Download Bi-Weekly BA NGSSS HS US History #3 Name

Survey
yes no Was this document useful for you?
   Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Transcript
Bi-Weekly BA NGSSS HS U.S. History #3
Name: _________________________
Date: ____________
Directions: Read each question carefully and choose the best answer.
1. The work of Jacob Riis and Lewis Hine raised support for what Progressive goal?
A.
B.
C.
D.
Expanding suffrage for women
Ending corruption in government
Improving lives of children
Regulation of large trusts
2. The following image best represents what business practice?
A. pooling
B. holding company
C. vertical integration
D. horizontal integration
3. What were the intended goals of the Granger Laws passed during the late 19th century?
A.
B.
C.
D.
To increase federal funding for industrial growth
To encourage factory owners to hire immigrants
To prohibit children from working in mines
To protect the interests of farmers
4. What industrialist was the founder of the first billion-dollar corporation in the U.S.?
A.
B.
C.
D.
Henry Ford
J. P. Morgan
J.D. Rockefeller
Andrew Carnegie
1
Bi-Weekly BA NGSSS HS U.S. History #3 8/2014
The School Board of Broward County, Florida
Instruction and Interventions
Use the following image to answer the question.
5. What aspect of Industrialization does this image represent?
A.
B.
C.
D.
The growing dependence on U.S. funding to support industry
The growing power of trusts and monopolies
The growth of domestic oil production
The growth of government regulations over industry
6. Which of the following people is correctly matched with his industry?
A. Andrew Carnegie – investment
B. Cornelius Vanderbilt – railroads
C. Gustavus Swift - transportation
D. John D. Rockefeller – steel
7. Use the table to answer the question.
!
!
!
!
Work for the Central Pacific Railroad on the First Transcontinental Railroad.
Gentlemen’s Agreement
Exclusion Act 1882
Angel Island
The above experiences are most closely aligned with which of the following immigrant groups?
A.
B.
C.
D.
Asian
Eastern European
South American
Western European
2
Bi-Weekly BA NGSSS HS U.S. History #3 8/2014
The School Board of Broward County, Florida
Instruction and Interventions
8. What person played the largest role in populating Florida during the last half of the 19th
century?
A.
B.
C.
D.
Cornelius Vanderbilt
Henry Flagler
Henry Ford
Jay Cooke
Use the table to answer the question.
•
•
•
Haymarket Affair 1886
Homestead Strike 1892
Pullman Strike 1894
9. What was the primary cause of all the labor strikes in the list above?
A.
B.
C.
D.
The decision to hire African-American workers.
The decision to hire immigrant workers over native born.
The poor safety conditions and lack of regulations.
The wage gap between factory workers and factory owners.
Use the table to answer the question.
Title _________________________________
People
Jane Addams
Ellen Gates-Starr
Middle-class volunteers
Actions
Fight for social reforms
Improve the lives of poor people
Provide education and day care services
10. What is the most appropriate title for the above table?
A.
B.
C.
D.
Gospel of Wealth
Settlement House Movement
Social Darwinism
Social Gospel Movement
11. Which of the following groups would have been most likely to support Tammany Hall?
A.
B.
C.
D.
Industrialists
Poor urban immigrants
Progressives
Rural farmers
3
Bi-Weekly BA NGSSS HS U.S. History #3 8/2014
The School Board of Broward County, Florida
Instruction and Interventions
!"#$%&'()*+,'-&.*/&0*
Question
1
Answer
C
2
C
3
D
4
B
5
B
6
B
7
A
8
B
9
D
10
B
11
B
Complexity
NGSSS
L
SS.912.A.3.12 Compare how different nongovernmental
organizations and progressives worked to shape public policy,
restore economic opportunities, and correct injustices in American
life.
M
SS.912.A.3.10 Review different economic and philosophic
ideologies.
L
SS.912.A.3.3 Compare the First and Second Industrial Revolutions
in the United States.
L
SS.912.A.3.4 Determine how the development of steel, oil,
transportation, communication, and business practices affected the
United States economy.
H
SS.912.A.3.2 Examine the social, political, and economic causes,
course, and consequences of the Second Industrial Revolution that
began in the late 19th century.
M
SS.912.A.3.5 Identify significant inventors of the Industrial
Revolution, including African Americans and women.
M
SS.912.A.3.7 Compare the experience of European immigrants in
the east to that of Asian immigrants in the west (the Chinese
Exclusion Act, Gentlemen’s Agreement with Japan).
L
SS.912.A.3.13 Examine key events and peoples in Florida history
as they relate to United States history.
H
SS.912.A.3.9 Examine causes, course, and consequences of the
labor movement in the late 19th and early 20th centuries.
M
SS.912.A.3.8 Examine the importance of social change and reform
in the late 19th and early 20th centuries (class system, migration
from farms to cities, Social Gospel movement, role of settlement
houses and churches in providing services to the poor).
Also Assesses:
SS.912.A.3.6 Analyze changes that occurred as the United States
shifted from agrarian to an industrial society.
M
SS.912.A.3.11 Analyze the impact of political machines in United
States cities in the late 19th and early 20th centuries.
4
Bi-Weekly BA NGSSS HS U.S. History #3 8/2014
The School Board of Broward County, Florida
Instruction and Interventions