Download Exam 1 Review Key

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the workof artificial intelligence, which forms the content of this project

Document related concepts
no text concepts found
Transcript
Math 100
Exam 1 Review
Name___________________________________
_____________________________________________________________________________________________________
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
Answer the question as instructed.
1) Which of the following statements is false?
A) 14 ≤14
B) 14 ≥ 14
1)
C) 14 < 14
D) 14 = 14
Answer: C
Decide if the given number is a solution to the given equation.
2) 6m + 3 = 29; 4
A) No
B) Yes
2)
Answer: A
Decide if the statement is true or false.
3) - -5 ≤ - -7
A) False
3)
B) True
Answer: A
Decide whether the statement is an example of the commutative, associative, identity, inverse, or distributive property.
7 4
4)
= 1
4)
4 7
A) Associative
B) Commutative
C) Inverse
D) Identity
B) Commutative
C) Distributive
D) Associative
B) Commutative
C) Associative
D) Identity
B) Distributive
C) Identity
D) Inverse
Answer: C
5) (6 ∙ 9) ∙ 3 = 6 ∙ (9 ∙ 3)
A) Identity
5)
Answer: D
6) (1 + 4) + 2 = (4 + 1) + 2
A) Distributive
6)
Answer: B
7) 8 ∙ 1 = 8
A) Commutative
7)
Answer: C
Evaluate the expression, given x = -2, y = 3, and a = -4.
1
3
1
8) x + y - a
6
8
6
A) - 1
6
B)
19
6
8)
C)
19
36
D)
35
36
Answer: C
Find the difference.
1 1
4
9) - - - - - 6
3 3
3
A) - 8
Answer: D
9)
B) 4
C) - 16
3
D)
20
3
Find the measure of each marked angle.
10)
(x + 2)°
10)
(4x - 142)°
A) 64° and 116°
B) 68° and 112°
C) 66° and 114°
D) 66° and 24°
Answer: C
Find the value of the expression.
2 8
9
11) + ∙ 3 9 11
A)
11)
23
99
B)
126
11
C)
14
11
D)
23
29
Answer: C
Graph the numbers on a number line.
2
2
12) - 5 , -3, -1, 1
3
3
12)
A)
-6
-5
-4
-3
-2
-1
0
1
2
B)
4
5
6
7
8
9
10 11 12
C)
-5
-4
-3
-2
-1
0
1
2
3
D)
3
4
5
6
7
8
9
10 11
Answer: A
List the numbers from the set that are of the type indicated.
13) {10, 8, -10, 0, 0.24}
Irrational numbers
A) 8, 0.24
B) 8, 0, 0.24
13)
C)
8
D)
8, -10
Answer: C
Provide an appropriate response.
14) Tell whether you would use the addition or multiplication property of equality to solve the
equation: 2a = -10.
A) Multiplication property
B) Addition property
14)
Answer: A
15) The cube of a negative number is negative.
A) True
Answer: A
15)
B) False
Simplify the expression.
16) -2(4y + 2) - (2y + 8) - 3y + 10
A) -13y + 6
B) 13y + 10
16)
C) -13y - 2
D) -9y + 14
Answer: C
1
4
17) - (z - 14) - z
6
3
A)
56
3
z + 3
2
17)
3
56
B) - z + 2
3
C)
7
z + 14
6
D)
3
56
z - 2
3
Answer: B
Solve the equation.
4r - 3 r
18)
= 9
8
A)
8
23
18)
B)
23
24
C)
24
23
D)
1
2
Answer: C
19) 0.39(x + 60) + 0.38(x + 50) = -42.3
A) {110}
B) {10}
19)
C) {-110}
D) {-10}
Answer: C
20)
1
1
(10x - 15) = (9x - 6)
3
5
A)
1
5
20)
B) {-5}
C) {-1}
D) {1}
Answer: C
21)
21) 5(x + 3) - (5x + 15) = 0
A) {0}
C) {∅}
B) {all real numbers}
D) {3}
Answer: B
22) 10b - 7 = 9 + 5b
15
A)
2
22)
16
B)
5
5
C) - 16
5
D)
16
Answer: B
23)
23) 4x - 2x + 3x = 35
A) {7}
B)
1
7
C) {30}
D)
1
5
Answer: A
1
24) - a = -1
7
A) {7}
Answer: A
24)
B) {-9}
C) {-8}
D) {0}
25) x - 4 = 9
A) {-13}
25)
B) {-5}
C) {5}
D) {13}
Answer: D
Solve the equation. First simplify the expression by combining like terms.
26) 3(k - 6) - (2k - 5) = 7
A) {20}
B) {- 20}
C) {- 8}
26)
D) {- 6}
Answer: A
Solve the formula for the specified variable.
nE
27) I = for n
nr + R
A) n = IR(Ir - E)
B) n = 27)
-IR
Ir - E
C) n = -R
Ir - E
D) n = IR
Ir + E
Answer: B
Solve the inequality. Write the solution set in interval notation and graph it.
28) -10r + 6 ≤ -2(4r - 11)
A) (- ∞, -8]
-11
-10
-9
-8
-7
-6
-5
-10
-9
-8
-7
-6
-5
-10
-9
-8
-7
-6
-5
-10
-9
-8
-7
-6
-5
B) (- ∞, -8)
-11
C) (-8, ∞)
-11
D)
[-8, ∞)
-11
Answer: D
28)
29) -8n - 5 > -9n - 17
29)
A) (-12, ∞)
-15
-14
-13
-12
-11
-10
-9
-24
-23
-22
-21
-20
-19
-14
-13
-12
-11
-10
-9
-24
-23
-22
-21
-20
-19
B) (-∞, -22]
-25
C) (-∞, -12)
-15
D) [-22, ∞)
-25
Answer: A
Solve the problem.
