered by Cognero
Page 3
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Solve each equation. Check your solution.
11. 3(–2 – 3x) = –9x – 4
a.
b.
c. 9
d. no solution
Solve each equation or formula for the variable indicated.
12. 6w – y = 2z, for w
a.
b.
c.
d.
13. Translate the following equation into a verbal sentence.
3x – y = 5(y + 2x)
a. Three times the difference of x and y equals five times the sum of y and two times x.
b. Three times x less than y is five times y plus two times x.
c. The sum of three times x and y is five times y plus two times x.
d. Three times x minus y is five times the sum of y and two times x.
14. Evaluate | 2d – 3n | – 4 if n = 2 and d = 3.
a. –8
b. –4
c. 0
d. 4
Solve each equation.
15.
a.
b.
c.
d. –3
Powered by Cognero
Page 4
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Find the slope of the line that passes through each pair of points.
16.
a.
b.
c. 2
d.
Determine whether each sequence is an arithmetic sequence. Write yes or no. Explain.
17. 21, 13, 5, –3, ...
a. yes; d = –7
b. yes; d = –8
c. yes; d = 7
d. no; no common difference
Find the next three terms of each arithmetic sequence.
18. –10, –3, 4, 11, ...
a. 18, 25, 32
b. 18, 25, 33
c. 18, 26, 32
d. 18, 24, 33
Write an equation for the nth term of each arithmetic sequence. Then graph the first five terms of the
sequence.
19. 9, 13, 17, 21, ...
a. a n = 4n + 5;
Powered by Cognero
Page 5
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
b. a n = 4n + 1;
c. a n = 4n + 4;
d. a n = 5n + 4;
Powered by Cognero
Page 6
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Find the slope of the line that passes through each pair of points.
20. (12, 10), (12, 5)
a. –5
b. 5
c. 0
d. undefined
21. ROOFING The pitch of a roof is the number of feet the roof rises for each 12 feet horizontally. If a roof has a
pitch of 8, what is its slope expressed as a positive number?
a.
b.
c.
d.
Write an equation of a line in slope-intercept form with the given slope and y-intercept.
22. slope: , y­intercept: –4
a.
b.
c.
d.
Powered by Cognero
Page 7
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Graph each equation.
23.
a.
b.
c.
d.
Powered by Cognero
Page 8
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Write an equation in slope-intercept form for each graph shown.
24.
a.
b.
c.
d.
Write an equation of the line that passes through each pair of points.
25. DANCE LESSONS The cost for 7 dance lessons is $82. The cost for 11 lessons is $122. Write a linear equation to
find the total cost C for lessons. Then use the equation to find the cost of 4 lessons.
a. C = 12 + 10; $58
b. C = 10 + 12; $52
c. C = 12 ; $48
d. C = 10 ; $40
Write an equation in point-slope form for the line that passes through each point with the given slope.
26. (–8, 5), m =
a.
b.
c.
d.
Powered by Cognero
Page 9
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Determine whether each graph shows a positive correlation, a negative correlation, or no correlation. If
there is a positive or negative correlation, describe its meaning in the situation.
27.
a. Positive correlation; as the mean elevation increases, the highest point increases.
b. Negative correlation; as the mean elevation increases, the highest point decreases.
c. no correlation
Write an equation of the regression line for the data in each table below. Then find the correlation
coefficient.
28. SCHOOL LUNCHES The table shows the percentage of students receiving free or reduced price school lunches
at a certain school each year since 2006.
a. y = 1.58x + 14.44; r = 0.965
b. y = 1.58x + 14.44; r = 0.983
c. y = –1.58x + 14.44; r = 0.983
d. y = 1.58x + 14.44; r = –0.983
Solve each inequality. Check your solution.
29. 5n – 3(n – 6) 0
a.
b.
c.
d.
Powered by Cognero
Page 10
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
30. MUSIC PRACTICE Nabuko practices the violin at least 12 hours per week. She practices for three-fourths of an
hour each session. If Nabuko has already practiced 3 hours in one week, how many sessions remain to meet or
exceed her weekly practice goal?
a. less than 12 sessions
b. 12 sessions
c. at least 20 sessions
d. at least 12 sessions
Write a compound inequality for each graph.
31.
a. x < 2 or x > 3
b. x > 2 or x 3
c. x < 2 or x 3
d. x ≤ 2 or x 3
32.
a. 0 ≥ x > 5
b. 0 x ≤ 5
c. 0 < x < 5
d. 0 x < 5
Define a variable, write an inequality, and solve each problem. Check your solution. Let n = the number.
33. A number minus one is at most nine, or two times the number is at least twenty-four.
a. n – 1 ≥ 9 or 2n 24; {n | n ≥ 10 or n 12}
b. n – 1 < 9 or 2n > 24; {n | n < 10 or n > 12}
c. n – 1 9 or 2n 24; {n | n 10 or n 12}
d. n – 1 ≥ 9 or 2n ≤ 24; {n | n ≥ 10 or n ≤ 12}
Determine which ordered pairs are part of the solution set for each inequality.
34. 3x + y 6, {(4, 3), (–2, 4), (–5, –3), (3, –3)}
a. {(4, 3)}
b. {(3, –3)}
c. {(4, 3), (3, –3)}
d. {(4, 3), (–2, 4), (3, –3)}
Graph each inequality.
35. 2y – x < –4
Powered by Cognero
Page 11
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
a.
b.
c.
Powered by Cognero
Page 12
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
d.
Graph each system and determine the number of solutions that it has. If it has one solution, name it.
36. x + 2y = 3
3x – y = –5
a. one; (–1, 2);
b. one; (1, 1);
c. infinitely many;
Powered by Cognero
d. no solution;
Page 13
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Use elimination to solve each system of equations.
37. 5x – 2y = –10
3x + 6y = 66
a. (2, 10)
b. (2, 0)
c. (2, –10)
d. (10, 2)
Solve each system of inequalities by graphing.
38. y x + 2
y > 2x + 3
a.
b.
c.
Powered by Cognero
d.
Page 14
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
39. What system of inequalities is represented in the graph?
a. y < –2x + 1
y
x – 1
Powered by Cognero
b. y > –2x + 1
y
x – 1
c. y < –2x + 1
y
x – 1
d. y > –2x + 1
y
x – 1
Page 15
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
Answer Key
1. d
2. d
3. c
4. a
5. a
6. c
7. b
8. a
9. b
10. b
11. d
12. a
13. d
14. b
15. b
16. b
17. b
18. a
19. a
20. d
21. a
22. c
23. b
24. c
25. b
26. b
Powered by Cognero
Page 16
Name:
Date:
Algebra Midterm Practice 2013-2014
27. a
28. b
29. c
30. d
31. c
32. d
33. c
34. c
35. c
36. a
37. a
38. a
39. d
Powered by Cognero
Page 17
Related documents