Download CHEMISTRY IN DAILY LIFE

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Transcript
Fun Quiz
CHEMISTRY IN DAILY LIFE
CHEMISTRY IS A BIG PART OF EVERYDAY LIFE. YOU FIND CHEMISTRY IN DAILY LIFE IN THE FOODS YOU EAT, THE AIR
CHEMISTRY
DOESN’T MAKE OUR LIVES EASIER, IT MAKES THEM POSSIBLE. HERE’S A LOOK AT SOME EVERYDAY CHEMISTRY.
YOU BREATHE, YOUR SOAP, YOUR EMOTIONS AND LITERALLY EVERY OBJECT YOU CAN SEE OR TOUCH.
5. The organic
molecules of the
chemical named …….
in sunscreen lotions
absorb the ultraviolet
radiations from
sunlight and release
it as heat.
1. Water, which
occupies 70% of the
earth’s surface, is made
by two chemical
elements, they are
a. Hydrogen and oxygen
b. Oxygen and Carbon
c. Carbon and hydrogen
d. Hydrogen and sulphur
a.
b.
c.
d.
6. Smoking is harmful to
all parts of the body,
especially the lungs. The
chemical present in
tobacco that affects the
lungs is
a. Nicotine
b. Dopamine
c. Caffeine
d. Carbon
2. We all can look up to the
sky and see its beautiful
blue colour. This is due to
the phenomenon
a.
b.
c.
d.
Diffusion of light
Avogadro’s law
Rayleigh scattering
None of the above
7. Many vegetables and fruits are strongly coloured
because they contain a special kind of chemical
compound named
a. Carotenoid
b. Plasmid
c. Plastid
d. None of the above
3. Plastics have changed
life styles and conveniences
in home from refrigerators
to mixies and from washing
machines to water filters.
They are made up of
a. Polymers
b. Carbon
c. Monomers
d. All of them
4. Soaps and detergents are cleansing products
that we frequently use in our daily lives.
They clean by acting as
a.
b.
c.
d.
8. Why it keeps us
awake, why you think
we feel sleepy
sometimes even when
we are not tired, the
reason is a hormone
Purifier
Emulsifier
Cleanser
Deodorant
SCIENCE REPORTER, APRIL 2011
Avobenzone
Anthranilates
Titanium dioxide
Zinc oxide
a.
b.
c.
d.
32
Adrenaline
Adenosine
Thyroxine
Serotonin
Fun Quiz
13. The use of chemicals or drugs to selectively
destroy infectious micro-organisms without
destroying the live
tissues or the host, is
known as
9. Cooking and baking is one of the major activities
we do daily that involves chemistry. A chemical
frequently used in baking is
a.
b.
c.
d.
Sodium bicarb
Hydrogen peroxide
Sodium chloride
Sodium hydroxide
a.
b.
c.
d.
14. Perfumes have pleasant smell
due to the presence of chemicals
used in their synthesis, these are
10. Yogurt, breads, cakes
and many other products
are formed by the
multiplication of certain
useful bacteria and the
process is called
a.
b.
c.
d.
Chemotherapy
Gene therapy
Drug therapy
Plastic surgery
a.
b.
c.
d.
Dehydration
Fermentation
Calcination
Dehydrogenation
Aniline
Glycerine
Esters
Stearic acid
15. Sterilization is the
process of complete
elimination of microorganisms. The chemicals
used for sterilization are
classified as:
11. Coffee keeps you awake because of the presence
of a chemical called
a. Nicotine
b. Adenosine
c. Caffeine
d. Alcohol
a.
b.
c.
d.
Antiseptics
Disinfectants
a and b both
None of the above
16. They are produced
by micro-organisms that
are toxic to other micro
organisms. They are
called
a.
b.
c.
d.
12. You must have
experienced that you shed
tears while cutting the
onion. This is due to the
presence of
a. Sulfur in the cells
b. Carbon in the cells
c. Fat in the cells
d.Amino
acid
in
cells
the
Antacids
Antiseptic
Antibiotics
Antihistamine
ANSWERS:
1. a
7. a
13. a
33
2. c
8. b
14. c
3. a
9. a
15. c
4. b
10. b
16. c
5. b
11. c
6. a
12. a
SCIENCE REPORTER, APRIL 2011