30) Carla works for $5 an hour. A total of 27% of her salary is deducted for taxes and insurance. How
many hours must she work to take home $1095?
A) 280 hr
B) 300 hr
C) 400 hr
D) 350 hr
30)
Answer: B
31) From a point on a straight road, two cars are driven in opposite directions, one at 60 miles per
hour and the other at 58 miles per hour. In how many hours will they be 472 miles apart?
A) 3 hours
B) 5 hours
C) 4 hours
D) Not enough information
31)
Answer: C
32) In a chemistry class, 3 liters of a 4% silver iodide solution must be mixed with a 10% solution to get
a 6% solution. How many liters of the 10% solution are needed?
A) 2.5 L
B) 0.5 L
C) 3.0 L
D) 1.5 L
32)
Answer: D
33) Find the missing length in the similar triangles.
A) x = 12
B) x = 11
33)
C) x = 16
D) x = 4
Answer: A
34) The ratio of the distances a pitching wedge and an 8-iron will drive a golf ball is 4 to 5. If a golfer
averages 92 yards with a pitching wedge, how far should she average with an 8 -iron?
A) 115 yd
B) 83 yd
C) 101 yd
D) 74 yd
Answer: A
34)
35) Find the measure of an angle whose supplement is 6 times the measure of its complement.
A) 36°
B) 15°
C) 72°
D) 30°
35)
Answer: C
Solve the problem. Be sure to define a variable, write an equation, and then solve the equation.
36) On August 10, the Eblin family received 19 pieces of mail, consisting of magazines, bills, letters,
and ads. If they received the same number of magazines as letters, three more bills than letters, and
five more ads than bills, how many magazines did they receive?
A) 10 magazines
B) 5 magazines
C) 2 magazines
D) 3 magazines
36)
Answer: C
Solve the problem.
37) The stock market gained 49 points on Tuesday and lost 29 points on Wednesday. Find the
difference between these changes.
A) 78 points
B) 20 points
C) -20 points
D) -78 points
37)
Answer: A
Tell whether the statement is true or false.
38) The absolute value of any number is positive.
A) True
38)
B) False
Answer: B
39) Every whole number is a real number.
A) True
39)
B) False
Answer: A
Use a formula to solve the problem.
40) A rectangular Persian carpet has a perimeter of 216 inches. The length of the carpet is 18 inches
more than the width. What are the dimensions of the carpet?
A) 45 inches by 63 inches
B) 63 inches by 81 inches
C) 90 inches by 108 inches
D) 99 inches by 117 inches
40)
Answer: A
Write a numerical expression for the phrase and simplify it.
41) 17 less than the difference between 8 and -3
A) [8 - (-3)] - 17; -6
C) (8 - 3) - 17; -12
41)
B) 17 - [8 - (-3)]; 6
D) [8 - (-3)] - 17; -12
Answer: A
Write the phrase as a mathematical expression. Use x to represent the number. Combine like terms if possible.
42) A number multiplied by -6, subtracted from the sum of 16 and eight times the number
42)
A) 6x - (16 + 8x); -2x - 16
B) (16 + 8x) + (-6)x; 16 + 2x
C) (16 + 8x) - (-6)x; 16 + 14x
D) 6x - 24
Answer: C
Write the statement in symbols, using x as the variable, and find the solution by guessing or by using trial and error. All
solutions come from the list of integers between -12 and 12 inclusive.
43) The quotient of a number and 3 is -4.
43)
x
x
1
1
-12
A)
= 3; -12
B) = -4; -12
C) 3x = - ; - D)
= 3; -4
3
4
12
x
-4
Answer: B
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
Evaluate the expression for the given values. If necessary, round to the nearest tenth.
x(y + 9)
44)
x = 3, y = 2
11(x - y)
44)
Answer: 3
Find the average of the numbers.
45) 11, 6, 1, 8, 9
45)
Answer: 7
Find the opposite (additive inverse) of the number.
46) -21
46)
Answer: 21
Find the product.
47) 25 ∙ (-2) ∙ 71 ∙ 2
47)
Answer: -7100
48) -5 ∙ 4 ∙ 67 ∙ (-5)
48)
Answer: 6700
Find the sum.
49) 1334 + 1216 + (-34) + (-16)
49)
Answer: 2500
50) 24 + [(-14) + (-7)]
50)
Answer: 3
Find the value of the expression.
51) 2[4 + 8(2 2 )]
51)
Answer: 72
Give a number that satisfies the given condition.
52) An integer greater than -6.3 and less than -5.3
52)
Answer: -6
Simplify by finding the absolute value.
53) - ∣-19∣
53)
Answer: -19
Simplify.
54) 6 3 ÷ 9 - 7
54)
Answer: 17
Solve the problem.
55) 39% of what number is 68?
Answer: 174
55)
56) If the first and third of three consecutive odd integers are added, the result is 69 less than
five times the second integer. Find the third integer.
56)
Answer: 25
Solve the problem. Be sure to define a variable, write an equation, and then solve the equation.
57) One half of a number is 3 more than one-sixth the same number. What is the number?
57)
Answer: 9
Use order of operations to simplify the expression.
58) -2 - 8 + (-4) + (-6)
Answer: -4
58)
Related documents